Εκτακτη Ειδηση Mε μία μέρα καθυστέρηση θα σου παίρνουν το σπίτι!

ispania387fbba30334326b_292877


Και μία ημέρα καθυστέρηση οδηγεί σε πλειστηριασμό. Αυτή είναι η κατάσταση από την 1 Ιανουαρίου 2018 αφού ακόμη και 24 ώρες καθυστέρησης στην εξόφληση δόσης στην εφορία αλλά και νέας οφειλής θα προκαλέσει δύο τινά: πρώτον, θα χάνονται οι ρυθμίσεις και δεύτερον, οι κατασχέσεις θα είναι προ των πυλών.

Κάθε νέα ληξιπρόθεσμη νέα οφειλή θα φορτώνει με τόκους τον οφειλέτη και ακόμη χειρότερα, θα κάνει άμεσα απαιτητό το σύνολο των οφειλών.

Μετά τις 31η Δεκεμβρίου 2017, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να εξοφλούν ως και 15 μέρες μετά την λήξη της, την οφειλή που προκύπτει.

Οι ρυθμίσεις θα χάνονται και ο οφειλέτης θα υπόκειται στις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ο οποίος πλέον ενεργοποιεί κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία του ακινήτου ακόμα και για χρέος μόλις 500 ευρώ στην εφορία.

Στον Κώδικα δεν προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας για χρέη στο δημόσιο, και οι εφορίες στην ουσία θα υποχρεούνται σε πλειστηριασμούς ακόμη και για πολύ χαμηλής αξίας οφειλές.

Το Τεχνικό Μνημόνιο προβλέπει ότι εντός του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί εφαρμοστικός νόμος που θα αναγκάζει τους εφοριακούς υπαλλήλους να προχωρούν σε κατασχέσεις άμεσα. Υφιστάμενος, με βάση το τρίτο μνημόνιο, νόμος προβλέπει ότι και ενεργές ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο θα χάνονται αυτόματα έστω και με μία ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή.

Η μη εμπρόθεσμη εξόφληση των νέων, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση που τηρεί, οφειλών του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, έχει ως συνέπειες ο φορολογούμενος:

α) να χάσει τα ευεργετήματα της ρύθμισης, δηλαδή κυρίως την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

β) να υποχρεωθεί σε άμεση καταβολής του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά και

γ) να γίνει άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Μόνον σε δύο περιπτώσεις μπορούν οι οφειλέτες να εμποδίσουν τις συνέπειες: είτε αν οι οφειλές που έχουν τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης, δηλαδή αν τηρεί την ρύθμιση, είτε εάν ο οφειλέτης αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και θα χάσει την πληρωμή μιας τρέχουσας οφειλής, να σπεύσει έγκαιρα να καταθέσει αίτηση πριν λήξει η διορία καταβολής της και, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία, να ζητήσει να την μεταφέρει στην πάγια ρύθμιση με τις έως 12 δόσεις.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασώσει τις ρυθμίσεις που ήδη έχει, και δεν θα γλυτώσει ούτε κι αν πληρώσει εκπρόθεσμα την δόση του, μετά από λίγες ημέρες, παρά μόνον εάν εξοφλήσει ολόκληρο το χρέος του και όλες τις προσαυξήσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην εφορία πριν τα τέλη του κάθε μήνα που θα λήγουν οι διορίες πληρωμής. Σε διαφορετική περίπτωση, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, η οφειλή τους θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητό ολόκληρο το χρέος τους στο σύνολό του, ενώ θα δρομολογούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για την ρύθμιση που έχασαν.

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όμως και για να αποδείξουν πως βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, όταν ζητούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση με τις έως 12 δόσεις καθώς θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικά στοιχεία.

Η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες από το 30% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Οκτώβριο, είναι 4,2 εκατομμύρια οι φορολογούμενοι που έχουν απλήρωτα χρέη στην εφορία ύψους 100 δισ. ευρώ. Από αυτούς υπολογίζεται ότι σχεδόν 2,5-3 εκατομμύρια χρωστάνε λιγότερα και από 3.000 ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί, δηλαδή 1,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατάσχεση, ενώ την σειρά τους περιμένουν ακόμη και άλλοι 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν μπει και αυτοί στον «προθάλαμο» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Ακόμη 1,5 εκατομμύριο οφειλέτες προσπαθούν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις τους αλλά για πόσο ακόμη.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη