H Aπειλή και το Χρέος μας

215-1

Παρότι ως Ελληνες πολίτες έχουμε εκπαιδευθεί στον επικίνδυνο λαικισμό και στο να μας χαιδεύουν τ΄αυτιά οι εκάστοτε πολιτικοί αρχηγοί, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορικό λάθος εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εντός έδρας απειλές του Ερντογάν. Ο Ερντογάν μίλησε ανοιχτά για πόλεμο σε περίπτωση που δεν επιστραφούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί.

Βέβαια στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση κιοτέψει και παραδώσει τους 8 στον Σουλτάνο θα εξευτελισθεί η Ελλάδα μια και τα τουρκικά ΜΜΕ θα παρουσιάζουν τους αξιωματικούς όπως τον Αμπντουλά Οτσαλάν.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, με το κρύο αίμα που τους χαρακτηρίζει, διέκριναν τις προφανείς απειλές του Ερντογάν γι΄αυτό και η διαδικτυακή Zeit διαπιστώνει ασυνήθιστες εικόνες προσώπων παγωμένων στο άκουσμα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αν και όπως υπενθυμίζει, ο Ερντογάν ξεκίνησε να σπάει αυτό το ταμπού από καιρό, όταν τέλος του 2016 είπε ότι η Συνθήκη δεν είναι ιερό κείμενο.

Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Σουλτάνου και όλα τα κόμματα της Βουλής να βρίσκονται στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων. Κανείς Κυριάκος και καμμία Γεννηματά δεν θα μπορέσει να αντέξει νέα Ιμια, η Ελλάδα δεν θα το αντέξει και θα αναγκασθεί να εμπλακεί σε πόλεμο. Γι΄αυτό ας αφήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ευτυχώς η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ δίνει καθημερινά σχεδόν αφορμές για αντιπολίτευση οπότε το οπλοστάσιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ξεμείνει από όπλα. Μόνο ας αφήσουμε έξω από το κάδρο τις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Οι εντάσεις για τα σύνορα και οι δηλώσεις Ερντογάν συμβαίνουν σε μια περίοδο που νόμιζε κανείς ότι η προαιώνια εχθρότητα των δύο νατοϊκών χωρών είχε ξεπεραστεί» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος της Zeit. «Διότι από το 1999 οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης, κυρίως μέσω της επιδίωξης ενίσχυσης των οικονομικών τους σχέσεων. Για την Ελλάδα η Τουρκία είναι μια πιο τις σημαντικές χώρες εξαγωγής των προϊόντων της».

Ο αρθρογράφος περιγράφει τη στρατηγική Ερντογάν, ο οποίος ζητώντας μετ’ επιτάσεως την επιστροφή των τούρκων αξιωματικών, που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αναθερμαίνει τις πραγματικές διενέξεις, όπως είναι το θέμα των συνόρων. «Ξέρει πολύ καλά ότι το τελευταίο οι Έλληνες το φοβούνται όσο τίποτα άλλο», σημειώνει. «Ακόμη και την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης η Αθήνα δεν περιέκοψε δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Τελικά παρά την όποια πολιτική προσέγγιση η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει να θεωρεί τον τουρκικό στρατό ως σοβαρή απειλή».

H συνέντευξη του υπ. Αμυνας μετά την πρόσφατη άσκηση Gordian Knot>

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέρος μιας από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ΝΑΤΟ και σίγουρα της μεγαλύτερης άσκησης που έχει γίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο Συμμαχίας. Συμμετείχαν 1.200 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες ως κύριο προσωπικό και περίπου 700 ως βοηθητικό προσωπικό.

Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την πράγματι άριστη διεξαγωγή της ασκήσεως. Θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της άσκησης. Θα σας πω ότι από τους 1200 εμπλεκόμενους στην κύρια άσκηση, 950 ήταν στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είχατε τη δυνατότητα να δείτε, μιλάμε για την ανάδειξη ενός πλήρους στρατηγείου με όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης μίας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της υγείας, της ενημέρωσης, του ψυχολογικού πολέμου, του σχεδιασμού, της αεροπορικής κάλυψης, των επικοινωνιών και των πληροφοριών.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της ευρύτερης κατάστασης στο νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για τη συμμαχία. Παράλληλα, έχουμε μία τεράστια άνοδο σε σχέση με το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Βρισκόμαστε σε μία περιοχή της Μεσογείου η οποία συνορεύει με τη Μέση Ανατολή, με τη Βόρεια Αφρική, με τη Μαύρη Θάλασσα και ιδιαίτερα λόγω της ανάπτυξης της τρομοκρατίας βλέπουμε ότι ο ρόλος της χώρας μας και λόγω της βάσης της Σούδας, αλλά και λόγω του εκπαιδευμένου προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζεται σε συμμαχικό επίπεδο. Και δεν είναι μόνο σε συμμαχικό επίπεδο, αλλά αυτή η εκπαίδευση που γίνεται, η εξέταση των οβίδων που περνούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχει να κάνει και με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς αποστολές.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ μιλάμε στην ουσία για ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο, όπως κατάλαβα και από την ξενάγηση που μας έγινε πριν, είναι «βγαλμένο» μέσα από τη ζωή. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημαντικό σχολείο, ένα εργαλείο αμυντικής διπλωματίας. Κατά πόσο λοιπόν και σε ποιο βαθμό αυτό το στρατηγείο, το οποίο έχει στηθεί εδώ, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την Ελλάδα, για το πώς θα λειτουργούν στον εξής οι Ένοπλες Δυνάμεις;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που ρωτήσατε. Θα σας πω, κατ’ αρχήν, ότι όλα αυτά που είδατε εδώ, τα containers και η ανάπτυξη του στρατηγείου, είναι υλικό που παραμένει στην Ελλάδα. Είναι υλικό, το οποίο το χειρίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για συμμαχικούς, αλλά και για εθνικούς σκοπούς. Με διαφορετικά προγράμματα software, βεβαίως, εάν χρειαστεί, η ανάπτυξη αυτού του στρατηγείου μπορεί να γίνει και για εθνικούς λόγους, σε εθνικό έδαφος και με στελέχωση από τους άνδρες και τις γυναίκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το δεύτερο είναι η σημασία που έχει για τους σπουδαστές των σχολών μας, των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των τριών Όπλων, που είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να επισκεφθούν, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση.

Το τρίτο είναι η διακλαδικότητα. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι πλέον η διακλαδικότητα δεν είναι ένα θεώρημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά το εφαρμόζουμε. Είδατε ότι σε κάθε αίθουσα υπήρχαν στελέχη και των τριών Όπλων και βεβαίως η συνεργασία με τις φίλες και σύμμαχες χώρες και η ανάπτυξη σχέσεων – και προσωπικών σχέσεων – μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών.

Έχει σημασία, όπως θα παρατηρήσατε και ιδίως εσείς που είστε συντάκτες του Υπουργείου Άμυνας, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτό το στρατηγείο είναι λίγο διαφορετικές από τις δικές μας. Είναι όμως διαδικασίες οι οποίες θα βοηθήσουν στο να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στο έργο μας και μπορώ να σας πω ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ίσως το μόνο μέρος του κρατικού μηχανισμού το οποίο εάν ζητείτο πιστοποίηση θα είχε πιστοποιηθεί, σε σχέση όχι μόνο με τη λειτουργία αλλά και τις διαδικασίες τις οποίες χρησιμοποιεί.

Είμαι πολύ περήφανος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για όλα τα στελέχη μας. Θέλω να συγχαρώ τους επικεφαλής, αλλά και όλους τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και βεβαίως να καλωσορίσω τις σύμμαχες χώρες οι οποίες βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη διάρκεια της άσκησης. Ελπίζω να πέρασαν καλά στην Ελλάδα και να σας πω ότι αυτή η συνεργασία μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και διεργασίες οι οποίες γίνονται σε φίλες και σύμμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε το συντομότερο δυνατό.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στα αριστερά σας υπάρχει το έμβλημα της άσκησης, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και τουρκική σημαία. Προφανώς κάποιος αξιωματικός θα είναι εδώ πέρα. Μήπως θα θέλατε να μας σχολιάσετε την παρουσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χαίρομαι για την παρουσία των Τούρκων αξιωματικών συμμάχων στην άσκηση του ΝΑΤΟ.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

πηγη