1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο

maxresdefault_M-Αντιγραφή-696x343

Το 1968 μοιάζει περισσότερο σαν μία αφετηρία για τον ελεύθερο άνθρωπο που αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό και τη δικτατορία, που προσπαθούν να τον υποδουλώσουν, και λιγότερο σαν μια χρονιά υλικών και καθαρά οικονομικών διεκδικήσεων. Όπως αντιλαμβανόμαστε, 50 χρόνια πριν υπήρχαν ακόμα ιδεολογίες……

Πόλεμος Βιετνάμ, Άνοιξη της Πράγας, δολοφονία Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Ρόμπερτ Κένεντι, Μάης ΄68 στο Παρίσι, Χούντα στην Ελλάδα, Αριστοτέλης Ωνάσης και Τζάκι Κένεντι…. 1968: η χρονιά των ανατροπών. Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο.

1968: Η χρονιά των συνταρακτικών γεγονότων στον πλανήτη

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Μάης του 1968: ένας μήνας σημαδιακός για τη Γαλλία και τον κόσμο. Γενικά το 1968 υπήρξε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης αλλά και δυναμικής διεκδίκησης αιτημάτων για καλύτερες συνθήκες όχι μόνο στο υλικό επίπεδο, αλλά κυρίως σ’ αυτό που θα μπορούσαμε ν’ αποκαλέσουμε «ποιότητα ζωής».

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Tα αιτήματα του κόσμου το 1968 μιλούν για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και εκδηλώνονται κατά του ηγεμονισμού. (Η φωτογραφία είναι από την λεγόμενη “Άνοιξη της Πράγας”.)

Ιανουάριος 1968

5 Ιανουαρίου – Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ αναλαμβάνει την εξουσία στην Τσεχοσλοβακία. Αρχίζει η “Άνοιξη της Πράγας”.

13 Ιανουαρίου – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Ο υδράργυρος κατεβαίνει στους -24 βαθμούς στο Κάτω Νευροκόπι και στους -22 στη Βυτίνα Αρκαδίας. Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό Εύελπις, με 16μελές πλήρωμα.

15 Ιανουαρίου – Σεισμός στη Σικελία σκοτώνει 410 άτομα και τραυματίζει 1.100.

15 Ιανουαρίου – Έπειτα από έντονες διεθνείς πιέσεις, η χούντα χορηγεί στον Ανδρέα Παπανδρέου διαβατήριο για να αναχωρήσει στο εξωτερικό. Την επόμενη ημέρα, ο Έλληνας πολιτικός φτάνει στο αεροδρόμιο του Ορλί, στο Παρίσι, με την οικογένειά του, ως πολιτικός εξόριστος.

21 Ιανουαρίου – Αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 συντρίβεται κοντά στη Γροιλανδία, μολύνοντας την περιοχή με το πυρηνικό του φορτίο. Μία από τις τέσσερις βόμβες παραμένει αγνοούμενη αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού.

22 Ιανουαρίου – Απογειώνεται η αποστολή Απόλλων 5 μεταφέροντας την πρώτη σεληνάκατο στο διάστημα.

30 Ιανουαρίου – Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ και του στρατού του Βορείου Βιετνάμ εξαπολύουν ευρύτατη αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον θέσεων του Νοτίου Βιετνάμ, των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Φεβρουάριος 1968

16 Φεβρουαρίου – Εκτελείται στην Εξοχή Θεσσαλονίκης ο Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός σαν δράκος του Σέιχ Σου. “Μανούλα μου, είμαι αθώος” ήταν τα τελευταία του λόγια. https://www.nikosonline.gr/τελικά-αυτός-ήταν-ο-δράκος-του-σέιχ-σο/

19 Φεβρουαρίου – Μαυροφορεμένες γυναίκες και εξαγριωμένοι συγγενείς των θυμάτων από το ναυάγιο του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) απειλούν να λιντσάρουν μάρτυρες και κατηγορούμενους στην πρώτη ημέρα της δίκης για τον επιμερισμό των ευθυνών, στο Κακουργιοδικείο Πειραιά. Η αυλαία της δίκης συμπίπτει με ένα άλλο τραγικό ναυάγιο, καθώς τα ελληνικής ιδιοκτησίας πλοία Δήμος και Κάπτεν Φράγκος συγκρούονται στον Ελλήσποντο, με συνέπεια να βυθιστεί ταχύτατα το δεύτερο από αυτά και να χάσουν τη ζωή τους 14 ναυτικοί.

20 Φεβρουαρίου – Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Στο Βιετνάμ οι επιθέσεις των Βιετκόγκ, ακόμη και στη Σαϊγκόν, και οι αντεπιθέσεις των Αμερικανών δίνουν και παίρνουν.

Μάρτιος 1968

16 Μαρτίου – Πόλεμος του Βιετνάμ: 347 έως 504 Βιετναμέζοι χωρικοί (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σκοτώνονται από τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σφαγή του Μι Λάι.

21 Μαρτίου – Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν αιφνιδιαστική επίθεση στην Ιορδανία όπου αντιμετωπίζουν τις συνδυασμένες ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Η Α.Ε.Κ. κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης

Απρίλιος 1968

4 Απριλίου – Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται από τον Τζέημς Ερλ Ρέυ σε ένα μοτέλ στο Μέμφις (Τενεσσί).

4 Απριλίου – Πρόγραμμα Απόλλων: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή Απόλλων 6.

4 Απριλίου – Η Α.Ε.Κ. κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση νικώντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό, ο οποίος διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώπιον 60.000 θεατών.

7 Απριλίου – Ο νεαρός πρωταθλητής άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στην κατηγορία των 75 κιλών σηκώνοντας 140 κιλά.

11 Απριλίου – Ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπογράφει το νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις στην πώληση, ενοικίαση και χρηματοδότηση της στέγασης.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Ο γαλλικός Μάης, που ξεκίνησε από τους φοιτητές, για ν’ ακολουθήσει και να ενωθεί μαζί τους ο εργαζόμενος κόσμος, «αποτέλεσε τη μεγαλύτερη γενική εργατική απεργία της Ιστορίας»

Μάιος 1968

9 Μαΐου – Δολοφονείται από όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στην Λεπτοκαρυά Πιερίας ο πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδίδεται σε έμφραγμα.

22 Μαΐου – Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Σκορπιός βυθίζεται με πλήρωμα 99 ανδρών, 400 μίλια νοτιοδυτικά των Αζορών.

30 Μαΐου – Ο Σαρλ ντε Γκωλ επανεμφανίζεται δημόσια μετά την πτήση του προς το Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και με ραδιοφωνικό του διάγγελμα ανακοινώνει τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αμέσως μετά, λιγότερο από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του βαδίζουν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Αυτό είναι το σημείο καμπής των γεγονότων του Μάη του ’68 στη Γαλλία.

Ιούνιος 1968

5 Ιουνίου – Ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν. Ο Κένεντι πεθαίνει την επόμενη μέρα.

14 Ιουνίου – Το δεξαμενόπλοιο Παγκόσμιος Δόξα, συμφερόντων Σταύρου Νιάρχου, κόβεται στα δύο και βυθίζεται ανοικτά της Νότιας Αφρικής, εν μέσω σφοδρότατης θύελλας. Χάνονται 24 από τα 38 μέλη του πληρώματός του, όλοι Έλληνες.

Ιούλιος 1968

1 Ιουλίου – Εξήντα δύο χώρες υπογράφουν στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα τη Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

9 Ιουλίου – Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σε 22χρονο στρατιώτη. Επικεφαλής των ιατρών είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τούντας.

23 Ιουλίου – Ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο Κλίβελαντ, μεταξύ μίας μαχητικής οργάνωσης μαύρων και της αστυνομίας του Κλίβελαντ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών, αρχίζουν ταραχές που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Η Άνοιξη της Πράγας: Τα γεγονότα κατακλύζουν και το ανατολικό μπλοκ με την Άνοιξη της Πράγας και τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του ’68.

Αύγουστος 1968

13 Αυγούστου – Ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στη Βάρκιζα Αττικής.

20 Αυγούστου – Τα στρατεύματα του ελεγχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, συντρίβοντας την Άνοιξη της Πράγας.

21 Αυγούστου – Ο Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτης της κομμουνιστικής Ρουμανίας, καταδικάζει δημοσίως την εισβολή του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Τσεχοσλοβακία, ενθαρρύνοντας τον ρουμανικό πληθυσμό να οπλιστεί ενάντια σε πιθανά σοβιετικά αντίποινα.

22 Αυγούστου – Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ φτάνει στην Μπογκοτά, Κολομβία. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στη Λατινική Αμερική.

28 Αυγούστου – Ταραχές λαμβάνουν χώρα στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, προκαλώντας βίαιη αστυνομική καταστολή.

Σεπτέμβριος 1968

13 Σεπτεμβρίου – Η Αλβανία αποχωρεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

15 Σεπτεμβρίου – Το Πολιτικό Γραφείο του Κ.Κ.Ε. αποφασίζει την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.), ενώ ετοιμάζεται και η πρώτη παράνομη έκδοση του δημοσιογραφικού της οργάνου, του Οδηγητή.

23 Σεπτεμβρίου – Αφήνονται ελεύθεροι οι πολιτικοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ι. Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος και Στυλιανός Αλλαμανής.

29 Σεπτεμβρίου – Πραγματοποιείται το δημοψήφισμα-παρωδία της χούντας για το σχέδιο Συντάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 92,21% των ψηφοφόρων ψηφίζει “ναι”, ενώ μόνο το 7,79% ψηφίζει “όχι”.

30 Σεπτεμβρίου – Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το Boeing 747.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Οι Μαύροι Πάνθηρες στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικό.

Οκτώβριος 1968

2 Οκτωβρίου – Σφαγή του Τλατελόλκο: Στο Μεξικό, στρατιώτες καταστέλλουν διαδήλωση άοπλων φοιτητών, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968.

5 Οκτωβρίου – Η αστυνομία χτυπά με γκλομπς διαδηλωτές πολιτικών δικαιωμάτων στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Το γεγονός θεωρείται ότι σηματοδοτεί την έναρξη των ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

20 Οκτωβρίου – Η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ζακλίν Κένεντι παντρεύεται τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

22 Οκτωβρίου – Πρόγραμμα Απόλλων: Η αποστολή Απόλλων 7 πέφτει με ασφάλεια στον Ατλαντικό Ωκεανό, αφού πραγματοποίησε 163 περιστροφές γύρω από τη Γη.

25 Οκτωβρίου – Αποτεφρώνονται από τεράστια πυρκαγιά το βορειοανατολικό τμήμα και ορισμένες πτέρυγες της μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Τον Οκτώβριο του ’68, στο νησί Σκορπιός του Ιουνίου, ο πολυεκατομμυριούχος μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την πρώην «πρώτη κυρία» των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάκι Κένεντι.

Νοέμβριος 1968

5 Νοεμβρίου – Ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με μικρή διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ. Αντιπρόεδρός του ο Σπύρο Άγκνιου από τους Γαργαλιάνους.

8 Νοεμβρίου – Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ορλί των Παρισίων με προορισμό την Αθήνα. Οι δύο Ιταλοί δράστες συλλαμβάνονται και κινδυνεύουν με λιντσάρισμα από τους εξαγριωμένους επιβάτες.

15 Νοεμβρίου – Τίθεται σε ισχύ το διαβόητο Σύνταγμα του Παπαδόπουλου.

17 Νοεμβρίου – Δις εις θάνατον καταδικάζει το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας τον Αλέξανδρο Παναγούλη, κρίνοντάς τον ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γεωργίου Παπαδόπουλου. Σε ισόβια καταδικάζεται ο Λευτέρης Βερυβάκης και σε ποινές κάθειρξης δυόμισι μέχρι 24 ετών άλλοι 8 κατηγορούμενοι.

20 Νοεμβρίου – Αρχίζει στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 φοιτητών, που κατηγορούνται για “απείθεια, αντεθνική και αντικαθεστωτική δράση”. Μεταξύ αυτών και ο φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Νίκος Κιάος. Το ίδιο στρατοδικείο καταδικάζει σε τριετή φυλάκιση το δημοσιογράφο Γιώργο Μπέρτσο, τον οποίο κρίνει ένοχο υπεξαγωγής απόρρητων δημοσίων εγγράφων.

20 Νοεμβρίου – 78 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται σε έκρηξη ορυχείου στη Δυτική Βιρτζίνια.

22 Νοεμβρίου – Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο The Beatles (γνωστό ευρέως ως The White Album).

25 Νοεμβρίου – Έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή του Ουίνστον Τσώρτσιλ με ημερομηνία 28 Απριλίου 1945, στην οποία αποκαλύπτει ότι ο Ιωσήφ Στάλιν συναίνεσε εν λευκώ στη βρετανική επέμβαση κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά.

Δεκέμβριος 1968

1 Δεκεμβρίου – Χάος για άλλη μια φορά στην Αθήνα και τα προάστια από πολύωρη νεροποντή, πρωτοφανούς έντασης. Τετραμελής οικογένεια Καναδών πνίγεται μέσα στο αυτοκίνητό της, που παρασύρεται από το χείμαρρο Καρίβαλη στον Κοκκιναρά. Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία.

9 Δεκεμβρίου – Επτά νεκροί και 21 τραυματίες από έκρηξη σε στοά των λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου. Η έκρηξη οφείλεται σε λάθος του υπευθύνου για το χειρισμό εκρηκτικών.

11 Δεκεμβρίου – The Rolling Stones Rock and Roll Circus: Οι Rolling Stones πραγματοποιούν στο Λονδίνο συναυλία με τη συμμετοχή των Jethro Tull, The Who, Γιόκο Όνο κ.ά., η οποία μαγνητοσκοπείται και ηχογραφείται.

24 Δεκεμβρίου – Πρόγραμμα Απόλλων: Το πλήρωμα του Απόλλων 8 γίνεται το πρώτο που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Εκτέλεσε δέκα σεληνιακές τροχιές και μετέδωσε ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες.

26 Δεκεμβρίου – Επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματο πυροβόλο όπλο εναντίον αεροσκάφους των ισραηλινών αερογραμμών El Al εξαπολύουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού δύο νεαροί κομάντος της οργάνωσης Φατάχ, που προέρχονται από τη Βηρυτό. Σκοτώνεται ένας επιβάτης, τραυματίζεται μία αεροσυνοδός και οι δύο Παλαιστίνιοι συλλαμβάνονται.

27 Δεκεμβρίου – Πρόγραμμα Απόλλων: Η αποστολή Απόλλων 8 προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ολοκληρώνοντας την πρώτη τροχιακή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

28 Δεκεμβρίου – Επιχείρηση-αστραπή ισραηλινών κομάντος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε αντίποινα για την επίθεση της Φατάχ εναντίον αεροσκάφους της El Al στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Σε μισή ώρα καταστρέφουν όλα τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου. Η Αίγυπτος απειλεί με διακοπή της κατάπαυσης του πυρός. Δύο ημέρες αργότερα οι Άραβες βομβαρδίζουν έξι πόλεις των κατεχόμενων εδαφών.

31 Δεκεμβρίου – Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του Tupolev Tu-144, του πρώτου πολιτικού υπερηχητικού μεταφορικού μέσου.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Οι πενηντάρηδες: Marine Le Pen, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζένη Χειλουδάκη και Γιώργος Θεοφάνους.

1968: Γεννήσεις

9 Ιανουαρίου- Γιώργος Θεοφάνους, Κύπριος τραγουδοποιός: https://www.nikosonline.gr/ο-πιο-έξυπνος-επιχειρηματία/

14 Ιανουαρίου – LL Cool J, Αμερικανός ράπερ

30 Ιανουαρίου – Φίλιππος ΣΤ’, βασιλιάς της Ισπανίας

21 Φεβρουαρίου – Τζένη Χειλουδάκη, Ελληνίδα μοντέλο

25 Φεβρουαρίου – Ευρυδίκη, Κύπρια τραγουδίστρια

2 Μαρτίου – Ντάνιελ Κρεγκ, Άγγλος ηθοποιός: https://www.nikosonline.gr/ο-daniel-πίσω-από-τον-james-bond/

4 Μαρτίου – Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός

8 Μαρτίου – Μπάμπης Στόκας, Έλληνας τραγουδιστής

18 Μαρτίου – Τιμούρ Κετσπάγια, Γεωργιανός ποδοσφαιριστής και προπονητής

30 Μαρτίου – Σελίν Ντιόν, Καναδή τραγουδίστρια

8 Απριλίου – Πατρίσια Αρκέτ, Αμερικανίδα ηθοποιός

4 Μαΐου – Σοφία Αρβανίτη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

28 Μαΐου – Κάιλι Μινόγκ, Αυστραλέζα τραγουδίστρια

25 Ιουνίου – Κλάουντιο Κολντεμπέλα, Ιταλός καλαθοσφαιριστής

7 Ιουλίου – Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός

5 Αυγούστου – Μαρίν Λε Πεν, Γαλλίδα πολιτικός

6 Αυγούστου – Μίνως Μάτσας, Έλληνας συνθέτης

9 Αυγούστου – Eric Bana, Αυστραλός ηθοποιός

19 Αυγούστου – Νίκος Κακλαμανάκης, Έλληνας ιστιοπλόος

10 Σεπτεμβρίου – Guy Richi, Άγγλος σκηνοθέτης

17 Σεπτεμβρίου – Anastasia, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

17 Σεπτεμβρίου – Μαρί Σαντάλ Μίλλερ, πριγκίπισσα της Ελλάδας

25 Σεπτεμβρίου – Γουίλ Σμιθ, Αμερικανός ράπερ και ηθοποιός

26 Σεπτεμβρίου – Τζιμ Καβίζελ, Αμερικανός ηθοποιός

28 Σεπτεμβρίου – Ναόμι Γουότς, Αγγλίδα ηθοποιός

12 Οκτωβρίου – Χιου Τζάκμαν, Αυστραλός ηθοποιός: https://www.nikosonline.gr/είναι-με-την-ίδια-γυναίκα-20-χρόνια/

21 Οκτωβρίου – Αλέξης Αλεξανδρής, Έλληνας ποδοσφαιριστής

18 Νοεμβρίου – Όουεν Γουίλσον, Αμερικανός ηθοποιός

24 Δεκεμβρίου – Μανώλης Φάμελλος, Έλληνας τραγουδοποιός

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Την άνοιξη του 1968 δολοφονείται στις ΗΠΑ ο πάστορας Martin Luther King, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, και δύο μήνες αργότερα ο Robert Kennedy, αντίπαλος του προέδρου Τζόνσον για την πολιτική του στο Βιετνάμ.

1968: Θάνατοι

16 Φεβρουαρίου – Αριστείδης Παγκρατίδης, Έλληνας θανατοποινίτης: https://www.nikosonline.gr/τελικά-αυτός-ήταν-ο-δράκος-του-σέιχ-σο/

15 Μαρτίου – Ιωάννης Πασαλίδης, Έλληνας πολιτικός

27 Μαρτίου – Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός κοσμοναύτης

1 Απριλίου – Λεβ Λαντάου, Σοβιετικός φυσικός

4 Απριλίου – Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής

1 Ιουνίου – Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας

6 Ιουνίου – Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός

4 Αυγούστου – Θεώνη Δρακοπούλου, Ελληνίδα ποιήτρια

27 Αυγούστου – Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας

28 Αυγούστου – Δημήτρης Πικιώνης, Έλληνας αρχιτέκτονας: https://www.nikosonline.gr/άκρως-πρωτοποριακός/

Σεπτέμβριος – Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Έλληνας ζωγράφος

2 Οκτωβρίου – Μαρσέλ Ντυσάν, Γάλλος καλλιτέχνης

1 Νοεμβρίου – Γεώργιος Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός

25 Νοεμβρίου – Άπτον Σίνκλερ, Αμερικανός συγγραφέας

28 Νοεμβρίου – Ένιντ Μπλάιτον, Αγγλίδα συγγραφέας

4 Δεκεμβρίου – Άρτσι Μάγιο, Αμερικανός σκηνοθέτης

6 Δεκεμβρίου – Άρτεμις Κυπαρίσση, Ελληνίδα υψίφωνος

20 Δεκεμβρίου – Τζον Στάινμπεκ, Αμερικανός συγγραφέας

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr 1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

1968 η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο και δεξιά τον Ιανουάριο του 1968 η Βασίλισσα Σοφία γέννησε τον Felipe VI, σημερινό Βασιλιά της Ισπανίας.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr 1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr 1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

Το 1968 οι Aphrodites Child σκίζουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα σταρ Ελλάς αναδεικνύεται η Μιράντα Ζαφειροπούλου.

1968: Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, 1968 The year change the world, VIETNAM, PARIS, MARTIN LUTHER KING, BOB KENNEDY, ONASSIS- JACKIE, PRAGUE, nikosonline.gr

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη