Η δημοκρατία στην Ελλαδα της μεταπολίτευσης

1385079_194623260722858_1847642245_n

Ι) «Η πολιτική βία διαιωνίζεται στην ελληνική κοινωνία επειδή αποθεώνεται η πολεμική βία των (πραγματικών ή φανταστικών) προγόνων μας.

Πρόκειται για φαινόμενο που συνδέεται αλλά δεν ταυτίζεται με τον εθνικισμό, την αγωνιστική ανάγνωση της Ιστορίας που η Δεξιά αναδεικνύει ως «πολεμική αρετή των Ελλήνων» και η Αριστερά ως «αντιστασιακό ήθος του ελληνισμού» (…)

Τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε 70 νεκρούς ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής και πολιτικής βίας κι επί πλέον εκατοντάδες τραυματίες από συγκρούσεις σε διαδηλώσεις καθώς οι Έλληνες συνδικαλιστές έχουν πλήρως εγκολπωθεί την κουλτούρα της βίας.

Έπεσαν επίσης χιλιάδες βόμβες, δεκάδες χιλιάδες μολότοφ, είχαμε αμέτρητες καταλήψεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, συγκρούσεις με την Αστυνομία, τόννους χημικών ενάντια σε διαδηλωτές», (Δημ. Ψυχογιός, «Η πολιτική βία στην ελληνική κοινωνία»)

ΙΙ) «Τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας έγιναν 5.400 γενικές και κλαδικές απεργίες (παγκόσμιο ρεκόρ) οι οποίες, σε ποσοστό 96%, προκλήθηκαν από τον δημόσιο και τον ευρύτερο κρατικό τομέα.

Χάθηκαν έτσι 1.650 ημέρες εργασίας, ήτοι 5 εργάσιμα χρόνια. Το οικονομικό κόστος αυτής της απώλειας αντιπροσωπεύει 140 δισ. ευρώ ήτοι το 40% του συνολικού χρέους της χώρας, όταν αυτή ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της.

Την ίδια τριακονταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι πάσης φύσεως ατασθαλίες που καταγράφονται συνολικά στο Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ», (Νίκος Θέμελης, «Τον δρόμον τετέλεκα»)

Δημήτρης Χορόσκελης

Πηγή: Η δημοκρατία στην Ελλαδα της μεταπολίτευσης – RAMNOUSIA