Και τώρα τι θα κάνουνε χωρίς βαρβάρους;

hitler

 

«Περιμένοντας τους βαρβάρους» (1898 ) ο Καβάφης  απέδωσε στο σύστημα εξουσίας της εποχής του τις ευθύνες για την πολιτική, κοινωνική και πνευματική παρακμή του ελληνισμού της εποχής. Τότε, οι βάρβαροι του Καβάφη, δεν έφτασαν τελικά στην πόλη.
Σήμερα οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι  πρόλαβαν να χώσουν  τους βαρβάρους στη φυλακή. Παρ όλα αυτά η μεγαλοφυΐα  του Αλεξανδρινού ποιητή μας βοηθά  να δούμε  κάτι περισσότερο από τους βαρβάρους: την ίδια τη βαρβαρότητα.
« Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.»
Σήμερα οι κυβερνώντες τον τόπο  κάνουν πως δεν βλέπουν. Αυτό όμως που δε θέλουν να δουν το περιγράφουν γλαφυρά ξένες μεγάλες εφημερίδες και το υπενθυμίζει η οδυνηρή πραγματικότητα: Στο κύριο άρθρο τους οι financial times σημειώνουν: 
«Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009 αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος, στο έκτο έτος ύφεσης. Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσουν τους απανταχού δημοκράτες. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία -ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους».
Οι κυβερνώντες απέδειξαν ότι έχουν τη δύναμη—μέσα σε μια νύκτα—να εξαρθρώσουν μια εγκληματική οργάνωση η οποία λειτουργούσε επί τριετία ανενόχλητη ψαρεύοντας στα θολά νερά των πολιτικών της οικονομικής/ κοινωνικής καταστροφής και των συνθηκών υποτέλειας της χώρας. Το γεγονός ότι οι  κυβερνώντες εξάρθρωσαν την ηγεσία αυτής της οργάνωσης όμως, δεν μπορεί να  «σβήσει» τις ευθύνες τους για τη δημιουργία του περιβάλλοντος βαρβαρότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Πολύ περισσότερο δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τον τρόπο που οι κυβερνώντες αξιοποίησαν τους βαρβάρους, είτε ως φόβητρο είτε ως φυλακισμένο σκιάχτρο.Με ή χωρίς βαρβάρους, λοιπόν, η ελληνική κοινωνία  αντιλαμβάνεται ότι η βαρβαρότητα συνεχίζεται. Το αντιλαμβάνεται καθώς:

·         Στο σχέδιο προϋπολογισμού θα κοπεί ένα ακόμη κοστουμάκι περικοπών για συνταξιούχους, μισθωτούς
·         Απελευθερώνονται οι απολύσεις
·         Ετοιμάζεται νέο μνημόνιο
·         Ξεπουλιούνται οι επιχειρήσεις που συνθέτουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία
·         Ξεπουλιούνται (για την ακρίβεια όπως θα διαβάσετε στο Ποντίκι την Πέμπτη πληρώνουμε για να τις πουλήσουμε!!!) οι εταιρίες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Υγ1. καθόλου δεν αποκλείουμε ο βαθύς μελετητής του Μακιαβέλι Χρύσανθος Λαζαρίδης να προσεγγίσει και την ποίηση και να αναρωτηθεί:
« Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.»
Υ.Γ. ειλικρινά ανησυχούμε για το που μπορεί να οδηγήσει την σκέψη των πρωθυπουργικών συμβούλων η αναζήτηση λύσεων στο εν λόγω πρόβλημά (τους)

Δημήτρης Μηλάκας

 ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.