Κατευθείαν στον τοίχο

6064736433_ccb667990a_o1381334572

 

Πράττοντας το αυτονόητο, δηλαδή την αντιμετώπιση της Χρυ­σής Αυγής ως αυτό που τελικά είναι, η κυβέρνηση διαπι­στώνει – όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκο­πήσεις – ότι οι αποχωρήσαντες από το δεξιό μαντρί ψηφο­φόροι δεν είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν.Κάτι που επίσης διαπιστώνει η κυβέρνηση είναι ότι το περι­θώριο χειραγώγησης της κοινής γνώμης έχει στενέψει. Ο κόσμος μπορεί να εντυπωσιάζεται ευχάριστα (ή και δυ­σάρεστα) με τις πράγματι εντυπωσιακές εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να λησμονήσει την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει. Την πραγματικότητα αυτή διαμορφώνουν οι αριθμοί που περι­γράφουν:

♦ Τη μη αναστρέψιμη ανεργία.

♦ Την απελπιστική μείωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

♦ Την αύξηση των φόρων και κάθε λογής χαρατσιών.

♦ Τη διαρκή άνοδο του χρέους της χώρας, το οποίο παραμέ­νει μη διαχειρίσιμο – παρά την ανελέητη αφαίμαξη της κοινωνίας.

Αυτές οι δύο διαπιστώσεις (η μη πρόσβαση στους ψηφοφό­ρους της ΧΑ και η απελπιστική οικονομική κατάσταση τε­ράστιων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας) είναι που δη­μιουργούν πανικό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ κα­λά ότι το ζήτημα που καίει περισσότερο την κοινωνία δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά η οικονομία. Γνωρίζουν επίσης ότι η αδυναμία τους να δώσουν μια διέξοδο τους καθιστά ευάλωτους σε ένα σκληρό (πολιτικό) παιχνίδι που ήδη έχει αρχίσει (και) για την ηγεμονία στον χώρο της λεγόμενης συντηρητικής παράταξης.

Συνοψίζοντας: Η αργοπορημένη αλλά σε κάθε περίπτωση επιτυχής αντιμετώπιση του ναζιστικού κόμματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει στο προβαλλόμενο κυ­βερνητικό success story , για τον πολύ απλό λόγο ότι… δεν υπάρχει τέτοιο στόρι.

Η αναζητούµενη επιτυχία εξακολουθεί να «κρύβεται» στον χώρο της οικονομίας και, όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να τη συναντήσει, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες της στην επαφή (και) με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της.

Ο πανικός, προφανώς, δεν είναι καλός σύμβουλος για μια κυ­βέρνηση. Χειρότερος, ωστόσο, σύμβουλος και από τον πα­νικό είναι η επιμονή σε πολιτικές επιλογές οι οποίες οδη­γούν τη χώρα και την κοινωνία της κατευθείαν στον τοίχο…

Δημήτρης Μηλάκας

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.