Στο «μακρύ χέρι» της NSA εκ. επαφές των χρηστών του Διαδικτύου

141145-8929119_l

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο όγκος των πληροφοριών είναι τέτοιος που οδήγησε τα συστήματα της υπηρεσίας στο όριο των αποθηκευτικών τους δυνατοτήτων κυρίως εξαιτίας του παράγοντα spam από τον οποίο ούτε και η NSA δεν κατάφερε να γλιτώσει.
Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι στις λίστες των επαφών που έχει στα χέρια της η NSA βρίσκονται και Αμερικανοί παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Ομπάμα.
Φερόμενο έγγραφο της υπηρεσίας στο οποίο παρουσιάζονται οι δραστηριότητές της, αναφέρει ότι σε μία μόνο ημέρα το 2012 συνελέγησαν συνολικά περίπου 688.000 λίστες επαφών.
Σκοπός της υπηρεσίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να «χαρτογραφήσει» τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις μεταξύ πιθανών στόχων. Η NSA υποστηρίζει ότι η συλλογή των επαφών δεν γίνεται σε αμερικανικό έδαφος όπου και θα ήταν παράνομη.
Οι λίστες φτάνουν στην NSA μέσω ξένων εταιρειών τηλεπικοινωνιών ή «άλλων υπηρεσιών». Η υπηρεσία επιπλέον υποστηρίζει ότι αναζητά πληροφορίες γύρω από «νόμιμους στόχους» παρακολούθησης και δεν ενδιαφέρεται για  τις προσωπικές επαφές πολιτών.

Yahoo: Εξελιγμένη κρυπτογράφηση στα mail

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Yahoo ανακοίνωσε ότι θα εισάγει στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εξελιγμένη κρυπτογράφηση για όλους τους χρήστες.

«Η Yahoo παίρνει την ασφάλεια των χρηστών της πολύ στα σοβαρά» ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της μέσω email. Η εταιρεία είχε αρχίσει να προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα χρήσης κρυπτογράφησης SSL νωρίτερα μέσα στο έτος, ωστόσο αυτό θα καθιερωθεί για όλους τους χρήστες τον Ιανουάριο.

«Η επιλογή του στάνταρ κρυπτογράφησης SSL επιτρέπει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ αυτά κινούνται μεταξύ του browser και των server της εταιρείας» όπως επισημαίνεται από τη Yahoo.

Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, η εταιρεία είχε μείνει πίσω στον τομέα της ασφάλειας, και η είδηση της υιοθέτησης νέου συστήματος σχολιάστηκε από την Washigton Post που έγραψε στον τίτλο του ρεπορτάζ την λέξη «επιτέλους». Σημειώνεται, δε, από την εφημερίδα ότι η Google παρείχε τη δυνατότητα επιλογής SSL από το 2008, καθιερώνοντάς το στις αρχές του 2010, ενώ, αντίστοιχα για τηνMicrosoft, κατέστη επιλογή για το Hotmail τον Νοέμβριο του 2010 και καθιερώθηκε το 2012, όταν έγινε η μετάβαση στο Outlook.com. Το Facebook άρχισε να παρέχει SSL τον Νοέμβριο του 2011, κάνοντάς το βασικό για τους αμερικανούς χρήστες τον Φεβρουάριο του 2013, και για τον υπόλοιπο κόσμο τον Ιούλιο.

http://tvxs.gr/