Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΠΛΕΚΑΝΕ ΠΟΥΛΟΒΕΡ Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο Πελεγρίνης αναστενάζει!

karakara4

H ιστορία του πρύτανη Πελεγρίνη και η κάλυψη που του προσφέρει ο κουλτουριάρης ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει εκείνη την περίφημη ταινία του Νίκου Ζερβού «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το Χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…»

Η ταινία είχε παιχτεί επί ΠΑΣΟΚ στην οικογενειακή ζώνη του Σαββάτου από την ΕΡΤ-2 και είχε γίνει της Πόπης. Το θέμα και τότε ήταν κάποιοι καλλιτέχνες που ήθελαν να πηδήξουν και έβαζαν μπροστά την Τέχνη!

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα με την περίπτωση Πελεγρίνη τον οποίο σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να τον αναγορεύσει σε  σύμβολο του αντιμνημονιακού αγώνα. Η Κουμουνδούρου καλύπτει πλήρως την απόφαση του Θεοδόση Πελεγρίνη να δώσει θεατρική παράσταση στο Παρίσι την ώρα που στην Αθήνα ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ανώτατου Ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή ζητεί την εδώ και τώρα παραίτηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους.

«Η εσπευσμένη παροχή προστασίας στον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει και τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής παράστασης, που αντί για θεατές έχει θύματα: τους φοιτητές και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραπομπή του πρύτανη στο Πειθαρχικό. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και κατά των ΜΜΕ, μιλώντας για μιντιακή απαξίωση του κ. Πελεγρίνη.

Περισσότερο συγκεκριμένος στο θέμα της παραπομπής του κ. Πελεγρίνη ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στα «ΝΕΑ» που έκαναν ρεπορτάζ για την θεατρική παράσταση του κ. Πελεγρίνη στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι. «Ο κ. υπουργός κάλεσε τους διοικητικούς για διάλογο και όταν είδε ότι υπήρχε πρόταση για απεργία διέκοψε τον διάλογο και παρέπεμψε τον κ. Πελεγρίνη. Και έρχεται για πρώτη φορά στα χρόνια της δημοκρατίας να παραπέμψει έναν πρύτανη», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χθες στον Σκάι.

«Ποια ήταν η παράβαση καθήκοντος;» αναρωτήθηκε, «όταν προηγούμενα τον είχε παραπέμψει ο ΔΟΛ με το πρωτοσέλιδό του. Και διαπομπεύουν έναν άνθρωπο ο οποίος εκλέχτηκε πρύτανης», ανέφερε – για να εκτροχιαστεί αμέσως μετά: «Ξέρετε τι σημαίνει πρύτανης για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια; Σεβασμός. Δεν διορίστηκε από κανέναν, εκλέχτηκε. Είναι μια επιστημονική αυθεντία. Και δεν επιτρέπεται φυλλάδες όπως “ΤΑ ΝΕΑ” να τον εξευτελίζουν έτσι…».

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Πάντοτε ο Νίκος Αλευράς ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης, στη σκηνοθεσία εντρύφησε βεβαίως, και από τη δεκαετία του ’70 έως και τις ημέρες μας προκαλούσε καθ” οιονδήποτε τρόπο με το σύνολο της φιλμογραφίας του, είτε πρόκειται για ταινίες μεγάλου ή μικρού μήκους, είτε για ντοκιμαντέρ, είτε για τηλεοπτικές παραγωγές.

Όμως -και αυτό στα σίγουρα- έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό όλων για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι κι ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…«. Παραγωγής 1977, είναι ένα δίωρο φιλμ, σπουδή θέλετε να το πείτε, φιλοσοφική συζήτηση ίσως, πάνω στο ανθρώπινο ατέρμονο, με μπόλικη σάτιρα, αυτοκριτική βεβαίως και γενικότερη θεώρηση των πάντων, με τρόπο προκλητικό για τα δεδομένα της εποχής.

Ο μύθος όμως ξεκινά να δημιουργείται επτά χρόνια αργότερα… Όταν στα 1984 κόπηκε ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη της τηλεοπτικής του μετάδοσης από τη διοίκηση της τότε ΕΡΤ-2 (στην οικογενειακή «ταινία του Σαββάτου») λόγω περιεχομένου. Σάλος στις εφημερίδες, σάλος και στις αίθουσες (ξανά) για τη λογοκρισία αυτή.  http://kourdistoportocali.com/