Άμα δεν μπορείς, άσ’ το…

cebdcf84ceb9cebdcebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-ceb1cf81ceb8cf81cebf-ceb2ceb5cebdceb9ceb6ceb5cebbcebfcf83-ceb1cebaceb7cf83

 

«Δεν μπορεί το παλικάρι». Τη μεγάλη κουβέντα την είχε πει πριν από αρκετά χρόνια ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Άγγελος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στον «βαρυγκομούντα» άσο του «τριφυλλιού» Πάουλο Σόουζα, ο οποίος δήλωνε «τραυματίας» στις περισσότερες προπονήσεις της ομάδας.

Ε λοιπόν, και τα «παλικάρια» της Αντιτρομοκρατικής φαίνεται πως δεν μπορούν να βρουν τους τρομοκράτες! Όταν δουν τα «σκούρα», φορτώνουν αλλού τη βρόμικη δουλειά, ώστε, αν η έρευνα «ναυαγήσει», αυτοί να μείνουν στο απυρόβλητο. Αν όμως προκύψει «λαβράκι», καρπώνονται τον ιδρώτα των άλλων. Φυσικά και την προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν να λένε «για τις μεγάλες επιτυχίες της Αντιτρομοκρατικής στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία».
Η πραγματικότητα βέβαια τους διαψεύδει, αφού οι διωκτικές αρχές όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα ίχνη των μελών επτά ενεργών οργανώσεων, αλλά εσχάτως προέκυψε και η επανεμφάνιση του φαντάσματος της 17Ν με την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού.
Στις αποτυχίες της Αντιτρομοκρατικής προστέθηκε το περασμένο Σάββατο ο εντοπισμός του αυτοκινήτου – γιάφκα στο Παλαιό Φάληρο, όπου για μια ακόμα φορά οι διωκτικές αρχές βρήκαν τα όπλα, αλλά έχασαν τους κατόχους τους.
Επί δώδεκα ημέρες τα «λαγωνικά» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν διακριτικά το ασημί Opel Astra περιμένοντας να εμφανιστούν ο κάτοχος ή οι κάτοχοί του. Οι τελευταίοι όμως φαίνεται πως είχαν αντιληφθεί ότι τους παρακολουθούσαν και είχαν φροντίσει έγκαιρα να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.
Η εξαφάνιση των υπόπτων είχε ως συνέπεια η παρακολούθηση του αυτοκινήτου να περάσει στην Ασφάλεια, ενδεικτικό του ότι στην Αντιτρομοκρατική δεν γνώριζαν για το μίνι οπλοστάσιο που έκρυβε το πορτ-μπαγκάζ και αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων χάρη στον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο των ΤΕΕΜ.
Από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα άρχισε το συνηθισμένο παιχνίδι εντυπώσεων, με την Αντιτρομοκρατική να αναλαμβάνει την προανάκριση και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να εκδίδει τη μία μετά την άλλη τις ανακοινώσεις σχετικά με τα ευρήματα, συνδέοντάς τα με τον φυγόδικο Νίκο Μαζιώτη. Παράλληλα, άρχισαν να «πέφτουν βροχή» τα δημοσιεύματα σχετικά με το «καίριο χτύπημα της ΕΛ.ΑΣ. στο οπλοστάσιο των τρομοκρατών», τις σχέσεις του «αντάρτικου πόλης με το οργανωμένο έγκλημα» και το «επικείμενο εντυπωσιακό χτύπημα των τρομοκρατών, που απέτρεψαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής». Οι γνωστοί «πηχυαίοι τίτλοι» που απαντώνται συχνά τα τρία τελευταία χρόνια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων.

Τυχαία
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση του άλλου «κινητού οπλοστασίου», που είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2013 στα Εξάρχεια. Επρόκειτο για ένα Hyundai Getz, στο πορτ-μπαγκάζ του οποίου κρύβονταν δύο σακίδια πλάτης που περιείχαν δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ με κομμένα κοντάκια, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, τρεις γεμιστήρες με φυσίγγια, εκ των οποίων δύο των 20 τεμαχίων και ένας των έξι τεμαχίων, τρεις γεμιστήρες κενοί φυσιγγίων, δύο μεγάλα κουτιά σφραγισμένα με 720 φυσίγγια των 7,62 mm το καθένα και ένα ζευγάρι υφασμάτινα γάντια.
Τότε η Αντιτρομοκρατική είχε συνδέσει το αυτοκίνητο και τα όπλα με τον γνωστό αναρχικό Παναγιώτη Ασπιώτη, ο οποίος το είχε νοικιάσει για λίγες ημέρες από γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Υποτίθεται δε ότι ο Ασπιώτης καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε τεθεί υπό στενή παρακολούθηση, δίχως όμως να γίνει δυνατό έκτοτε να εντοπιστεί και να συλληφθεί.
Σημειωτέον ότι, παρά τη «στενή παρακολούθηση», δεν είχε εντοπιστεί ούτε το επίμαχο αυτοκίνητο. Αυτό συνέβη τυχαία, όταν ο ιδιοκτήτης του γραφείου ενοικιάσεων πήγε το αυτοκίνητο στο πλυντήριο για πλύσιμο και ανοίγοντας το πορτ-μπαγκάζ βρήκε τα σακίδια με τα Καλάσνικοφ, τις χειροβομβίδες και τα φυσίγγια.
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μοιάζει να βρίσκεται στα «ίχνη των τρομοκρατών», ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει ιδέα για το πού μπορεί να βρίσκονται και, το κυριότερο, ποιοι μπορεί να είναι οι επόμενοι στόχοι τους. Όπως ιδέα δεν έχουν και για το οπλοστάσιο που κρύβεται πίσω από τις οργανώσεις, αφού, όπως προκύπτει από τις βαλλιστικές, τα όπλα που εντοπίζει κατά διαστήματα η Ελληνική Αστυνομία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί άλλη φορά σε επιθέσεις ή άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Ανησυχούν
Παράλληλα, άφαντοι εξακολουθούν να παραμένουν οι δράστες των δολοφονιών του αστυνόμου Νεκτάριου Σάββα στα Πατήσια, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στην Ηλιούπολη (και για τις δύο δολοφονίες την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών»), καθώς και των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο (την ευθύνη για το διπλό φονικό ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες»).
Η ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενο νέο μεγάλο χτύπημα ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι (30 Δεκεμβρίου 2013).
Τέλος, έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν μετά τον εντοπισμό του αυτοκινήτου – γιάφκα στο Φάληρο, με τα ρουκετοβόλα τύπου RPG, οι τρομοκράτες να επιλέξουν, αντί για συμβατικά όπλα, να προχωρήσουν σε χτυπήματα όπως στο Χρηματιστήριο πριν από χρόνια, με βόμβα αμμωνιοδυναμίτιδας (τύπου ANFO), που είναι εύκολο να κατασκευαστεί, με κόστος πολύ μικρότερο από ό,τι για την αγορά πολεμικού υλικού.   Το Ποντίκι