Η ντόπια νομενκλατούρα χαρίζει 230 εκ. ευρώ στο “Μέγαρο Διαπλοκής” που προάγει την αισθητική Γιαρουζέλσκι – Χότζα.

cebdcf84ceb9cebdcebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-ceb1cf81ceb8cf81cebf-ceb2ceb5cebdceb9ceb6ceb5cebbcebfcf83-ceb1cebaceb7cf83

Η διαπλοκή χλευάζει κοινωνία και πολιτιστική κληρονομιά, υποχρεώνοντας τον Έλληνα να πληρώσει 230 εκατομμύρια για το μαυσωλείο του Ελληνικού πολιτισμού.

Η νομενκλατούρα που εκτός από την Ελλάδα δολοφόνησε και τον πολιτισμό της, χαρίζει στο τερατούργημα που ονομάζεται “μέγαρο μουσικής” 230 εκατομμύρια Ευρώ. Γιατί είμαστε τόσο “αυστηροί” εκτός από την προφανή λαμογιά του καθεστώτος και της διαπλοκής; Εάν δείτε τα αντίστοιχα “μέγαρα μουσικής” σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του πλανήτη, θα παρατηρήσετε ότι παραπέμπουν στην κλασσική Ελλάδα. Εδώ πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τους Πολωνούς, διότι ο Γιαρουζέλσκι δεν τόλμησε να πειράξει την εκπληκτική όπερα “Grand Theatre” της Βαρσοβίας. Για να ακριβολογούμε, το “Μέγαρο Διαπλοκής” αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου μεγάρου της Αλβανίας του Χότζα. Εάν προτιμάτε, παραπέμπει ευθέως στην αισθητική τουμαυσωλείου του Κεμάλ.

Λεπτομέρειες γύρω από το επιχειρησιακό σχέδιο διάσωσης του Μεγάρου που θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος παραθέτει την Πέμπτη σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Η Εφημερίδα των Συντακτών»

Όπως επισημαίνουν στο σχετικό ρεπορτάζ οι Κώστας Τσάβαλος και Μάριος Χριστοδούλου, η κυβέρνηση στέλνει στα χειμαζόμενα νοικοκυριά τον λογαριασμό εξόφλησης των  δανείων, ύψους 230 εκατ. ευρώ, που εγγυήθηκε το δημόσιο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο τώρα αδυνατεί να πληρώσει.

Πρόκειται για μια προκλητική  «χορηγία», στο όνομα του πολιτισμού, που θα στοιχίσει πανάκριβα στους Eλληνες φορολογούμενους και γίνεται με αντάλλαγμα την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μεγάρου.

Πέρα από τα δάνεια, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία του Οργανισμού.

ΜΑΥΣΩΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Οι βάσεις για το επιχειρημσιακό σχέδιο διάσωσης του Μεγάρου Μουσικής τέθηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για μείζον ηθικό ζήτημα που εγείρεται με το σχέδιο διάσωσης, καθώς σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους και το Ελληνικό δημόσιο το οποίο σήμερα υπερφορολογεί τους πολίτες και “φεσώνει” ακόμα και αυτούς που απέλυσε.

Με βάση το επίμαχο σχέδιο τα δανεικά του Μεγάρου θα πληρώσουν ακόμα και αυτοί που δεν πάτησαν ποτέ το… πόδι τους στις αίθουσές του, αλλά και όσοι το πάτησαν, οι οποίοι το πλήρωσαν και θα εξακολουθήσουν να το πληρώνουν πανάκριβα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγο της αδυναμίας του  Οργανισμού ΜΜΑ να ανταποκριθεί στα δάνεια που έλαβε παλαιότερα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ο εγγυητής των δανείων, που δεν είναι άλλος από το υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή οι φορολογούμενοι) αναγκάζεται να πληρώσει τα επόμενα χρόνια κοντά στα 230 εκατ. ευρώ, πέραν αυτών (περίπου 15 εκατ. ευρώ) που ήδη έχουν καταβληθεί λόγω κατάπτωσης της εγγύησης.

Αντάλλαγμα η… πλειοψηφία στη διοίκηση του ΟΜΜΑ

Ειδικότερα, η ανάληψη του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου από το δημόσιο έχει ήδη δρομολογηθεί, με αντάλλαγμα υποτίθεται την… πλειοψηφία στη διοίκηση του Οργανισμού.

Στη σχετική απόφαση προχώρησαν οι  υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του ΟΜΜΑ, Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ζήτημα, εξετάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου.

Όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, πρόθεση είναι να μην κλείσει το Μέγαρο. Το πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια του, που έχει λάβει με εγγυητή το δημόσιο και έτσι το τελευταίο καλείται τώρα να τα αποπληρώσει.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ των δύο υπουργών και του προέδρου του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννη Μάνου αποφασίστηκε επίσης να περάσει στην κατοχή του δημοσίου παλαιό κτήριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτήριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου.

Επίσης αποφασίστηκε, ότι θα επιχορηγηθούν τα έξοδα του Μεγάρου Μουσικής από το δημόσιο, ενώ διαμορφώνεται και επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο.

Τη διαχείριση θα ασκεί πλέον η διοίκηση του Μεγάρου, αλλά από εδώ και στο εξής το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Οργανισμού με τα έξι μέλη.

megaro2 13-2-2014

Δάνεια 245 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μουσικής, έχει συνάψει μέχρι σήμερα 3 δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 245 εκατ. Ευρώ.

Από αυτά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου του 2013 ήταν 229.277.251,32 ευρώ. Τα δάνεια είχαν ληφθεί από την Εθνική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ότι αφορά την Εθνική το δάνειο ήταν ύψους 95 εκατ. ευρώ και την εξόφλησή του έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο, ενώ τα άλλα δύο ήταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 78.857.936 ευρώ το πρώτο και το δεύτερο 55.419.314 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είχαν δοθεί επίσημα στη Βουλή, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος στο Μέγαρο από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων με το αιτιολογικό πως δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ελεγχόμενων από αυτή φορέων για την επιλογή του δείγματος, καθόσον δεν τηρούσε τις ορισθείσες από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων προϋποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι για το 2013, η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.  olympiada