Ο Ναυτιλίας που… ναυάγησε στο Φαρμακονήσι!
Φεβρουαρίου 02, 2014
pitsiriki1
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως κληρονόμος πολιτικού ονόματος βρέθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ξεπέρασε αλώβητος κάμποσες κακοτοπιές, όμως η στάση του στην πρόσφατη τραγωδία τον εξέθεσε άνευ προηγουμένου
→Τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη δεν τον άφηνε ασυγκίνητο ποτέ η…«νύχτα»! Τα τελευταία νυχτοπερπατήματά του στην αοιδό Πάολα και η αποχώρησή του από την «Ακτή Πειραιώς» όταν ο Γ. Ζουγανέλης είπε από μικροφώνου «εάν υπάρχουν βουλευτές να αποχωρήσουν», τον έκαναν «πρωταγωνιστή» διαφόρων σχολίων…
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης του Ιωάννου, καταγόμενος από τη Βαρβίτσα της Λακωνίας, γόνος πολιτικής οικογένειας, με ρίζες από την πλευρά του παππού του, που φέρει και το όνομά του, στο Λαϊκό Κόμμα και φιλοβασιλικό του Γεωργίου Α’, παράδοση που συνεχίστηκε, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, τάξη 1987, συμμαθητής μεταξύ άλλων του ηθοποιού Κ. Μαρκουλάκη, του άλλοτε συνυπεύθυνου στην περιοδική έκδοση του Κολλεγίου «Αθηναίος», Ν. Καραχάλιου, έναν χρόνο μικρότερος του Κ. Μητσοτάκη, άναψε φωτιές στην κυβέρνηση που ούτε το νερό του ιστορικού χωριού Πλάτανου δεν μπορεί να σβήσει.
Οσοι τον θυμούνται από το Κολλέγιο δεν ξεχνούν «τον μπέμπη με τη φράντζα του Μίστερ Καρνέισον» και την από τότε άριστη σχέση του με τον Σάμπυ Μιωνή, που οι δρόμοι τους θα ξανασυναντηθούν όταν ο νυν υπουργός Ναυτιλίας ως αντιπρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ θα «ανακρίνει» τον παλιό του φίλο.
Με σπουδές στη Νομική Αθήνας, «τίποτα το ιδιαίτερο ως συνδικαλιστής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πάντα έπαιζε με τις πλάτες του πατέρα του» θυμούνται τότε συμφοιτητές του, αν και το 1997 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. στο πέμπτο συνέδριο, «εκλογή που του άνοιξε τον δρόμο για την παρθενική βουλευτική εκλογή του το 2000, με υπόγειες διεργασίες που δημιούργησαν πρόβλημα στην παράταξη», λένε σήμερα στελέχη της Ν.Δ. αφήνοντας υπόνοιες για «τότε εμφύλιους πολέμους».
«Γράφοντας» ένσημα
Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ με ειδίκευση τις Διεθνείς Σχέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα των αρχών της δεκαετίας του 2000 να «γράψει ένσημα», ασχολήθηκε ως νομικός σε θέματα χρηματιστηρίου, κεφαλαιαγοράς, και συμμετείχε σε διάφορα σεμινάρια…
Ο μόνιμος κάτοικος Γλυφάδας, «που θέλει αλλά δεν μπορεί να γίνει αστός», λένε στην περιοχή όσοι τον γνωρίζουν, τον Δεκέμβριο του 2001 είχε απασχολήσει το πανελλήνιο με τις δηλώσεις του για το τηλεοπτικό παιχνίδι Big Brother: «Είναι το θέμα της χρονιάς, αυτό που παρακολουθούμε είναι η ελληνική κοινωνία, δεν ήθελα να φύγουν οι προκλητικές παρουσίες, έχουν θέση αν όχι στην καρδιά μας, στο μυαλό μας», είχε πει ανάβοντας φωτιές στη Ν.Δ.
Δεν έμεινε εκεί: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να καίει τη σημαία, θα προασπιζόμαστε το δικαίωμά του αυτό όσο και αν διαφωνούμε», είχε πει τον Νοέμβριο του 2003 αναφερόμενος στο κάψιμο της ελληνικής σημαίας από αναρχικούς. Κάποιοι τότε το θεώρησαν «επαναστατικό», μέχρι την επομένη που ανασκεύασε κάνοντας λόγο για «ατυχή δήλωση, διακατέχομαι από σεβασμό, υπερηφάνεια και θα την υπερασπιστώ».
Εχοντας περάσει από διάφορες κομματικές «θέσεις ευθύνης» και υπουργικούς θώκους, όπως υφυπουργός Εξωτερικών, το 2010 «κατέβηκε» υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Γλυφάδας. Παρά τη δημόσια υποστήριξη και από στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, ηττήθηκε από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ κ. Κόκκορη για μόλις 50 ψήφους.
«Τον έφαγαν αμφιλεγόμενα πρόσωπα του συνδυασμού του», έλεγαν τότε φίλοι του και μετά παραιτήθηκε για να «ανέβει» στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Και συνέχισε ακάθεκτος: «Ολοι οι κάτοχοι ακινήτων πρέπει να πληρώνουν φόρο ανάλογα με την αξία των ακινήτων και όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, να πουλήσουν», είχε πει αφήνοντας «σύξυλο» το πάνελ στο πρωινό του ΑΝΤ1 και τον Γ. Παπαδάκη. Τότε «κάποιοι» θυμήθηκαν παλιές χρηματιστηριακές ιστορίες για να σχολιάσουν: «Είναι σίγουρο ότι έχει να πληρώσει…».
Δεν σταμάτησε εκεί. «Φοροφυγάς ο Τσίπρας, δεν πληρώνει φόρους ακινήτων και δεν του κόβουν το ρεύμα», είχε πει από τηλεοράσεως προκαλώντας ειρωνικά σχόλια – και όχι μόνον από την πλευρά της Κουμουνδούρου…
Η ανάληψη του υπουργείου Ναυτιλίας (διαδέχθηκε τον «αστέρα» Αδ. Γεωργιάδη) για αρκετούς στη Ν.Δ. αποτέλεσε «μεγάλη έκπληξη». «Μάλλον κάποιοι ξεχρέωσαν παλιά γραμμάτια», λένε ορισμένες «κακές γλώσσες» στη Βουλή που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις «γκάφες του νεαρού».
Ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών
«Δεν θέλουμε ο Ελληνας ναυτικός να διατηρεί θέσεις εργασίας μέσα από παλιές προστατευτικές διατάξεις, γιατί αυτές μας έκαναν, από 140.000 Ελληνες ναυτικούς πριν από μερικές δεκαετίες, 17.000 σήμερα», είχε πει στις 6/12/2013 προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τον ναυτικό κόσμο. Σκέφτεται να καταργήσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιάς – Κύθηρα – Αντικύθηρα, αύξησε μες στο κατακαλόκαιρο τους ναύλους προκαλώντας οργή στους επιβάτες και επιτρέποντας σχόλια του τύπου «παίζει με το ναυτιλιακό κεφάλαιο».
Κάτοικος νοτίων προαστίων και λάτρης των θαλάσσιων σπορ, δεν τον αφήνει ασυγκίνητο η «νύχτα». Τα τελευταία νυχτοπερπατήματά του στην αοιδό Πάολα και η αποχώρησή του από την «Ακτή Πειραιώς» όταν ο Γ. Ζουγανέλης είπε από μικροφώνου «εάν υπάρχουν βουλευτές να αποχωρήσουν», ενώ παρέμεινε ο έτερος παρευρισκόμενος Γρ. Ψαριανός, τον έκαναν «πρωταγωνιστή» διαφόρων σχολίων.
Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι στο όνομα της επιχείρησης «Ποσειδών» τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα προκαλώντας κρίση στις σχέσεις με την Ευρώπη. Στην προσπάθειά του να «καλυφθεί» στοχοποίησε τους ίδιους τους λαθρομετανάστες και η κάλυψη που προσπάθησε να προσφέρει στο Λιμενικό «δυστυχώς περιέπλεξε χειρότερα τα πράγματα», λένε «φίλοι του» στη κυβέρνηση. Η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πολιτικό του γραφείο από νεολαίους της ΑΡΕΝ δεν λειτούργησε ως άλλοθι, αφού πρόλαβε να τον εκθέσει ο Ν. Δένδιας με τις συλλήψεις των νεαρών.
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός που χαρακτήρισε «άσκηση εθνικής κυριαρχίας αυτό που γίνεται καθημερινά στο Αιγαίο», προφανώς αναφερόμενος στον πνιγμό 12 ανθρώπων, έστω και λαθρομεταναστών…