Λίγο πριν την συντριβή τους αποφάσισαν να αξιολογήσουν τους κηφήνες του Δημοσίου!

ceb8ceb1cebbceb5ceb9ceb1-cf87cebfcf85cebdcf84ceb1-1

Λίγο πριν ο  γδούπος από την πτώση και συντριβή της ελληνικής κυβέρνησης συνταράξει τα Βαλκάνια, αποφάσισαν να αξιολογήσουν την γάγγραινα του πελατειακού κράτους!

Τώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται υπό κατάρρευση και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι επίσης λάτρης του πελατειακού κράτους ετοιμάζεται να πιάσει τα γιοφύρια, αρχίζει η αξιολόγηση του βυσμάτων που τρούπωσαν στο Δημόσιο και ξύνουν σε πολλές περιπτώσεις τα αχαμνά τους. Αντί από τον πρώτο κιόλας χρόνο του μνημονίου να έχουν διώξει με τις κλωτσιές τα ρουσφέτια τους από το Δημόσιο, ετοιμάζονται να τα αξιολογήσουν τώρα που η ελληνική γνώμη ετοιμάζεται να δώσει μια κλωτσιά στην ίδια την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που οδήγησε στην αγχόνη τον ιδιωτικό τομέα για να υπερασπισθεί το παρακράτος του Δημοσίου.

Μια γεύση του εστί δημόσιο πήρε η ελληνική κοινή γνώμη από τους πλουμιστούς υπαλλήλους της Βουλής με τους 18 μισθούς.

Τα διορισμένα πελατάκια των κομμάτων εξουσίας λοιπόν έχουν βγει στα κάγκελα. Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κατασαγάνη από το Capital.gr>

Επί ποδός… πολέμου βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει της αξιολόγησης τους που ξεκινά τη Δευτέρα 28 Απριλίου. Να προετοιμαστούν για την οργάνωση «απεργιών, στάσεων εργασίας, συγκεντρώσεων» έχει ήδη καλέσει τους δημοσίους υπαλλήλους η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ίδια οργάνωση ζητά από τους γενικούς διευθυντές και τους προϊσταμένους τμημάτων να «απέχουν» από κάθε διαδικασία αξιολόγησης των υφισταμένων υπαλλήλων.

Το όλο σχέδιο της ΑΔΕΔΥ για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης θα «τρέξει» πιθανότατα πιο γρήγορα από σήμερα εφόσον εκλεγεί, μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, προεδρείο. Με βάση όλες τις τελευταίες προβλέψεις στελεχών της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, το προεδρείο θα απαρτίζεται από δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και της ΔΑΚΕ (ΝΔ). Παρ΄ όλα αυτά ομόθυμη είναι η καταδίκη των δυνάμεων της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην αξιολόγηση που θα καταστήσει… μεταξεταστέους έως 100.000 δημοσίους υπάλληλους οι οποίοι θα πάρουν –για πρώτη φορά– βαθμό κάτω από τη βάση. Τι θα σημάνει αυτό;

Σύμφωνα με την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 -16» που δημοσίευσε το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ) τη Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου μέσα από το νέο σύστημα αξιολόγησης (σ.σ. το οποίο θα τελειοποιηθεί πριν την επόμενη αξιολόγηση, σύμφωνα με πηγές στο ΥΔΜΗΔ) «θα προσφέρεται η δυνατότητα επανακατάρτισης, ή/και επανατοποθέτηση ή ακόμα και απομάκρυνση σε περίπτωση εξαιρετικά μειωμένης απόδοσης».

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αναφορά του αρμόδιου Υπουργείου που συνδέει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης με το ενδεχόμενο απόλυσης, γεγονός που έχει θορυβήσει όσο ποτέ άλλοτε τους 650.000 εργαζόμενους που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο.

Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, λένε από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «δεν συνδέεται με την αξιολόγηση που θα διεξαχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του παρόντος έτους, αλλά με τις επόμενες, με πρώτη πιθανόν εκείνη του 2015 που θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου και θα τελειώσει στις 31 Μαρτίου του επομένου έτους».

«Μέχρι τότε οι μόνες απολύσεις που θα γίνουν θα αφορούν όσους δημοσίους υπαλλήλους καταδικαστούν από τα πειθαρχικά σώματα του δημοσίου, όσους διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά ή αναβαθμίστηκαν εργασιακά με παράνομο τρόπο», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήδη οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων ετοιμάζουν να εκδώσουν τις αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών. Βάσει του νέου νόμου (2540/14) που ψηφίστηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, αλλά και της υπουργικής εγκυκλίου της 11ης Απριλίου θα ισχύσουν τα εξής για πρώτη φορά:

• Βαθμό 9,1-10 (άριστα) θα λάβει έως και το 25% των υπαλλήλων.

• Βαθμό 7,1 – 8,9 θα λάβει έως και το 60% των υπαλλήλων.

• Βαθμό 1-6,9 (κάτω από τη βάση) θα λάβει το 15% των υπαλλήλων. Είναι αυτή η κατηγορία που κινδυνεύει να βρεθεί στον προθάλαμο της «επιμόρφωσης» ή της «απομάκρυνσης», σύμφωνα μάλιστα και με τον ισχύον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρο 95, Ν. 3528/2007) που προβλέπει πως όποιος υπάλληλος δεν προαχθεί μετά από δύο συναπτές αξιολογήσεις μπορεί είτε να χάσει το βαθμό του, είτε να απολυθεί.

Για να αποτρέψει η ΑΔΕΔΥ ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αποφασίσει ήδη πριν το Πάσχα τα εξής:

• «Να διεκδικήσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων για την κατάργηση του Νόμου 4250/14».

• «Να χρησιμοποιήσει σε κεντρικό, όσο και σε επίπεδο Ομοσπονδιών και πρωτοβαθμίων Συλλόγων και Σωματείων, όλες τις μορφές αγώνα (απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.), ώστε να ακυρώσει τη νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, θα χρησιμοποιήσει και κάθε νομική δυνατότητα για τη μη εφαρμογή του νόμου (προσφυγή στο ΣτΕ, αρμόδια δικαστήρια κ.λπ.), αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή και τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του».

• «Να καλέσει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα όσους εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, λόγω της θέσης τους στη διοικητική ιεραρχία, να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία».

Σ’ αυτήν την περίπτωση «θα απολυθούν όσοι αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο», επισήμανε σε αντιπροσωπία συνδικαλιστών εφοριακών αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο συναντήθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Εξάλλου, πηγές του Capital.gr στην ΑΔΕΔΥ παραδέχονται πως «δεν είναι εύκολη η παραίτηση ενός στελέχους υπουργείου, καθώς αυτή περνά από την κρίση του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία μπορεί να είναι και απορριπτική»…

• «Να καλέσει τις Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε γενικές συνελεύσεις σε όλες τις Υπηρεσίες και τους χώρους εργασίας με βασικό στόχο την ενημέρωση, τη συζήτηση και τη λήψη μέτρων για την ακύρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης.»

Μιλώντας στο Capital.gr στέλεχος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε πως είναι «αδιανόητο να αξιολογηθεί ένας δημόσιος υπάλληλος για την επίδοση του το 2013 με ένα σύστημα που θεσπίστηκε στις αρχές του 2014 και για το οποίο ουδείς γνώριζε τίποτα μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους». Εξάλλου, «πως θα αξιολογήσει ένας γενικός διευθυντής ή ένας προϊστάμενος τις επιδόσεις των υφισταμένων υπαλλήλων για το 2013 όταν ο ίδιος τοποθετήθηκε σ’ αυτή τη θέση στις αρχές του 2014, όπως έχει συμβεί κατά κόρον στο δημόσιο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. http://kourdistoportocali.com