-
ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ
-
Μπλοκάρισμα του νου φέρνει η κρίση
Οκτωβρίου 29, 2013 By pitsiriki1 -
Αλογοκρατία…
Οκτωβρίου 29, 2013 By pitsiriki1 -
Άρτος και θεάματα!!! (στη χώρα του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ)
Οκτωβρίου 29, 2013 By pitsiriki1 -
O Νίκος Μπογιόπουλος ζωντανεύει στην σκηνή την Δίκη της Φρανκφούρτης
Οκτωβρίου 29, 2013 By pitsiriki1 -
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ … 29 Οκτωβρίου
Οκτωβρίου 29, 2013 By pitsiriki1 -
Ο φαντασιακός ανασχηματισμός της εθνικής υπερηφάνειας
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ;
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Οταν ο Αντώνης γνώρισε τον Μπένυ
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Η χορηγία του εθνικού φρονήματος και ο Γκούφη
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Η παράσταση της πλέμπας
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Η βουβή επέτειος
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Και τώρα που είναι τσιγγάνα;
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
1940: Η στρατηγική «μυωπία» του Παπάγου και οι αϋπνίες του Μεταξά
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Δανεισμός με Ληστρικά επιτόκια 17.5% Έπαιρνε η «Άξια» Πολιτική μας Ηγεσία από το 1980 και Μετά!
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
«Προσφυγική απειλή» για την ηθική τάξη: «Φιλήδονη ανατολίτισσα»
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Μετά τον Τζιτζικώστα βγήκαν τα άρματα
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
«Οργίασαν» τα social media για την εκρηκτική δασκάλα της παρέλασης -»Κατευθείαν από το μαγαζί ήρθε…
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Tόλης Βοσκόπουλος … Η ζωή του Βασιλιά από την Κοκκινιά
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Επιζητώντας τον χαμένο χρόνο
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Το μέτωπο της δημοκρατίας. Γιατί ο χρόνος τελειώνει…
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Το «ΟΧΙ» και το μεροκάματο !!!
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Παρελαύνοντας μπροστά σε εξέδρα “ακροδεξιών» επισήμων…
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Το Χαμόγελο του Ναζισμού
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Μη μου τη σημαία τάραττε
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Ο ήρωας τσολιάς και φρουρός της Ακρόπολης Κων. Κουκκίδης
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Ο Λεωνίδας του 1940
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Κατερίνα Λέχου: «Στα είκοσι πέντε μου με σιχαινόμουν»
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Υποβρύχια πυρά στο Μαξίμου
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Κρατούν την Ιστορία ζωντανή
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Δεν τη βγάζουμε καθαρή
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ .. Γιώργος Παπανδρέου>Επόμενος σταθμός Αθήνα και νέο κόμμα!
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Oι Αμερικανοί απαιτούν να δουν με χειροπέδες τα πολιτικά πρόσωπα των υποβρυχίων για τα πεταμένα 4 δις στους Γερμανούς.
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες Μέρκελ-Σαμαρά στα χέρια του Ομπάμα. Τεκτονικός σεισμός στο πολιτικό σκηνικό!
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1 -
Οι ήρωες με τους ήρωες και οι κουφάλες με τις κουφάλες !!!
Οκτωβρίου 28, 2013 By pitsiriki1
-
Ο χορός του οινοπνεύματος
Μια παλιά φωτογράφιση σε ένα αποστακτήριο τσίπουρου στο Πήλιο.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος/ FOSPHOTOS
Σε μια παλιά αποθήκη στο χωριό Καλά Νερά, στο Πήλιο της Θεσσαλίας, κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ, άνθρωποι από την γύρω περιοχή μαζεύτηκαν γύρω από τραπέζια φορτωμένα με τοπικά φαγητά για να συμμετάσχουν σε ένα δρώμενο αυθεντικό, μια πηγαία έκφραση της ελληνικής, λαϊκής παράδοσης. Την απόσταξη και παρασκευή του σπιτικού τσίπουρου. Καζάνια έβραζαν πάνω σε φωτιές, μεζέδες αχνιστοί σερβίρονταν και παραδοσιακές τσαμπούνες, ταμπούρλα και κλαρίνα συνόδευαν τους χορευτές της βραδιάς. Το γλέντι άναψε. Το ζεστό ποτό (40 βαθμούς αλκοόλ) έτρεχε σταγόνα σταγόνα από το χωνί. Η πρώτη απόσταξη άρχισε. Το τσίπουρο είναι παραδοσιακό, άχρωμο, οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται στην ορεινή Ελλάδα, κυρίως στην Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Κρήτη(εκεί ονομάζεται ρακί) από τα υπολείμματα των πατημένων σταφυλιών(στράφυλα ή τσίπουρα) μετά την εξαγωγή του μούστου. Αυτό συμβαίνει συνήθως με δύο αποστάξεις, οπότε και είναι καλύτερη η ποιότητα του τελικού αποστάγματος. Η αρχή του χάνεται στα βάθη των χρόνων, αλλά λέγεται ότι πρώτοι το παρήγαγαν μοναχοί στο Άγιο Όρος. Από εκεί διαδόθηκε στους αμπελουργούς των φτωχότερων περιοχών της ορεινής Ελλάδας, δίνοντας τους την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα σπιτικό, οινοπνευματώδες ποτό με τα υπολείμματα από τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του-πιο ακριβού- κρασιού. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το τσίπουρο και πέρασε μέσα από τους αιώνες στην ελληνική, λαϊκή παράδοση σαν το καλό πνεύμα στο οικογενειακό, γιορτινό τραπέζι προσφέροντας την ζεστασιά του στο σώμα και στο πνεύμα των συνδαιτυμόνων και απελευθερώνοντας την καλοπροαίρετη διάθεση όλων για γλέντι και χορό. Μια μικρή ανάπαυλα στην δύσκολη καθημερινότητα, μια αυθόρμητη επανένωση με τις ρίζες των προγόνων.