«Φωτιές» άναψε η πρόσκληση στην Χρυσή Αυγή για την παρέλαση

xrysaygitis-diefthintis-sto-psixiatriko-nosokomeio-attikis

«φωτιές» έχει ανάψει η πρόσκληση που απηύθυνε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη Χρυσή Αυγή προκειμένου να συμμετάσχει στην παρέλαση. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αλλά και ο Δήμαρχος της Πόλης Γιάννης Μπουτάρης, εγκαλούν την Περιφέρεια για σοβαρό «φάου». Πράξαμε τα νόμιμα, ανταπαντά ο περιφερειάρχης, χωρίς ωστόσο να κάμπτονται οι αντιδράσεις.

το χρονικό των… πυρών

Εναντίον του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα καταφέρεται η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ επειδή η Περιφέρεια έστειλε πρόσκληση και στη Χρυσή Αυγή για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Ο περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος», επισημάνει σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο Περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του. Έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού. Καλούμε τον Περιφερειάρχη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ανακαλέσει αμέσως την πρόσκληση στους εκπροσώπους του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους. Αυτό επιβάλλουν τα ήθη των Ελλήνων και αυτό οφείλει να πράξει. Τέτοιο ήταν το «όχι» των Ελλήνων».

Γ. Μπουτάρης: «Ή αυτοί ή εγώ»

Σε νέα δήλωση, που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σχετικά με την πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου από τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανέφερε μεταξύ άλλων σύμφωνα με το seleo.gr:

«Φυσικά και θα πάω στην παρέλαση, αν έρθουν χρυσαυγίτες θα δημιουργηθεί πρόβλημα, ή θα φύγουν αυτοί ή εγώ», δήλωσε ο Γ.Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως μετέδωσε το protothema.gr επικαλούμενο το seleo.gr, αναφέρεται στην πρόσκληση βουλευτών της Χ.Α. στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα.

Ο ίδιος, χθες μιλώντας στην επιτροπή διαβουλεύσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι χρυσαυγίτες σε τέτοιες εκδηλώσεις καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση».

Είχε προσθέσει πως θα το σκεφτεί πολύ ν τελικά θα δώσει το «παρών» στην παρέλαση, ενώ αναρωτήθηκε για το αν η περιφέρεια μπορεί να αποσύρει την πρόσκληση προς το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Με δηλώσεις του ο Απ.Τζιτζικώστας (“Mega”) υποστήριξε ότι αυτό ορίζουν οι νόμοι και πως ο ίδιος αυτό έκανε, προσκαλώντας όλους τους εκλεγμένους βουλευτές των κομμάτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απάντησε πάντως και επισήμως τις αιτιάσεις που δέχεται, αναφέροντας ότι κινήθηκε βάσει του νόμου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ Β΄ 1488/6-10-2006), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος».

ΔΗΜΑΡ: Δεν μετέχουμε στην παρέλαση

Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων, αναφέρεται σε ανακοίνωση των  οργανώσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει στην παρέλαση», καταλήγει η ανακοίνωση.