ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ Oι Τραπεζίτες ΛΟΚΑΡΟΥΝ τους μπαταχτσήδες επιχειρηματίες

AAEAAQAAAAAAAAR9AAAAJDdhMDQwYjRlLTdjNzQtNDc3Ny04Y2QyLTYyNjBjNTgyMGJiOQ

Λυστε μας τα χέρια» για να προχωρήσουμε σε διαχείριση των κόκκινων δανείων ζητούν οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που κλωθογυρίζει απρόθυμα η κυβέρνηση, περιέχει διατάξεις που μπορούν να απεμπλέξουν από το βραχνά των οφειλών τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες και το παλεύουν, και να στριμώξουν τους μπαταχτσήδες.
Γράφει η Gillian Rothschild
Με σειρά αλλαγών να έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, το κείμενο του νομοσχεδίου πηγαινοέρχεται μεταξύ υπουργείων, θεσμών, Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζών με τον Γιώργο Σταθάκη καταρχάς και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον Νοέμβριο να μην καταλήγουν στο νόμο που θα ψηφιστεί.
Αυτό που ζητούν οι τραπεζίτες είναι ένα πλαίσιο που να διευκολύνει την ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις συνολικά, δηλαδή σε τράπεζες και δημόσιο, ώστε ένας βιώσιμος επιχειρηματίας να μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, όπως επίσης να δίνει την ευχέρεια να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Στην κατεύθυνση αυτή, το πιο πρόσφατο κείμενο του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό περιλαμβάνει υποχρέωση όσων θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του να υποστούν την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να αποκαλυφθεί η πραγματική οικονομική εικόνα των επιχειρηματιών και να στοχοποιηθούν οι «μπαταχτσήδες».
Η προσπάθεια εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών βρίσκει συχνά εμπόδια από πλευράς απορρήτου ώστε εάν περάσει η ρύθμιση αυτή, λύνονται τα χέρια των τραπεζιτών να ξεχωρίσουν τους έχοντες επιχειρηματίες που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Το ίδιο σχέδιο περιλαμβάνει μια επίσης κρίσιμη διάταξη: την νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις. Σήμερα, οι τραπεζίτες έχουν «τα μολύβια κάτω» φοβούμενοι ποινικές διώξεις εάν προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων.
Η νομική κάλυψη απελευθερώνει τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε ριζικές κινήσεις ενώ καλύπτει και τους εργαζόμενους του δημοσίου, για παράδειγμα εφοριακούς ή εργαζόμενους σε ασφαλιστικά ταμεία που εγκρίνουν κουρέματα οφειλών.
Οπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη διάταξη, τα τραπεζικά στελέχη δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών, εφόσον αυτές ήταν σύμφωνες με τις προβλεπόμενες στους νόμους και τις σχετικές εγκυκλίους διαδικασίες, τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά των νομικών προσώπων που εκπροσωπούσαν και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) οι πράξεις ή παραλείψεις τελούνται με σκοπό είτε την είσπραξη μέρους τουλάχιστον της απαίτησης είτε, αν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια, τη συνέχιση της δραστηριότητας επιχείρησης με βάση συμφωνία εξυγίανσης ή σχέδιο αναδιοργάνωσης και διάσωσης αυτής και αποβλέπουν μέσω αυτής, στην εξασφάλιση είσπραξης τουλάχιστον μέρους της απαίτησης.
β) δεν έχουν παραβιαστεί οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος και
γ) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε πιστωτικού και χρηματοδοτικού ιδρύματος, που κρίνουν αιτιολογημένα ότι προβλέπεται ανέφικτη η είσπραξη του συνόλου της απαίτησης.
Για τις πράξεις αυτές, ποινική δίωξη ασκείται μόνο κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αντιστοίχως δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη εκπρόσωποι του Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τέλεσαν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής χρεών, εφόσον εφαρμόζουν τις νόμιμες διαδικασίες ενώ ποινική δίωξη ασκείται μόνο κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι ακόμη υπό συζήτηση ενώ θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί και να ισχύει ήδη ενώ και όταν ψηφιστεί, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «τρέχει» τα στοιχεία των επιχειρήσεων, θα προκαλέσει προβλήματα.
Ηδη, τις πρώτες εβδομάδες του 2017 καταγράφεται αύξηση των νέων καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια, η οποία αποδίδεται σε στάση αναμονής που κρατούν οι επιχειρηματίες προσδοκώντας σε ευνοικότερες ρυθμίσεις.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα επιτρέψει την οριζόντια ρύθμιση, ή και τη διαγραφή μέρους των οφειλών επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες υπήρχαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016. Εκτιμάται ότι περί τις 80 χιλιάδες πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια με βάση το υφιστάμενο νομοσχέδιο.
Από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξαιρούνται οι οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά μόνο επιχειρηματικά δάνεια και όχι στεγαστικά και καταναλωτικά.
Ένα θέμα που παραμένει ανοικτό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι τα χρέη από τον ΦΠΑ και οφειλές από παρακρατούμενους φόρους. Οι θεσμοί επιμένουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οφειλές αυτές κάτι που αρνείται το υπουργείο Οικονομίας.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη