Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 24 Ιουνίου

weitoiw

1314: Mάχη του Μπάνοκμπερν. Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι του Ρόμπερτ δε Μπρους κατατροπώνουν τις αγγλικές δυνάμεις του Εδουάρδου Β’.

1340: Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στόλος υπό την καθοδήγηση του Εδουάρδου Γ” καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το γαλλικό στόλο στη ναυμαχία του Σλόις.

1497: Ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο αποβιβάζεται στις ακτές της Νέας Γης.

1798: Δολοφονούνται διά στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του.

1812: Οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη εισβάλλουν στη Ρωσία.

1821: Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων της Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.

1859: Διεξάγεται η Μάχη του Σολφερίνο. Οι Γάλλοι νικούν τους Αυστριακούς στην πόλη Σολφερίνο της βόρειας Ιταλίας. Αυτόπτης μάρτυς της αγριότητας των πολεμικών συγκρούσεων, ο ελβετός επιχειρηματίας Ζαν Ανρί Ντινάν, ο οποίος αποφασίζει να ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την περίθαλψη των θυμάτων.

1894: Η ΔΟΕ αποφασίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε 4 χρόνια.

1913: Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

1941: Στην Κρήτη, η κωμόπολη Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ναζί.

1945: Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης. Χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το επεισόδιο δραματοποιήθηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Ντέβιντ Λιν στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

1947: Στη διάρκεια πτήσης με το ιδιωτικό αεροπλάνο του, ο αμερικανός επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ένα παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο περιγράφει ως «πιατάκι του καφέ». Έτσι γεννήθηκε η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος».

1990: Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προτείνει ομόφωνα τη Μελίνα Μερκούρη για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων.

1992: Στη Γεωργία, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστέλλουν απόπειρα πραξικοπήματος οπαδών του έκπτωτου Προέδρου Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 στασιαστές.

1993: Στην Ιταλία, η Γερουσία επικυρώνει νόμο που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση του ρατσισμού και προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους με τις πράξεις τους υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος.

1995: Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη από γενικούς διευθυντές και εκπροσώπους επτά βαλκανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων το καταστατικό ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων.

1997: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει πρωτοποριακή απόφαση, που δίνει το δικαίωμα και τους άνδρες να λαμβάνουν σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.

2002: Στην Τανζανία μετά από ένα τρομερό σιδηροδρομικό ατύχημα 281 σκοτώνονται. Είναι το χειρότερο ατύχημα με τραίνο στην ιστορία της Αφρικής.

2010: Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, προκαλώντας το θάνατο του 52χρονου υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Η έκρηξη έλαβε χώρα στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής έχασε τη ζωή, καθώς άνοιγε παγιδευμένο δέμα, το οποίο περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

2012: Η νύχτα βάφτηκε με αίμα στο χωριό του Προφήτη Ηλία σε μια μοιραία συμπλοκή που κόστισε τη ζωή δυο ανθρώπων βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την τοπική κοινωνία του νησιού. Το φονικό της 24ης Ιουνίου 2012 που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο σημειώθηκε ανήμερα του γλεντιού του Κλήδωνα όταν από τις σφαίρες του 52χρονου κρεοπώλη έπεφτε νεκρός ο 34χρονος Πρίαμος Ξυδάκης και λίγο αργότερα από αδέσποτη σφαίρα ο συγχωριανός του Μανώλης Σταυρουλάκης.

2013: Ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κρίνεται ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική επαφή με ανήλικη πόρνη, και καταδικάζεται σε 7χρονη φυλάκιση.

Γεννήσεις

1314 – Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας

1532 – Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, 1ος Κόμης του Λέστερ

1850 – Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος κόμης Κίτσενερ, Βρετανός στρατάρχης

1869 – Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας

1883 – Βίκτορ Φραντς Ες, Αυστριακός φυσικός

1888 – Γκέριτ Τόμας Ρίτβελντ, Ολλανδός αρχιτέκτονας

1895 – Τζακ Ντέμπσι, Αμερικανός πυγμάχος

1901 – Χάρυ Παρτς, Αμερικανός συνθέτης

1911 – Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αργεντινός οδηγός αγώνων

1911 – Ερνέστο Σάμπατο, Αργεντινός συγγραφέας

1945 – Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός

1958 – Ζαν Σαρέ, Καναδός πολιτικός

1970 – Γκλεν Μεντέιρος, Αμερικανός τραγουδιστής

1977 – Δήμος Ντικούδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1978 – Παντελής Καφές, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1982 – Κέβιν Νόλαν, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1987 – Λιονέλ Μέσι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1519 – Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας

1640 – Κύριλλος Β΄ Κονταρής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1798 – Ρήγας Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας και επαναστάτης

1908 – Γκρόβερ Κλίβελαντ, 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1935 – Κάρλος Γαρδέλ, Αργεντινός τραγουδιστής και ηθοποιός

1949 – Θεμιστοκλής Σοφούλης, Έλληνας πολιτικός

2007 – Κρις Μπενουά, Καναδός παλαιστής

2012 – Γκαντ Μπεκ, Γερμανός συγγραφέας, επιζών του Ολοκαυτώματος

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη