Tα λουλακί πρόβατα και άλλα τερατουργήματα της Documenta 14

articleGal_135789_87536.w_hr-1024x673

Το < φαινόμενο>, δυστυχώς, δεν είναι νέο! Επαγωγικά και κλιμακωτά έχει εδώ και τρεις , τουλάχιστον, δεκαετίες δηλητηριάσει πολιτισμικά στο έπακρον την Ελλάδα. Ανοχύρωτη, είναι ,δυστυχώς, η πατρίδα μας ακόμη και στον πολιτισμό. Πέρα από την εμβόλιμη καταβαράθρωση της γλώσσας έχουμε και την αποτελμάτωση της ίδιας της τέχνης και σαν έννοια και σαν υπόσταση.

Οι διάφορες δήθεν Μπιενάλε, οι δράσεις του τύπου < Καταστρέψτε την Αθήνα> ,οι εκθέσεις ορισμένων ιδιωτικών συλλογών τέχνης με κίνητρο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα παρόμοια, με τραγικό από κάθε άποψη αποκορύφωμα την Documenta 14, δεν είναι τυχαία φαινόμενα. Είναι προμελετημένες, μεθοδευμένες επιθέσεις με ευνόητο στόχο: όχι μόνο την ισοπέδωση ,παράλυση ,εκμηδένιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαιτερότητας αλλά και τον αφανισμό αυτού καθαυτού του DNA μας. Τα άγνωστα-γνωστά κέντρα που ενορχηστρώνουν την ισοπέδωση και τον κατακερματισμό κάθε πάγιας αξίας είναι, ακριβώς, τα ίδια με εκείνα που έχουν κηρύξει τον οικονομικό πόλεμο και τη συναφή με αυτόν γενοκτονία!

Γνωρίζοντας την δύναμη της υποβολής που ασκεί η τέχνη στους λαούς και που γι αυτό τον λόγο χειραγωγήθηκε ανάλογα και από τη θρησκεία και από την πολιτεία, τα < διεθνή κέντρα εξουσίας> εστίασαν τη πυρά τους παράλληλα με την απαράδεκτη- από κάθε άποψη- και φορέα μύριων κακών παγκοσμιοποίηση : στον αφανισμό κάθε στοιχειώδους έννοιας που άπτεται του ακραιφνούς πολιτισμού και της αισθητικής. Σαν τη Λερναία Ύδρα εξαπλώθηκαν στη χώρα μας ,οι δυνάμεις αυτές : Υπέρμαχες του < σαρώστε τα όλα, αποχαυνώστε τους πάντες, γεμίστε τους με σκουπίδια κάθε είδους ,βομβαρδίστε τους με αμπελοφιλοσοφίες και θεωρήματα της δεκάρας ,εντυπωσιάστε τους με ορισμένα φτηνά εφέ και αντικρουόμενα συναισθήματα ώστε να σας παραδοθούν αύτανδρα, θαυμάζοντας σας για την πολυμήχανη τόλμη και τις γεμάτες υποκρισία και σκοπιμότητα δήθεν εκπολιτιστικές δράσεις . Εμβόλιμα, αντικρουόμενα και γι αυτό άκρως παραπλανητικά μηνύματα εκτοξεύουν ανάλογες <εκθέσεις και δράσεις> χρησιμοποιώντας επικίνδυνα δολώματα που αλλοτριώνουν μεθοδικά το πολιτιστικό προφίλ και την ταυτότητα ενός λαού. Και όλα αυτά, βέβαια, με το πρόσχημα της συναδέλφωσης , της παγκόσμιας ειρήνης, της εξιλέωσης και του εξαγνισμού των κατ επανάληψη αποδεδειγμένων βαρβαροτήτων ,της δήθεν ενίσχυσης και προστασίας –στην ουσία στυγνής εκμετάλλευσης -των < αδυνάμων> επί των οποίων κρέμεται η σπάθη του Δαμοκλέους με τον ρυθμό μιας γενοκτονίας!!!!!

Eκθέσεις του τύπου Documenta 14 δεν έχουν ούτε καν το ελαφρυντικό ότι δίνουν μιαν ευκαιρία προβολής της τέχνης και του πολιτισμού λαών πχ της Αφρικής και της Ασίας .Στο παρελθόν ανάλογες εκθέσεις στην Ευρώπη είχαν τον ευγενή στόχο της άδολης αποκάλυψης-κοινοποίησης της χαρισματικής προσωπικότητας αυτών των πολιτισμών που είχαν επισκιασθεί από τον δήθεν πολιτισμό της Δύσης.

Αντίθετα , στην όντως < περίπτωση> της Documenta 14, διακρίνει κάθε σκεπτόμενος και έστω και στοιχειωδώς παιδευμένος άνθρωπος, μιαν ευρέως και ποικίλα μεθοδευμένη επέλαση .Έναν Αρμαγεδδώνα που σαρώνει κάθε στοιχειώδη αίσθηση γύρω από την έννοια της δημιουργίας και της τέχνης και, μάλιστα, με την πιο πλατειά έννοια του όρου.

Τα ευρήματα και οι αποκαλύψεις του πρώτου τεύχους[φθινόπωρο-χειμώνας]2015 του περιοδικού South as a state of Mind που προλογίζει τη Documenta όπου διαφαίνεται ένα ορισμένο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό για την πρωτοτυπία του σκεπτικό, δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα σε ότι αφορά την υλοποίηση του εγχειρήματος στην Αθήνα. Αντίθετα, μάλιστα ,διαφαίνεται μες από τη< χρήση> που έγινε εμβληματικών για τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας χώρων: μια προσπάθεια ισοπέδωσης , απαράδεκτης αποδυνάμωσης ιστορικών γεγονότων και μαρτυριών ,απεμπολής των θεμελιακών χαρακτηριστικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στους ,επιλεγμένους χώρους.Kαι όλα αυτά, χάριν όχι βέβαια μιας δημιουργικής < επικαιροποίησης> – παγκοσμιοποίησης των καλλιτεχνικών δρωμένων αλλά ενός< παρακρουσματικού> και κυρίως ανερμάτιστου παραληρήματος επιφανειακών εντυπώσεων. Δίχως, δηλαδή, μια στοιχειώδη συνοχή, δηλωτική ενός σκεπτικού .Ασπόνδυλο το όλο εγχείρημα θα μπορούσε ακόμη και να προσβάλει σε απαράδεκτες περιπτώσεις, όπως: Tα πορτραίτα του Χίτλερ από δυο σύγχρονους καλλιτέχνες και τις φωτογραφίες της ηθοποιού, φωτογράφου προπαγανδίστριας του ναζισμού Λένι Ρίφενσταλ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με υπαινιγμούς στα ήθη των προγόνων μας, μες από το διφορούμενο < μαθαίνουμε από την Ελλάδα> .Τη δράση με τη βαφή με λουλακί χρώμα των προβάτων που δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ενδέχεται να συμβολίζουν τη σημαία μας. Το επίσης απαράδεκτο χάπενινγκ στον βαμμένο με ελληνικό αίμα χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς στήσιμο στον Λόφο του Φιλοπάππου καταμεσής των διευθετήσεων ενός Πικιώνη και αντίκρυ στο μεγαλείο του Παρθενώνα κατασκευάσματος εν είδη προσφυγικής σκηνής < με τη μεγαλεπήβολη φευ…πρόθεση να αναπτυχθεί ένας διάλογος ,…..>και άλλα πολλά τέρατα και σημεία στα οποία θα επανέλθουμε σε μεταγενέστερο σημείωμα.

Απορίας άξιον είναι, λοιπόν, πως οι φορείς της χώρας μας παρέδωσαν αύτανδρα με τόση ευκολία και, προφανώς, δίχως την απαραίτητη εποπτεία ,μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους ,πολιτισμικά και ιστορικά φορτισμένες τοποθεσίες σε ένα τέτοιο συνονθύλευμα που, όντως ,προσβάλει όχι μόνο την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας αλλά και την στοιχειώδη αισθητική κάθε νοήμονα ανθρώπου.

Σε κάποιο < φωτισμένο….> συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται, ότι στην όλη διοργάνωση ελήφθη υπόψη η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε συνδυασμό με το προσφυγικό δράμα αφήνοντας να εννοηθεί μιαν έμμεση συμπαράσταση στο δράμα που βιώνει η χώρα μας :Υπέρτατη ειρωνεία εκ μέρους των < αυτουργών> αφού η < συμπαράσταση> , εδώ, ταυτισμένη με την ισοπεδωτική αντιμετώπιση της ταυτότητας μας έχει τελείως αντίθετους στόχους και πρώτιστα μες από τις εμπεριεχόμενες επιλογές: την επίσπευση –παγίωση της κατάρρευσης!!!!

Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν

Δρ Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός

Officier des Arts et Lettres

[Δημοσιεύτηκε τα Επίκαιρα, τεύχος 1374 ,15-25/5 ,2017]

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη