Εκτός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όλα τα ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ

Pleistiriasmoi-1-696x427

Ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα τέλη Νοεμβρίου, το «πράσινο» φως για τη διαδικασία των οποίων έχει ήδη δοθεί, οι τράπεζες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχουν συμφωνήσει από κοινού να θέσουν τον πήχη ψηλότερα των 300.000 ευρώ, όσον αφορά τα ακίνητα που θα εκποιηθούν.

Σύμφωνα ρεπορτάζ του Capital.gr, αυτό μεταφράζεται στο ότι τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όλες οι κατοικίες, κύριες ή δευτερεύουσες, με αξία κάτω των 300.000 ευρώ, δεν πρόκειται να τεθούν σε πλειστηριασμό.

Η συμφωνία των τραπεζών έχει κοινοποιηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και στον Υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται για την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών και των συναντήσεων που υπάρχουν με τις τράπεζες.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, οι τράπεζες έχουν επισημάνει ότι και οι ίδιες είναι ευαίσθητες στο θέμα των πλειστηριασμών και δεν επιζητούν να βγάλουν αδιακρίτως στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου, παρά μόνο να απομονώσουν και να παραδειγματίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, σε προχθεσινή τους συνάντηση, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν στον Υπουργό Οικονομίας ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να βάλει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγεται στο πλέον κρίσιμο ζήτημα όχι μόνο για τις τράπεζες και την επίτευξη των στόχων τους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ειδικά ενόψει των stress tests του 2018.

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνδέεται από τους «θεσμούς» ευθέως με την τρίτη αξιολόγηση, ένα μήνυμα που αναμένεται να δοθεί και στις επαφές που θα υπάρξουν στις 13 – 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες είναι ουσιαστικά «παγωμένοι» κατά την τελευταία οκταετία.

Συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών με επισπεύδοντες το Δημόσιο ή ιδιώτες, οι πλειστηριασμοί πέρυσι – χρονιά της μεγάλης απεργίας δικηγόρων και συμβολαιογράφων – ανήλθαν σε 4.800.

Για φέτος, το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα. Πρόκειται για τις χρονιές με τα μικρότερα νούμερα, κατόπιν μιας συνεχώς φθίνουσας πορείας μετά το 2009, οπότε είχαν διεξαχθεί 52.000 πλειστηριασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι δέσμευση των τραπεζών έναντι του SSM, με βάση τη στοχοθεσία τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, είναι η μείωση των τελευταίων κατά 11,5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμών) μέχρι τα τέλη του 2019.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη