Γλέζος προς Στουρνάρα: «Είσαι εθελόδουλος»

ΣΤΟΥΡΝ_ΕΝΙΚΟΣ

«Άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε» για το Κατοχικό Δάνειο και υπόνοιες συμψηφισμού με χρέος από Στουρνάρα (video)

Με την προκλητική φράση «αυτό είναι μια ιστορία του χθες» -έστω και με την προσθήκη του «ακριβή ιστορία» όπως τον παρότρυνε και ο οικοδεσπότης της εκπομπής «Στον Ενικό» Ν. Χατζηνικολάου που ωστόσο δεν απαλύνει τις εντυπώσεις- ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας «πέταξε την μπάλλα στην εξέδρα» όσον αφορά στην υπόθεση της διεκδίκησης από την Ελλάδα του αναγκαστικού Γερμανικού κατοχικού δανείου.

Μάλιστα, τυχαία ή όχι, πέραν του ότι είπε «…εγώ είμαι για να δω το μέλλον» πρόσθεσε στην φράση αυτή ότι»…αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους…». Μια από τις αναγνώσεις αυτής της εμβόλιμης πρότασης είναι και το ότι το ζήτημα του δανείου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζει διεκδικήσιμο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενδεχομένως να «συμψηφισθεί» και με την όποια λύση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είτε σε άμεση είτε σε κατοπινή φάση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόσο «ζωντανές» όσο και μέσω διαδικτύου, Ελλήνων πολιτών – θεατών της εκπομπής η οποία είχε χθες βράδυ πρεμιέρα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η υπόθεση είναι αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται η εισήγηση του, προσθέτοντας ότι αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «…αφορά μια ιστορία του χθες. Μια ακριβή ιστορία του χθες. Εγώ εδώ είμαι για να δω το μέλλον. Αυτή τη στιγμή που πάμε να λύσουμε μία και έξω το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για το θέμα αυτό. Αφήστε να μας πει το Νομικό Συμβούλιο Κράτους ποιο είναι το νομικό ζήτημα αλλά θέλει προσεκτικό χειρισμό».

ΘΑΝ.ΠΑΝ.

Παρέμβαση Μανώλη Γλέζου

«Με ιδιαίτερη έκπληξη όλοι οι Έλληνες άκουσαν τον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα  να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Σόϊμπλε σε ότι αφορά τις γερμανοκατοχικές υποχρεώσεις και το γερμανοκατοχικό διακρατικό δάνειο» σχολίασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος και Π. Κουρουμπλής αναφερόμενοι στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας  στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου.

«Ο Στουρνάρας με την τοποθέτησή του αυτή αφήνει εκτεθειμένους τόσο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο όσο και το νυν Υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:.

«Η πολιτική της εθελοδουλίας απέναντι στις Γερμανικές κυβερνήσεις καλά κρατεί τα τελευταία 75 χρόνια. Ο Στουρνάρας καλείται απέναντι στον ελληνικό λαό, στην ιστορική μνήμη και στα θύματα του γερμανοκατοχικού ναζισμού να απαντήσει από που εκπορεύεται το δικαίωμά του να παραιτείται για λογαριασμό των Ελλήνων από δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκκρεμότητα του γερμανοκατοχικού δανείου.

Η συγκυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί επί του θέματος και η ΝΔ να εξηγήσει γιατί καθυστερεί η σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων που είχε ζητήσει με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρόεδρο της Βουλής».

http://www.avgi.gr/