«Κέντρο υποκλοπών» η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας

germanoi-prospauoyn-na-anevasoun-mixani

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA. Αυτή τη φορά αφορούν και την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας αποτελεί«κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών». Στο μεταξύ, μετά το Βερολίνο και το Παρίσι και η Μαδρίτη ζητά εξηγήσεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα  της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» σύμφωνα με το οποίο η ΝSA κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν μέσα σ” ένα μήνα στην Ισπανία. Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος δεν απαντά επί της ουσίας για τα περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Το Βερολίνο δεν εφησυχάζει. Οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή. Πάντως ενώ η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνεται – αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών  του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να συζητήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες – ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την NSA να διαχωρίσει την ικανότητα στην παρακολούθηση από την πράξη…

Kέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιώνΈντουαρντ Σνόουντεν.

Όπως αναφέρεται σε αυτό ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών με το όνομαSpecial Collection Service, τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA και της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 χώρες στον πλανήτη, με τις 19 να είναι στην Ευρώπη. Στην ευρωπαϊκή λίστα, εμφανίζεται πρώτη η Αθήνα, όπου εκτός από την μονάδα SCS υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται και η παρουσία μόνιμου προσωπικού.

Στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται πως οι πράκτορες εργάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα και σε καθεστώς διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια πρεσβειών με ειδική θωράκιση. Οι μονάδες αυτές φέρεται να έχουν υπερσύγχρονους εξοπλισμούς υποκλοπών, οι οποίοι συνήθως τοποθετούνται στους υψηλότερους ορόφους αλλά και σε ταράτσες και καλύπτονται με πάνελ ή άλλες κατασκευές.

Σύμφωνα με Τα Νέα που επικαλούνται το σχετικό έγγραφο, μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως από τις ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, την Μόσχα και την Βιέννη υπάρχει και προσωπικό αλλά και μηχανήματα. Στο Μιλάνο για παράδειγμα υπάρχουν μόνο συσκευές υποκλοπής και καταγραφών..

Διαβάστε:
Ο Κάμερον απειλεί βρετανικές εφημερίδες για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις ηγετών και ευρωπαίων πολιτών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας(NSA) των ΗΠΑ προκαλούν εύλογα ερωτήματα, αλλά και ανησυχία» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο η πρεσβεία μιας χώρας να λειτουργεί ως κέντρο υποκλοπών». Παράλληλα, η Αγίου Κωνσταντίνου ζητά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να προβούν σε σχετικό διάβημα.

Η στάση της Ουάσινγκτον

Να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους ζήτησε από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έγιναν στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας. «Τους δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν»υποστήριξε ο  Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην εθνική υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Στη συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει στο παρελθόν.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έπειτα από τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.

Η υπόθεση πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel το οποίο σε δημοσιεύματά του υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη Μέρκελ από το 2002, πριν δηλαδή γίνει καγκελάριος. Επιπλέον το γερμανικό περιοδικό διαβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 την ύπαρξη του προγράμματος υποκλοπών εις βάρος της Άγκελας Μέρκελ. Το Βερολίνο κάλεσε για εξηγήσεις τον αμερικανό πρέσβη στη χώρα ενώ οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή.

Ευρωβουλευτές στις ΗΠΑ

Αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών  του Ευρωκοινοβουλίου έφτασε στην Ουάσινγκτον με σκοπό να συζητήσει τις καταγγελίες για μαζικές παρακολουθήσεις ευρωπαίων ηγετών και πολιτών. Η επίσκεψη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο με αμερικανούς βουλευτές και το αντικείμενο της συζήτησης, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν το πώς θα μπορέσουν τα δύο μέρη να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

«Η  εμπιστοσύνη χάθηκε» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής  Έλμαρ Μπροκ και πρόσθεσε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ των πολιτών.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός, επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Βουλής για τη συλλογή πληροφοριών, Μάικ Ρότζερς, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους ευρωπαίους ότι συζήτησαν την ανάγκη να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Μάλιστα ανέφερε πως συζητείται να σταλεί αμερικανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι θα έχουμε συνομιλίες που ξεπερνούν τις μυστικές υπηρεσίες της κάθε χώρας» τόνισε.

Η πρόεδρος  της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας η Δημοκρατική Ντάιαν Φενστάιν δήλωσε πως «από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με κάποια χώρα ή δεν τίθεται κάποιο επείγον ζήτημα  για αυτού του είδους τις παρακολουθήσεις τότε δεν  χρειάζεται να γίνονται παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών ή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο των επικεφαλής φιλικών προς εμάς κυβερνήσεων».http://tvxs.gr/