Προϋπολογισμός 2014: Κωδικός… «μαχαίρι παντού»

9-PROYPOLOG_C_8_10-1

 »Ψαλίδι» του ΠΔΕ κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος

«Μαχαίρι παντού» φαίνεται ότι είναι το «μότο» του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αφού προβλέπει μείωση δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο… ερμηνεύεται ως προάγγελος νέων μέτρων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. φέτος, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αφού ένας από τους βασικούς μοχλούς… κίνησής της περιορίζεται.

Ειδικότερα, το προσχέδιο περιλαμβάνει δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού 49,449 δισ. ευρώ για το 2014, όταν η εκτίμηση για το συγκεκριμένο μέγεθος είναι στα 52,272 δισ. ευρώ για φέτος, κάτι το οποίο συνεπάγεται ένα μεγαλοπρεπές «ψαλίδι» 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα προβλέπεται μείωση 2, 8 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες, ήτοι από τα 44,726 δισ. ευρώ φέτος στα 41,947 δισ. ευρώ το 2014.

«Μαχαίρι» σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το κονδύλι για τους μισθούς και τις συντάξεις προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 18,41 δισ. ευρώ από 18,543 δισ. ευρώ για φέτος, κάτι το οποίο σημαίνει μείωση της τάξης των 189 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες περικοπές προβλέπει ο προϋπολογισμός και στο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς προβλέπεται μείωση 2,66 δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τις νέες παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, από τα 15,935 δισ. ευρώ που προβλέπεται για φέτος, αναμένεται να μειωθεί στα 13,271 δισ. ευρώ.

Από το δύο παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει στη λήψη σκληρών μέτρων για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ήδη πλήττονται βάναυσα από την κρίση

ΠΔΕ

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στο «ψαλίδισμα» ενός από τα λίγα… όπλα που έχει στη διάθεσή της για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, αφού μειώνει τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ για φέτος, από τα 6,85 δισ. ευρώ που πρόβλεπε το Μεσοπρόθεσμο στα 6,65 δισ. ευρώ. Πάντως, η εκτίμηση για αύξηση του παραπάνω ποσού κατά 350 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 7 δισ. ευρώ για του χρόνου, προκάλεσε θυμηδία σε πολλούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι το πρώτο θύμα κάθε προϋπολογισμού και ιδιαίτερα αυτών που συντάχτηκαν εντός Μνημονίου είναι το ΠΔΕ

Πιστώσεις

Τέλος, για την αντιμετώπιση των δαπανών σε επιχορηγήσεις, λειτουργικές και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2013. Επίσης, υπάρχει πίστωση 1,12 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και έκτακτου χαρακτήρα δαπανών, ενώ οι δαπάνες για τόκους υπολογίζονται στα 6,150 δισ. ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ, από 6,1 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ το 2013.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

http://www.avgi.gr