Tο κίνημα της… άδειας τσέπης

SavedPicture-2014126205524.jpg

Τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας θα κρίνουν τις εκλογές, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερή άποψη της Κουμουνδούρου είναι ότι προ της κάλπης οι άδειες τσέπες είναι αυτές που κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, κι εκεί – δηλαδή στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας – θα επιχειρήσει να στρέψει τη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα, με δεδομένο ότι οσμίζεται σύντομα πρόωρες βουλευτικές εκλογές – αν όχι σύντομα, πάντως, μέσα στο 2014.

Σε τελική ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να υπερβεί την τρέχουσα επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης να απευθύνεται στα φοβικά αντανακλαστικά του πιο συντηρητικού κοινού της κοινωνίας μέσα από την απόπειρα να επιβάλει τη συζήτηση για την «αθεΐα» του Τσίπρα ή την τρομοκρατία και να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα σκάνδαλα και τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα που εξαθλιώνουν την κοινωνία.
Η εστίαση στα ζητήματα της οικονομίας και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης (διαπραγμάτευση, δημοσιονομικό κενό, δημοσιονομικά μέτρα, «μεταρρυθμίσεις», σκάνδαλα κ.λπ.) θεωρείται ότι ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτό κατατείνει ένα νέο στοιχείο στη δημοσκοπική αποτύπωση των πολιτικών κομμάτων, και μάλλον καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό κλίμα: το προβάδισμα που παίρνει για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαχείριση της οικονομίας. Ειδικότερα, το 28% δηλώνει ότι καλύτερη για την οικονομία θα είναι μια κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 24% που πιστεύει το ίδιο για μια κυβέρνηση με βάση τη Ν.Δ. Από κει και πέρα, τα γενικότερα δημοσκοπικά ευρήματα επιμένουν να δείχνουν όχι απλώς παγίωση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άνοιγμα της ψαλίδας. Πιο απλά όσο… τέρας και να παρουσιάσει τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση, τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν τον δρόμο τους.
Όσον αφορά την τακτική του επόμενου διαστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιμένει στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το χρέος, αξιοποιώντας κάθε επίσημη θεσμική «φωνή» που υποστηρίζει ότι αυτό είναι μη βιώσιμο, όπως το ΔΝΤ αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την ενδιάμεση έκθεση που παρουσίασε για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ανοίγει περαιτέρω μια ευκαιρία να διαδοθεί η εναλλακτική πρότασή του για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στην πρόσφατη ομιλία του στο Άμερσοφτ της Ολλανδίας ότι «η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματεύεται με την κυρία Μέρκελ όχι μόνο για την Ελλάδα», αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πιστεύει ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μια ευκαιρία ευνοϊκή για τη μεταβολή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύει, δηλαδή, ότι θα εκφραστεί έντονα η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών, και ειδικά του Νότου, στην τροπή που παίρνει η φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα αυξήσει τη διαπραγματευτική ισχύ του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και θα του διασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης εθνικής πολιτικής, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνει το Σύμφωνο του Ευρώ σε όλη την ευρωζώνη.

«Ζουμ» στην οικονομία
Στο μεταξύ ενεργοποιείται και εσωτερικά η συζήτηση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με κεντρικά ζητήματα της οικονομίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής προετοιμασίας του εκλογικού προγράμματός του, το οποίο, κατά τις διακηρύξεις της ηγεσίας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στα λεγόμενα θεματικά φόρουμ, με επιστημονικούς φορείς, προσωπικότητες, πολιτικούς παράγοντες κ.λπ.
Σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης ανέδειξε στοιχεία των επεξεργασιών με τις οποίες έχουν επιφορτιστεί οι επιμέρους επιτροπές του κόμματος.
Όσον αφορά το χρέος, μίλησε για την ανάγκη μιας συνολικότερης πολιτικής που αφορά και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με τα χαρακτηριστικά ενός σχεδίου Μάρσαλ: διαγραφή μέρους του χρέους, μη δανειακή αναπτυξιακή χρηματοδότηση και ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή εξυπηρέτηση του συμφωνημένου χρέους ανάλογα με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και όχι ανάλογα με το πλεόνασμα («Καθημερινή», 12.1.2014). Αν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που παρατηρούν ότι, π.χ., η θέση για διαγραφή «μέρους» του χρέους αφίσταται των συνεδριακών αποφάσεων περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη θέση αυτή που διατύπωσε ο Γ. Δραγασάκης ουσιαστικά υποστήριξε και ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης. Ο τελευταίος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», εκτίμησε το ύψος του «επαχθούς χρέους» στο 5%, σημειώνοντας πως το υπόλοιπο είναι «παραδοσιακό» και δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά, άρα «τυπικά» θα πρέπει να αποπληρωθεί. Με δεδομένο, όμως, ότι είναι μη βιώσιμο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ελάφρυνσης μέσω ενός συνδυασμού άμεσης («κούρεμα») κι έμμεσης μείωσης (παύση αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων για τέσσερα χρόνια κ.λπ.), κάτι που, όπως πρόσθεσε, θα οδηγήσει σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 30 – 40%. Στις αντιδράσεις της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα «γυρίζει» για το μέγεθος του υπό διαγραφή χρέους (ο Κεδίκογλου μάλλον εξέλαβε τις δηλώσεις Σταθάκη ως υπόδειξη για διαγραφή χρέους στο 5%), η Κουμουνδούρου απάντησε ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί πολιτική ρύθμιση για το χρέος και δεν προσεγγίζει το θέμα νομικά. Πάντως, περί το 40% είχε προσδιορίσει τη διαγραφή του χρέους και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις αρχές του φθινοπώρου (8.9.2013).
Όσον αφορά τις τράπεζες, με αφορμή την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής επενδυτικής τράπεζας δημοσίου συμφέροντος. Ιδιαίτερα φαίνεται να προβληματίζει τους ιθύνοντες του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των «κόκκινων δανείων». Τόσο από τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στην «Κυριακάτικη Αυγή» όσο και από χθεσινή τηλεοπτική παρέμβαση του Γιάννη Μηλιού, προκύπτει ότι συζητείται η δημιουργία ενός δημόσιου οργανισμού, ο οποίος θα επωμιστεί τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών που θα τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα, ο επικεφαλής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, «μη συμβατικών» κι «εναλλακτικών», για τη δημιουργία ρευστότητας «και στο κράτος και στην ιδιωτική οικονομία». Σχετική αναφορά είχε κάνει και στις αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Βήμα», όπου είχε αναφερθεί στα ομόλογα «ειδικού σκοπού» – το ΠΑΣΟΚ τότε είχε διαβάσει σε αυτή την αναφορά την πρόταση για τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος. Το Ποντίκι