Αυτοί είναι οι μισθοί του Θεοχάρη και των γενικών γραμματέων στα υπουργεία

ce15d-112

Αυτοί είναι οι μισθοί του Χ.Θεοχάρη και των γενικών γραμματέων στα υπουργεία

Στη Βουλή μεταβιβάστηκαν τα στοιχεία για τις αποδοχές γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα Γιαταγάνα. Όπως προέκυψε από τα έγγραφα, οι αποδοχές των γενικών γραμματέων ανέρχονται στις 4.750 ευρώ και των ειδικών γραμματέων των υπουργείων στις 4.050 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι αποδοχές του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών -που το 2010, μετά τις μειώσεις, είχαν διαμορφωθεί στα 5.981 ευρώ- από 1.1.2013 διαμορφώθηκαν στο ποσό των 4.750 ευρώ. Σήμερα οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (γγ υπουργείου Οικονομικών η οποία ασκεί παράλληλα και καθήκοντα του γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής), ο Χάρης Θεοχάρης (γγ Δημοσίων Εσόδων), ο Χαράλαμπος Τσαβδαρής (γγ Πληροφοριακών Συστημάτων), ο Αβραάμ Γούναρης (γγ Δημόσιας Περιουσίας).

Ο αποδοχές των ειδικών γραμματέων των υπουργείων που έχουν επίσης υποστεί μειώσεις, έχουν διαμορφωθεί στα 4.050 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει έναν ειδικό γραμματέα, τον Στυλιανό Στασινόπουλο, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπηρετούν, επίσης, 7 ειδικοί σύμβουλοι, 5 ειδικοί συνεργάτες και 11 αποσπασμένοι υπάλληλοι, με το κόστος μισθοδοσίας τους να ανέρχεται στα 51.918 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές).

Ο βασικός μισθός των γενικών γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών ανέρχεται σε 3.450 ευρώ, το επίδομα θέσης ευθύνης σε 1.000 ευρώ και τα έξοδα παράστασης (μεικτά) σε 300 ευρώ.

Εκτός από την ερώτηση για τις αποδοχές των γενικών και ειδικών γραμματέων η βουλευτής είχε απευθύνει ξεχωριστή ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδοχές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΑΙΠΕΔ για τα οποία ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι δεν ανήκουν στο Δημόσιο ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία διαθέτουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργούν αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει του ιδρυτικού του νόμου.

Ως προς το ζήτημα των αμοιβών, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «δεδομένων των αυξημένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ΤΧΣ στο πλαίσιο αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα και διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, γνώμονα για τον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των οργάνων διοίκησής του αποτελεί η ανάγκη προσέλκυσης και διατήρησης στις θέσεις αυτές προσωπικοτήτων με εκείνα τα χαρακτηριστικά εξειδίκευσης, εμπειρίας και προσανατολισμού, ώστε ο ρόλος του Ταμείου να υπηρετείται αποτελεσματικά και απρόσκοπτα».

Οι αμοιβές και αποζημιώσεις μελών και οργάνων διοίκησης του ΤΧΣ (Γενικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή) καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισμού τους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η πολιτική των αποδοχών του προσωπικού του ΤΧΣ εμπίπτει στις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, στα πλαίσια της διοικητικής και οικονομικής του αυτοτέλειας και ότι το σύνολο των δαπανών για το προσωπικό και τη διοίκηση του ΤΧΣ αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση του Ταμείου.

Αντίστοιχα, στην τελευταία ετήσια οικονομική έκθεση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αποτυπώνεται το σύνολο των δαπανών για το προσωπικό και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.   πηγη