ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥΣ

ce15d-112

Τον διακρίνει μια σταθερότητα τον Σαμαρά. Πρέπει να το ομολογήσω. Εκείνη η μαγκιά της Τρούμπας που έβγαλε μια νύχτα στη Βουλή κι έκανε όλη την Ελλάδα να γελάει, δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Είδα τόση επίσκεψη Σαμαρά στο Άγιο Όρος αυτές τις ημέρες, που στο τέλος τα ηχεία του υπολογιστή δεν έβγαζαν ήχο, αλλά μυρωδιά από λιβάνι.

Προσπάθησα να δω όσο περισσότερο Σαμαρά μπορούσα. Και είδα αρκετό. Όμως αυτή η στιγμή δε συγκρίνεται με τίποτα. Προσέξτε τον τρόπο που λέει το «Πάτερ ημών».

 

Γερμένος λοξά κι ακουμπισμένος στο μπράτσο του επισκοπικού θρόνου έχει το ύφος «ξηγιέμαι με τον Θεό». Το «Πάτερ Ημών» υποκρύπτει ένα ισχυρό «Λοιπόν, άκου καλά», ενώ από το «αμήν» πετάγεται ένα «γκέγκε;».

Είναι ωραίος ο Σαμαράς. Βγάζει λόγο στο Θεό. Τον μετατρέπει σε κοινό του. Τόσο κοντά του τον νιώθει. Άλλωστε, συνομιλούν συχνά, δεν είναι κρυφό. «Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός κι ένιωσα ότι στο μοντάζ κόπηκε η συνέχεια. «Και με προσωπική εντολή μου, ο Θεός θα συνεχίσει να μας βοηθά».

Ξέρει ο Σαμαράς. Του το είπε ο Θεός ότι εγκρίνει τα Μνημόνια και τις δυσκολίες που φέρνουν. Δεν είναι άνθρωπος που λέει κούφια λόγια. Η άνεση με την οποία συνομιλεί με τον Θεό είναι συγκλονιστική. Ναι, είμαι σίγουρος πλέον. Ο Θεός εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική και κρατά όρθια την κυβέρνηση.

Όμως όλο αυτό δε συνέβη μόνο του. Αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Ιωαννίδης,  δεν ξέρω αν θα είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τη συνάντηση Θεού – Πρωθυπουργού. Δεν ήταν μια απλή προεκλογική δήλωση αυτή που έκανε από το Άγιο Όρος  ο  υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν μία δήλωση «εγώ τα κανόνισα όλα». Το λέει καθαρά: «Η επίσκεψη μας γέμισε από αγάπη. Και χαίρομαι ακόμη περισσότερο γιατί βοήθησα να πραγματοποιηθεί αυτό το προσκύνημα. Ευχαριστώ πολύ τους Πατέρες για τη φιλοξενία».

Εντάξει, σιγά μη σταματούσε εκεί. Το συνέχισε: «Οι παλιοί Αγιορείτες έλεγαν ότι εδώ άνθρωποι δε γεννιούνται αλλά ξαναγεννιούνται. Τόση είναι η δύναμη της πνευματικής ανάτασης που γεννά αυτός ο τόπος. Με την έννοια αυτή λοιπόν χαίρομαι γιατί ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του απόλαυσαν την περιοδεία αυτή. Πήραν δύναμη και πνευματικότητα. Αγάπη και συμπαράσταση». Όλοι ξέρουμε τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Τον θυμόμαστε πιστό χριστιανό, γαλήνιο, γεμάτο αγάπη. Από παλιά…

 

Τον θυμόμαστε συναινετικό, ήρεμο και με πνευματική ανάταση, ως υπουργό…

 

Τον θυμόμαστε πάντα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του…

 

Ύστερα απ’ όλα αυτά, ναι είναι βέβαιο. Ο Σαμαράς επέστρεψε αναγεννημένος και με μεγαλύτερες ευαισθησίες. Γι’ αυτό διαρρέει ότι το δήθεν πλεόνασμα θα το μοιράσει στις ασθενέστερες τάξεις εννοώντας τους πραιτωριανούς του. Σιγά μην έχουν ανάγκες οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άφραγκοι πολύτεκνοι, οι ανασφάλιστοι. Τέτοια φώτιση πήρε ο Σαμαράς.

Όσο για τον αναγεννημένο Γιάννη Ιωαννίδη, αν δεν καταφέρει να γίνει Ψωμιάδης στη θέση του Τζιτζικώστα, τότε πιθανόν το Άγιο Όρος να  κερδίσει έναν καινούριο ερημίτη.   ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ