Η αρκούδα που βρυχάται. Tην μάχη του Στάλιγκραντ θυμίζει στους Γερμανούς ο Πούτιν

ce15d-112

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέλνει στρατεύματα στην Κριμαία και περιμένει τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους έτοιμος για όλα.

Σε ένα πολεμικό παιγνίδι γοήτρου χωρίς επιστροφή είναι έτοιμες να εμπλακούν οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη. Στην Ουκρανία είναι έτοιμο να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και να δοκιμασθούν οι πραγματικοί ηγέτες. Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, μετά και την ομόφωνη έγκριση από τη ρωσική Άνω Βουλή του αιτήματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή. Συγκαλεί εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας η Ουκρανία. Εύθραυστες οι σχέσεις με τις ΗΠΑ – προς ανάκληση ο ρώσος πρέσβης μετά τις «απειλές» Ομπάμα.

«Πράσινο» για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται «με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το αίτημα, που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή». Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.

Παράλληλα, η Άνω Βουλή της Ρωσίας θα ζητήσει από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας.

Ο Β.Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.ανίας.
Στο άκουσμα του αιτήματος του Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων κατά του Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

Ζήτησε, επίσης, την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Εκ νέου συνεδριάζει στη Νέα Υόρκη κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά εντός των επόμενων ημερών, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες.

«Μιλάμε για μια συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ενώ ένας άλλος εκτίμησε ότι η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συγκαλέσει μια συνεδρίαση πιθανότατα την Δευτέρα.

Η Δύση έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη φιλορώσων ακτιβιστών και Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία, την αυτόνομη, ρωσόφωνη δημοκρατία στη νότια Ουκρανία.   http://kourdistoportocali.com/