-
-
ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
Ανεξάρτητος παρά τα 9,5 εκατ. ευρώ που χρωστάει στο Δημόσιο
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
Greece is…comeback
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα αποκτήσει ταχύτητες 5G!
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ…
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
ΒΙΝΤΕΟ-ΓΕΛΑΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΑΛΙ! Τσίπρας σε αμερικάνους: «Greece is…..»
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
Νίκος Σταυρίδης 1910 – 1987
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…12 Δεκεμβρίου
Δεκεμβρίου 12, 2017 By pitsiriki1 -
Η μοναξιά είναι από χώμα
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Η μικρή μου Αντιγόνη …
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Ο Ακροβάτης
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! Πάμε για ΕΚΛΟΓΕΣ! Έπεσαν τα ΣΕΝΑΡΙΑ στο τραπέζι του Μαξίμου!
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
ΤΩΡΑ Αλέξης Τσίπρας.. πρότασή στον Κώστα Καραμανλή ως υποψήφιο πρόεδρο Δημοκρατίας!
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ! «ΒΙG BROTHER» ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ! ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ!
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Εισβολή «Γκρίζων Λύκων» στην Αγιά Σοφιά (Βίντεο)
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Μνημόνιο: «Θηλιά» μέτρων – λιτότητας μέχρι το 2022 – Έρχονται 150 προαπαιτούμενα
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Σκηνές ροκ σε ταβέρνα της Πάτρας – Η ιδιόχειρη σημείωση πάνω στον λογαριασμό που έβαλε φωτιά – ΦΩΤΟ
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ. Το χρήμα δεν έχει Θεό και το επόμενο σκαλοπάτι είναι ο εμετός…
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
ΠΟΝΑΤΕ στη μέση; Πιέστε αυτά τα 2 σημεία και ο πόνος θα εξαφανιστεί!
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Με την βοήθεια του Καμμένου τρολάρει τον Κυριάκο!
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η φωνή της Ρωμιοσύνης
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
Το σκίτσο της ημέρας 11/12/17
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
ΤΩΡΑ ΘΑ «ΦΑΜΕ» ΚΑΛΑ!!!! Βερολίνο: Δεν θα δοθεί επιπλέον βοήθεια για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1 -
«Τέλος» χρόνου για το Κοινωνικό Μέρισμα: «Σφαγή» με τις αιτήσεις, μόλις το 41,9% γίνεται δεκτό (πίνακας)
Δεκεμβρίου 11, 2017 By pitsiriki1
-
Μιλάει ο τραπεζίτης-φάντασμα Φάνης Λυγινός (φωτό) για τα πρόσωπα και τις μίζες τους
Συζήτηση – συνέντευξη με τον εκδότη της «Ε» ΧΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟ
Ο εκδότης της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και δικηγόρος κ. Χάρης Οικονομόπουλος ο οποίος είχε ανακαινίσει πρώτος την υπόθεση της Siemens ήδη από το καλοκαίρι του 2008 (δείτε εδώ) είχε εντοπίσει τον ελληνοελβετό τραπεζίτη-φάντασμα κ. Φάνη Λυγινό στην Γενεύη στις 21 Μαίου του 2104 και του απέσπασε μια συγκλονιστική συνέντευξη.
Ο κ. Λυγινός είναι ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων για τις μίζες σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Είτε ως «τραπεζίτης-φάντασμα», όπως αναφερόταν και παλαιότερα όταν το όνομά του, μαζί με αυτό του περίφημου Oswald, συνδέθηκε με πράξεις διαχείρισης μαύρου χρήματος από τις μίζες της Siemens, είτε ως «απλός τραπεζικός υπάλληλος», όπως ο ίδιος επιστάμενα ζητά να αποκαλείται, ο Φάνης Λυγινός, αν και από μήνες έχει προσκληθεί από τον ανακριτή κ. Γεωργουλέα, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές δικονομικές ενέργειες για την βίαιη προσαγωγή του ενώπιόν του, αρνείται να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Ο Λυγινός επιδιώκει να δικαστεί στην Ελβετία για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην Ελλάδα -με ιστορικό φυσικά που θα συντάξει ανέλεγκτα ο ίδιος, εκτός εάν το Ελληνικό Δημόσιο παρέμβει στη σχετική διαδικασία- καθώς έχει, όπως μας κατέθεσε, απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ελβετική δικαιοσύνη.
Αυτό όμως που τον διακρίνει από νομικά αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αυτή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, είναι ότι προσφέρεται, όπως δηλώνει και στο υπόμνημα που συντάχθηκε στο Βερολίνο στις 8 Μαΐου προς τον ανακριτή και κατατέθηκε από τους δικηγόρους του είκοσι μέρες μετά, να συναντηθεί με τον ανακριτή στην Ελβετία ή και να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η συνέντευξη – συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Δικηγόρου Βερολίνου Ιωάννη Ζαΐμη, νομικού συμβούλου του καταζητουμένου τραπεζικού υπάλληλου-photο πάνω με τον με τον εκδότη της «Ε» ΧΑΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟ
Ο κ. Ζαΐμης εκπροσωπεί τον κ. Λυγινό και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την δικηγόρο Αθηνών Ιωάννα Λαχανά, μετά το κώλυμμα που δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης ως συνήγορος πλέον υπεράσπισης του προφυλακισμένου Αντώνη Κάντα να τον υπερασπιστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Τόσο όσα αναφέρονται στη συζήτηση όσο και όσα off the record αναφέρθηκαν ενισχύουν την άποψη ότι μόνος τρόπος για να διαλευκανθούν υποθέσεις κακουργηματικής διαφθοράς στο Δημόσιο με εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς και υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και πρόσωπα υπεράνω σήμερα πάσης υποψίας, είναι η παροχή σε κατηγορουμένους για υποθέσεις ξεπλύματος πολιτικού και δημοσίου χρήματος, όπως ο Λυγινός, δικονομικών εγγυήσεων ουσιαστικής ποινικής συνδιαλλαγής. Με την ευκαιρία και για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλεται μία διευκρίνιση: Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σε ΜΜΕ, ως φωτογραφίες του κατηγορουμένου κ. Φάνη Λυγινού, όπως αποδείχθηκε μετά και από ταυτοποίησή του την ημέρα της συζήτησης από την φωτογραφία ταυτότητας και άλλων δημοσίων εγγράφων που έφερε μαζί του, δεν απεικονίζουν τον ίδιο.
Ο τραπεζίτης-φάντασμα δεν ήθελε να φανεί το προσωπό του παρά μόνο το τμήμα του σώματός του που απεικονίζεται στη φωτό
Γενεύη Ελβετίας, Hotel Parc des Eaux Vives-photo, 21 Μαΐου 2014, ώρα 11 π.μ. – 5 μ.μ.
Ε: Κύριε Λυγινέ, έχετε καταστεί το πρόσωπο της επικαιρότητας εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Ελλάδα σε σχέση με υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη για διαφθορά, ξεκινώντας απ” την υπόθεση Siemens μέχρι τα εξοπλιστικά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κατέχετε πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε υποθέσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια παραμένουν στο σκοτάδι.
Φ.Λ.: «Νομίζω πως είναι λάθος ότι κατέχω πληροφορίες. Τώρα το πώς ενεπλάκην σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι μεγάλη ιστορία. Νομίζω ότι οι Εισαγγελείς ή οι Δικαστές πιστεύουνε ότι είμαι «κλειδί», όπως έχουνε πει πολλές φορές για τις υποθέσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι η αλήθεια. Οσον αφορά την υπόθεση Siemens, επαναλαμβάνω, όπως έχω πει στις καταθέσεις μου στους Ελβετούς Εισαγγελείς όπως και στους Ελληνες Εισαγγελείς με τα υπομνήματά μου, ότι δεν υπήρξα ποτέ ο κεντρικός τραπεζικός υπάλληλος/διαχειριστής του υπεύθυνου κατηγορουμένου, ενός από τους υπεύθυνους κατηγορουμένους της υποθέσεως…».
Ε: Λέτε για τον κ. Κάντα;
Φ.Λ.: «Οχι, λέω για τον κ. Μαυρίδη. Είμαστε στη Siemens τώρα».
Ε: Μάλιστα.
Φ.Λ.: «Ετσι; Δεν υπήρξα, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, δεν τον έχω δει ούτε ζωγραφιστό, δεν του έχω δώσει χειραψία, δεν ξέρω πώς είναι, πώς φαίνεται. Διαχειριστής του ήταν ο κ. Οσβαλντ. Εγώ ήμουν απλώς ο γραμματέας του κ. Οσβαλντ και εκτελούσα εντολές που ο κ. Οσβαλντ έπαιρνε από τον κ. Μαυρίδη».
Ε: Αυτά μέσω ποίας τράπεζας γινόντουσαν;
Φ.Λ.: «Της Dresdner Bank».
Ε: Για ποια περίοδο μιλάτε;
Φ.Λ.: Μιλάω για το 2001 με 2005».
Ε: Μάλιστα. Με βάση αυτά, τα οποία από τη θέση του γραμματέα του κ. Οσβαλντ μπορούσατε να γνωρίζετε, σε τι κινήσεις ποσών αναφέρεστε;
Φ.Λ.: «Κοιτάξτε, εγώ εκτελούσα τις εντολές που έπαιρνε ο Οσβαλντ από τον Μαυρίδη».
Ε: Αν μπορείτε να μας πείτε παραπάνω τι εννοείτε μ” αυτό;
Φ.Λ.: «Ο κύριος διαχειριστής, ο άνθρωπος που είχε το λογαριασμό του Μαυρίδη, ο κωδικός του αν θέλετε, ο τραπεζικός υπάλληλος που διαχειριζόταν τον κ. Μαυρίδη ήταν ο Οσβαλντ. Κανένας άλλος».
Φ.Λ.: «Απλώς ήμουν υπάλληλος της τραπέζης και γραμματέας του Οσβαλντ και μ” αυτήν την ιδιότητα εκτελούσα ό,τι μου έλεγε να κάνω ο Οσβαλντ σχετικά με τη διαχείριση του λογαριασμού του κ. Μαυρίδη. Δεν ήταν ο ρόλος μου να ξέρω τι κάνει ο Μαυρίδης ή πώς το κάνει ή γιατί το κάνει ή για ποιο λόγο. Γιατί ήταν δουλειά του Οσβαλντ αυτή».
Ε: Ναι, αλλά προφανώς είχατε κάποιες κινήσεις σημαντικών ποσών. Δικαιολογείτο αυτό από έναν υπάλληλο μιας εταιρείας, δικαιολογούντο τέτοια ποσά;
Φ.Λ.: «Κοιτάξτε, ο κ. Μαυρίδης, πιστεύω ότι είχε πει, είχε εξηγήσει στον κ. Οσβαλντ γιατί ελάμβανε αυτά τα ποσά στον λογαριασμό του. Το νομικό τμήμα της τράπεζας τα είχε δει και τα είχε ελέγξει και γι” αυτό και τα δεχότανε».
Ε: Αρα εσείς δεν είχατε προσεγγίσει τον κ. Μαυρίδη ως πελάτη.
Φ.Λ.: «Ποτέ. Ποτέ. Δεν τον είχα προσεγγίσει ποτέ τον κ. Μαυρίδη. Δεν τον ξέρω καν, σας είπα. Πάντα ήταν η επαφή του… το κύριο πρόσωπο που συναντιόταν μαζί του και τον έβλεπε ο κ. Οσβαλντ μόνο».
Ε: Ο κ. Κάντας, όμως, αναφέρεται σε εσάς ως αυτόν που έχει βαθιά γνώση των προσώπων που λάμβαναν χρήματα από υποθέσεις εξοπλιστικών στην Ελλάδα και μάλιστα αναφέρει και ένα περιστατικό όπου από μια συνάντηση φύγατε απ” το γραφείο του κ. Ευσταθίου, νομίζω, λέγοντας ότι πρέπει να πάτε να δείτε τον «πατέρα», υπονοώντας ότι έχετε να δείτε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, ένα οικονομικά «αχόρταγο» όπως περιγράφτηκε. Τον κύριο Κάντα τον προσεγγίσατε εσείς ως πελάτη;
Φ.Λ.: «Οχι. Ποτέ. Δεν έχω προσεγγίσει ποτέ κανέναν πελάτη. Οι πελάτες πάντοτε ερχόντουσαν από μόνοι τους. Οταν λέω από μόνοι τους, ή κάποιος τους έστελνε συστημένους, αυτοί χτυπάγαν την πόρτα τη δική μου…».
Ε: Τη δική σας ή της τράπεζάς σας;
Φ.Λ.: «Της τράπεζας. Ερχόντουσαν, απευθυνόντουσαν στο ελληνικό τμήμα, σε κάποιον διαχειριστή που μιλούσε ελληνικά, εννοείται, έτσι; Με αυτή την ιδιότητα που εγώ μιλούσα ελληνικά δεχόμουνα αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ερχόντουσαν συστημένοι από κάποιον».
Ε: Γιατί, δεν ξέρανε αγγλικά;
Φ.Λ.: «Πιθανόν και αυτό».
Ε: Ο κ. Κάντας μίλαγε αγγλικά;
Φ.Λ.: «Είχε ζήσει στην Αμερική».
Ε: Μάλιστα. Γιατί ο κ. Κάντας αναφέρεται με τέτοια ένταση σε εσάς;
Φ.Λ.: «Περιμένετε ένα λεπτό, να τελειώσουμε για το πολιτικό πρόσωπο που είπατε γιατί ο κ. Κάντας αναφέρθηκε ότι σε κάποια συνάντηση, που είχε γίνει στο γραφείο του κ. Ευσταθίου, με άκουσε να λέω ότι «φεύγω για να πάω να δω κάποιο σημαντικό πρόσωπο». Αυτό είναι ψευδές και αναληθές γιατί δεν είχα δει ποτέ τον κ. Κάντα μαζί με τον κ. Ευσταθίου. Ποτέ. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ρωτώντας τον κ. Ευσταθίου τον ίδιο. Δεν το είχα πει ποτέ. Δεύτερο, θέλω να διευκρινίσω και να πω οριστικά και αμετάκλητα ότι ουδέποτε είχα συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα, δικαστές, παραδικαστικά ή οποιαδήποτε άλλα «politically exposed persons» ας το πούμε, «pep» που ήταν Ελληνες πολίτες. Ποτέ. Ούτε ποτέ διαχειρίστηκα λογαριασμούς πολιτικών… (Σημ Ε: «Πολιτικά ευαίσθητα/εκτεθιμένα πρόσωπα» είναι, σύμφωνα με την τραπεζική ορολογία, πρόσωπα για τα οποία οι τράπεζες διενεργούν πλέον ειδικούς ελέγχους στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα)».
Ε: Με politically exposed persons, με τέτοιους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων έχετε συνεργαστεί;
Φ.Λ.: «Ποτέ».
Ι.Ζ.: Είναι απαγορευμένο.
Φ.Λ.: «Καταρχήν για να χαρακτηριστεί κάποιος ως politically exposed person περνάει απ” το νομικό τμήμα της τράπεζας, το οποίο και αποδίδει ή όχι τον χαρακτηρισμό».
Ε: Αυτό αφορά οποιοδήποτε πελάτη;
Φ.Λ.: «Βεβαίως, υπάρχουν ελεγκτικές διαδικασίες, κατάλογοι, εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται το πώς θα κωδικοποιηθεί κάποιο πρόσωπο ως δημόσιο και μπαίνει σε αυτό το σύστημα, το οποίο η τράπεζα το συμβουλεύεται και της λέει εάν είναι έτσι ή όχι».
Ε: Εσείς όμως έχετε συνεργαστεί, λοιπόν, με τον κ. Κάντα ως πελάτη της τράπεζας.
Φ.Λ.: «Σωστά».
Ε: Ο κ. Κάντας πώς εμφανίστηκε ως πελάτης της τράπεζας;
Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας καταρχήν ήρθε, όπως το είπε και ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου στην κατάθεση που διέρρευσε στον Τύπο στον κ. Γεωργουλέα, είπε ότι αυτός σύστησε σε εμένα τον Κάντα. Ο Κάντας ήρθε, μου χτύπησε την πόρτα και μου είπε «Γεια σας, θέλω να ανοίξω έναν λογαριασμό γιατί συνεργάζομαι με τον κ. Ευσταθίου». Αυτό».
Ε: Ως τι συνεργαζόταν με τον κ. Ευσταθίου;
Φ.Λ.: «Συνεργαζότανε επειδή ο κ. Ευσταθίου αντιπροσώπευε τις εταιρείες οπλικών συστημάτων τις γερμανικές, ο κ. Κάντας με την ιδιότητα του συμβούλου πληροφοριών -όταν λέω πληροφοριών λέω τεχνικών ζητημάτων, χρηματοοικονομικών, μελέτες βιωσιμότητας, όλα αυτά σαν σύμβουλος, σαν «consultant» αν θέλετε για τον κ. Ευσταθίου. Ο κ. Κάντας, οφείλω να πω ότι άνοιξε το λογαριασμό αυτόν μετά το 2002 ή το 2002/2003, την εποχή, την οποία εκ των υστέρων φαίνεται ότι δεν ήτανε καν στο υπουργείο Αμύνης. Ητανε ήδη απολυμένος… είχε ήδη φύγει από το 2001 αν δεν απατώμαι, 2000/2001. Οταν ήρθε σε εμένα απέκρυψε τελείως την ιδιότητα αυτή του πρώην γραμματέα του Γενικού υπουργείου. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ίντερνετ σε τέτοιο επίπεδο το σημερινό να μπορούμε να ελέγξουμε τουλάχιστον τι έκανε, έτσι; Φόρεσε το καπέλο του καθηγητή Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ήτανε σύμβουλος εταιρειών αριστερά δεξιά, και ότι η περιουσία του είχε αποκτηθεί από αυτές τις δουλειές που έκανε εκεί».
Ε: Λέτε ότι δεν έχετε καμία σχέση, δεν έχετε διαχειριστεί εσείς ως υπάλληλος της τράπεζας με την οποία συνεργαστήκατε λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ο κ. Κάντας γιατί ισχυρίζεται άλλα; Εκπροσωπούσατε δικά του συμφέροντα. Τι συμφέροντα έχει να σας βγάλει στη σέντρα;
Φ.Λ.: «Σας είπα… κοιτάξτε, εγώ θα σας πω μόνο αυτό: ότι ο κ. Κάντας έχει εκφράσει ένα μίσος εναντίον μου, το οποίο το” χει …το έχω επιβεβαιώσει μέσω του πρώην συνήγορού μου και συνήγορου αυτή τη στιγμή του Κάντα, ο οποίος είναι ο κ. Μαντζουράνης ο δικηγόρος των Αθηνών, ο οποίος συγκεκριμένα μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή όταν διέρευσαν αυτά στον Τύπο και μίλησα με τον κ. Μαντζουράνη στο τηλέφωνο, μου εκμυστηρεύτηκε ότι όντως του είπε ότι ο Κάντας έχει ένα μίσος εναντίον μου, με θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οσβαλντ σήμερα και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του δυνατό για να με καταστρέψει οικονομικά, επαγγελματικά -όπως θέλετε πέσ” τε το- όπως εμένα, τον Οσβαλντ και τον κ. Μεταξά, το οποίο αυτό κάνει. Μου το επιβεβαίωσε στο τηλέφωνο που είχαμε το μήνα Δεκέμβριο -να σηκώσετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Μαντζουράνη να το δείτε- είπε κατά λέξη ότι θέλει να με καταστρέψει, οπότε, λέει ότι, σε κάθε… ότι του δίνεται η ευκαιρία στα ανακριτικά γραφεία να λέει εναντίον μου».
Ε: Για ποιο λόγο να θέλει ο Κάντας να σας καταστρέψει; Γιατί ένα τέτοιο, τυχόν, μίσος;
Φ.Λ.: «Πιστεύει ότι είμαι η καταστροφή του».
Ε: Για ποιο λόγο; Υπάρχει κάποια εξήγηση;
Φ.Λ.: «Πιστεύει, επειδή συνδέει το… πιστεύει ότι έγινε… ότι η υπόθεση της Siemens δηλαδή επειδή ήταν μπλεγμένος και στη Siemens με μία συμψηφιστική συναλλαγή, την οποία βγήκε στο φως λόγω της υπόθεσης Siemens, πιστεύει ότι από κεί άρχισε η καταστροφή του».
Ε: Αυτή η υπόθεση ποια ήτανε;
Φ.Λ.: «Η Siemens».
Ε: Ειδικότερα;
Φ.Λ.: «Υπήρχε μία συμψηφιστική συναλλαγή που είχε γίνει με τον κ. Οσβαλντ, με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Οσβαλντ».
Ε: Ποσού;
Φ.Λ.: «500.000 ευρώ -έχει λεχθεί αυτό στις καταθέσεις- το οποίο το συνέδεσε μαζί μου. Συνέδεσε ότι έφταιξα εκεί εγώ».
Ε: Λίστα πελατών σας έχετε στα χέρια σας;
Φ.Λ.: «Είναι αδύνατον να έχει κάποιος λίστα πελατών στην Ελβετία γιατί τα συστήματα των τραπεζών είναι κλειδωμένα και δεν μπορείς να κάνεις λίστα. Δεν μπορείς δηλαδή φεύγοντας από μία τράπεζα να πεις «Α, να φύγω να εκτυπώσω και μία λίστα μαζί μου να την έχω». Δεν γίνεται αυτό».
Ε: Αρα προφανώς θα μπορούσατε εσείς να ζητήσετε από την τράπεζα να δώσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη τον κατάλογο των δικών σας πελατών. Αφού, όπως λέτε, δεν έχετε χειριστεί τον λογαριασμό ούτε ενός πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, ούτε ενός Ελληνα αξιωματούχου, δικαστή, στρατιωτικού ή οτιδήποτε άλλο, αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί ότι όλη αυτή η συζήτηση για την εκ μέρους σας διαχείριση χρημάτων που προέρχονται από υποθέσεις διαφθοράς δεν έχει βάση, ώστε να απαλλαγείτε.
Φ.Λ.: «Ας το κάνουν αυτό οι ελληνικές Αρχές. Ας ζητήσουν δικαστική συνδρομή και να ζητήσουνε το πελατολόγιο, αν θέλετε, αλλά η τράπεζα ούτως ή άλλως δεν θα το δώσει γιατί υπάρχουν σε αυτό άτομα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν τίποτε με αυτές τις υποθέσεις. Οπότε πώς θα δώσει η τράπεζα αθώους ανθρώπους. Αν πάει συγκεκριμένα ο δικαστής και πει «Θέλω τον κ. Παπαδόπουλο Γιώργο γιατί ξέρω ότι έχει τεκμηριωμένα κλέψει, σκοτώσει, δείξει», τότε ασφαλώς και οι ελβετικές Αρχές θα του δώσουν πληροφορίες για το άτομο».
Ε: Αφού είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: οι ανακριτικές Αρχές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την δημοσιότητα της υπόθεσης, θέλουν αυτά τα οποία λέτε σήμερα εδώ, να τα πείτε σε αυτούς. Γιατί δεν το κάνετε;
Φ.Λ.: «Τους έχω ζητήσει να τα πω, εννοείται, τηλεφώνησα ο ίδιος προσωπικά τον κ. Γεωργουλέα, όπως κι ο συνήγορός μου κ. Ζαΐμης. Θέλουν να πάω στην Ελλάδα και να καταθέσω εκεί. Αυτό δεν θα το κάνω γιατί δεν έχω καμία απολύτως διαβεβαίωση ότι δεν θα διασυρθώ ακόμη μία φορά μπροστά στις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και δεν θα με βάλουν φυλακή για κάτι που, απλά, κάποιος (ενν. ο Κάντας) έχει ισχυριστεί εναντίον μου χωρίς στοιχεία. Τους έχω διαβιβάσει πως είμαι στη διάθεσή τους να έρθουν εκείνοι εδώ, εάν θέλουνε, να κάνουμε μία video-conference, υπάρχουνε στις μέρες μας μέσα, τα οποία μπορούνε να διαχειριστούνε μία τέτοια συνέντευξη, οπτικο-ακουστικά…».
Ι.Ζ.: Ο κ. Γεωργουλέας δήλωσε ρητά στην υπεράσπιση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί κάποια δήλωση του κ. Λυγινού με το ίδιο περιεχόμενο που είχε δώσει κάποτε ο κ. Λυγινός στην υπόθεση Siemens στο Μόναχο».
Ε: Δηλαδή;
Ι.Ζ.: Δηλαδή θεώρησε ότι η ανάκριση του κ. Λυγινού έχει μόνο νόημα εάν ο κ. Λυγινός δώσει πρόσωπα, ονόματα και στοιχεία του πελατολογίου του, που αφορούν πολιτικά ή στρατιωτικά πρόσωπα, τα οποία δεν μπορεί να παρέχει ο κ. Λυγινός γιατί πρώτον δεν έχει αυτούς τους πελάτες και δεύτερον εάν κάποιος έχει κάνει κατάχρηση μέσω τρίτων ανθρώπων, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατό, θα μπορούσε μόνο μία υπηρεσία από την Ελλάδα με το κατηγορητήριο ενός κακουργήματος να πάρει κάλλιστα τις λίστες αναζητώντας συγκεκριμένα άτομα και όχι λίστα πελατολογίου υπαλλήλου, που δούλευε για την τράπεζα».
Φ.Λ.: «Ξέροντας ότι κάνοντας εγώ μία τέτοια κίνηση για μία λίστα που δεν υπάρχει, θα ήμουνα κατηγορούμενος αυτομάτως στις Ελβετικές Αρχές γιατί θα έσπαγα το τραπεζικό απόρρητο».
Ε: Ναι, αλλά είστε Ελληνας, μιλάτε άριστα ελληνικά…
Φ.Λ.: «Είμαι Ελβετός πολίτης, μένω εδώ τα τελευταία 25 χρόνια ανελλιπώς, εργάζομαι ανελλιπώς, έχω οικογένεια εδώ».
Ε: Αρα τι; Δεν θα ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα; Γιατί όσο είναι ανοιχτή μία τέτοια υπόθεση κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή, εφόσον βγείτε από τα σύνορα της Ελβετίας, να συλληφθείτε.
Φ.Λ.: «Σωστά. Νομίζω πως είναι πολύς κόσμος, που θα ήθελε να μένει στην Ελβετία μόνιμα».
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του, ο Φάνης Λυγινός, το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των αποκαλύψεων Κάντα για τις μίζες των εξοπλιστικών, εξήγησε γιατί δεν έρχεται στην Ελλάδα για να δικαστεί και ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας απλός υπάλληλος του τραπεζίτη Οσβαλντ, ο οποίος είχε τις επαφές με τον Μαυρίδη, στην υπόθεση της Siemens.
Ε: Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία, κατά τη δική σας αντίληψη, θα μπορούσαν να διαλευκάνουν υποθέσεις που έχετε είτε ιδία γνώσει είτε έστω πληροφορηθήκατε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, με δημόσιες συμβάσεις, με κρατικές προμήθειες;
Φ.Λ.: «Οχι..».
Ε: …γενικά αυτό το οποίο λέμε «πολιτικό» ή «μαύρο επιχειρηματικό χρήμα»;
Φ.Λ.: «Οχι και θα σας πω γιατί. Ο κύριος πελάτης, ο οποίος είχα και ο οποίος το έχει πει και ο ίδιος αυτό στις ανακριτικές αρχές, στους κ. Μαλλή και Γεωργουλέα, ήταν ο κ. Ευσταθίου. Οπως δήλωσε ο κ. Ευσταθίου, ο κ. Λυγινός δεν ήξερε τίποτε για μίζες ή οτιδήποτε άλλα».
Ε: Εναν πελάτη είχατε δηλαδή; Τον κ. Ευσταθίου;
Φ.Λ.: «Είχα τον κ. Ευσταθίου, ο οποίος κ. Ευσταθίου είχε ελεγχθεί από το νομικό τμήμα της τράπεζας για αυτό και δούλευε με την τράπεζα, έτσι; Ο οποίος ο κ. Ευσταθίου είχε κάποιους συνεργάτες, τους οποίους τους συνεργάτες, αυτό ο ίδιος το δήλωσε στον Εισαγγελέα, τους πλήρωνε για …τους έδινε κάποια χρήματα για τις συμβουλές και για το έργο, το οποίο παράγανε αυτοί για τον κ. Ευσταθίου».
Ε: Μιλάμε για την Dresdner Bank αυτή τη στιγμή.
Φ.Λ.: «Για την Dresdner και Paribas».
Ε: Σε αυτές τις δύο τράπεζες εσείς διαχειριστήκατε ή διαχειρίζεστε μόνο Ελληνες πελάτες; Ή κατά κύριο λόγο Ελληνες πελάτες;
Φ.Λ.: «Και άλλες εθνικότητες, εννοείται. Και Ελληνες και άλλες εθνικότητες».
Ε: Αρα δεν είχατε μόνο τον κ. Ευσταθίου.
Φ.Λ.: «Οχι, δεν είχα μόνο τον κ. Ευσταθίου. Τώρα, όσον αφορά…».
Ε: Ο κ. Ευσταθίου ήταν ο κυριότερος πελάτης σας;
Φ.Λ.: «…όσον αφορά το εξοπλιστικό, μιλάμε. Επειδή ο κ. ο Ευσταθίου έμπλεξε… αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι όντως είχε τη σχέση αυτή που είχε με τα εξοπλιστικά, εγώ εκτός του κ. Ευσταθίου και εκτός των συνεργατών του κ. Ευσταθίου, οι οποίοι ήταν καθαρά και μόνο άτομα, τα οποία μου είχε συστήσει ο κ. Ευσταθίου, δεν είχα κανέναν άλλον. Δηλαδή δεν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα. Δεν ξέρω κανένα πολιτικό πρόσωπο, που να είχε πληρώσει ο κ. Ευσταθίου».
Ε: Δεν είναι όμως εύλογο το αίτημα του κ. Γεωργουλέα, δηλαδή να δώσετε τον κατάλογο των πελατών σας καθώς, όπως λέτε εσείς ο ίδιος, ο κ. Ευσταθίου σας είχε παραπλανήσει. Δεν σας είχε πει, όπως λέτε, ότι «Εγώ παίρνω προμήθειες για αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα». Πώς αποκλείετε ότι και κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι πελάτες σας, όπως ο κ. Ευσταθίου, δεν ήρθαν σε εσάς λέγοντας, φόρα παρτίδα: «Γεια σας, πλένω χρήμα. Ελάτε να συνεργαστούμε». Είναι τουλάχιστον εύλογο το αίτημα του ανακριτή να έχει μία πλήρη γνώση της λίστας των πελατών σας.
Φ.Λ.: «Συγγνώμη, μιλάμε για τον κ. Ευσταθίου, ο οποίος είναι ο υπαίτιος και ο πρωτάρχων ή ο πυρήνας εάν θέλετε αυτηνής της όλης διαδικασίας. Ας ζητήσει δικαστική συνδρομή για τον κ. Ευσταθίου και να δει ποιούς πλήρωνε ο κ. Ευσταθίου».
Ε: Ο κ. Σμπώκος ήταν ποτέ πελάτης σας;
Φ.Λ.: «Ποτέ. Τον κ. Σμπώκο δεν τον ξέρω ούτε ζωγραφιστό. Δεν ξέρω πώς είναι. Ούτε τον κ. Σμπώκο, ούτε τον κ. Ζήγρα, ούτε τον κ. Τσοχατζόπουλο, ούτε τον κ. – ποιοι είναι αυτοί; – Παπαντωνίου; Αυτά τα άτομα δεν τα ξέρω. Ποτέ. Δεν…».
Ε: Ο κ. Τραυλός;
Φ.Λ.: «Δεν μου λέει τίποτα το όνομα αυτό».
Ε: Μάλιστα.
Φ.Λ.: «Επαναλαμβάνω, από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναφερθεί, δεν ξέρω κανένα. Ούτε και δικαστικούς. Το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έχω έρθει, συμπτωματικά και ευκαιριακά σε επαφή είναι βγαίνοντας… -ο κ. Κάντας είχε το γραφείο του στην Βουκουρεστίου 34 και σε μία επίσκεψή μου στο γραφείο, που δεν έδειχνε τίποτα από το οποίο να προκύπτει ότι είχε σχέση με εξοπλιστικά, ήταν ένα γραφείο απλό, κλασικό. Μπαίνοντας στο ασανσέρ του γραφείου του μία φορά στο ισόγειο, ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Βενιζέλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της σημερινής, τον οποίο πήρα μαζί το ασανσέρ, ανέβηκα επάνω. Διατηρούσε γραφείο πολιτικό στον ίδιο χώρο με τον κ. Κάντα. Βέβαια δεν είναι τίποτα το επιλήψιμο αυτό…».
Ε: Στο ίδιο κτήριο ή στον ίδιο χώρο;
Φ.Λ.: «Στο ίδιο κτήριο, συγγνώμη. Δεν είναι τίποτα το επιλήψιμο αυτό, ούτε και θέλω να πω κάτι…».
Ε: Στον ίδιο όροφο;
Φ.Λ.: «Σε διαφορετικό όροφο νομίζω αλλά τους άκουγα που λέγανε «Καλημέρα Βαγγέλη», «Καλημέρα Αντώνη»».
Ε: Πείτε μου κάτι, συνεπώς με αυτά που λέτε, εσείς δεν αγρεύσατε πελάτες στην Ελλάδα.
Φ.Λ.: «Οχι, ποτέ».
Ε: Δεν ερχόσασταν ποτέ στην Ελλάδα για να βρείτε πελάτες.
Φ.Λ.: «Οχι, οι πελάτες ερχόντουσαν πάντα από μόνοι τους».
Ε: Μάλιστα. Υπάρχει μια πληροφορία για δικές σας συναντήσεις με στρατιωτικούς σ” ένα ζαχαροπλαστείο στη Γλυφάδα στην παραλία, στον Πράπα, όπου κατά σειρά απόστρατοι αξιωματικοί ερχόντουσαν και άνοιγαν μέσω υμών λογαριασμούς στην τράπεζά σας.
Φ.Λ.: «Είναι γελοίο. Δεν μπορώ να το συζητήσω».
Ε: Χρησιμοποιήσατε ποτέ ως βάση…
Φ.Λ.: «Αν και δεν αποκλείεται να είχα συναντηθεί με κάποιο πρόσωπο στον Πράπα ή σε ένα άλλο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας ή σε άλλη καφετέρια. Δεν είναι κάτι το μεμπτό αυτό. Να κάνεις μία συνάντηση με κάποιον κάπου».
Ε: Οταν…υπήρχαν περιπτώσεις που ανοίγατε λογαριασμούς για πελάτες σας στην Ελλάδα; Δηλαδή ερχόσασταν με τα έγγραφα του ανοίγματος του λογαριασμού χωρίς να χρειαστεί οι πελάτες σας να έρθουν στην Ελβετία;
Φ.Λ.: «Ζητούσανε τα έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά τους δινόντουσαν και τα υπογράφανε και δεν τους πίεσα… δεν τους έπαιρνα το χέρι εγώ να υπογράψουνε με το ζόρι, έτσι; Το κάνανε μόνοι τους».
Ε: Οχι, εννοώ υπήρχαν όμως λογαριασμοί, οι οποίοι άνοιγαν στην Ελλάδα;
Φ.Λ.: «Δεν ανοίγουν στην Ελλάδα. Στην Ελβετία ανοίγουν οι λογαριασμοί».
Ε: Εννοώ τα έγγραφα υπογραφόντουσαν στην Ελλάδα;
Φ.Λ.: «Πιθανόν».
Ε: Ο κ. Κάντας υπέγραψε έγγραφα στην Ελλάδα ή ήρθε στην Ελβετία;
Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας επισκεπτόταν πάρα πολύ συχνά την Ελβετία. Επισκεπτόταν πάρα πολύ συχνά την Ελβετία και εκτός απ” αυτό ο κ. Κάντας, όπως σας είπα, άνοιξε τον λογαριασμό του στην τράπεζα το 2002 ή 3 -δεν θυμάμαι καλά- αλλά οφείλω να σας πω ότι ο κ. Κάντας διατηρούσε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες ελβετικές πριν … από την περίοδο πριν από το 2002 και πιστεύω και πριν το 2000 όταν ήταν ακόμα στη θέση του Υφυπουργού… τι ήτανε; Γενικού Γραμματέα; Θέλω να πω ότι ο κ. Κάντας έχει πάθει αμνησία αυτή τη στιγμή, φαντάζομαι, και το μόνο που θυμάται είναι το όνομά μου. Εχει ξεχάσει απλώς τους διαχειριστές του, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι διαχειριζόντουσαν λογαριασμούς που είχε σε άλλες ελβετικές τράπεζες».
Ε: Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι τράπεζες;
Φ.Λ.: «Κοιτάχτε, ο κ. Γεωργουλέας ο ίδιος μιλάει για την τράπεζα UBS της Ζυρίχης, την Julius Bar της Γενεύης, τη Ferrier Lullin & Cie της Γενεύης. Υπήρχανε κάποιοι ανθρώποι εκεί πέρα, οι οποίοι διαχειριζόντουσαν τους λογαριασμούς αυτούς του κ. Κάντα. Επίσης, ο κ. Κάντας κάποια στιγμή είχε συγκεντρώσει όλους αυτούς τους λογαριασμούς ή κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς σε κάποιο λογαριασμό, που διατηρούσε μαζί μου. Ουσιαστικά σε ένα λογαριασμό του Κάντα είχε λάβει χρήματα από τη UBS της Ζυρίχης, για παράδειγμα. Είναι αδύνατον να μη θυμάται σήμερα ο κ. Κάντας το όνομα του διαχειριστή του στη UBS. Και από πού προήλθαν τα χρήματα εκείνα».
Ε: Εσείς το γνωρίζετε; Το όνομα του διαχειριστή;
Φ.Λ.: «Δεν το θυμάμαι, δεν μπορώ να το θυμάμαι απλώς όταν ο κ. Γεωργουλέας στην κατάθεση του κ. Κάντα – είναι γραμμένο στην …Λέει σε κάποια στιγμή «Τι δώσατε σαν απάντηση όταν σας ρώτησε ο διαχειριστής της UBS από πού προήλθαν τα χρήματά σας» και του είπατε ακριβώς αυτό, του είπατε ότι είναι από παροχή συμβουλών για υπηρεσίες που έδωσε, παροχή συμβουλών, consulting σε κάποιον τρίτο».
Ε: Αρα…
Φ.Λ.: «Το ίδιο που έλεγε και σ” εμένα. Ο κ. Κάντας μου είχε δώσει χειρόγραφο, ιδιόγραφο με το χέρι του βιογραφικό σημείωμα, το οποίο εξηγούσε το τι …το τι κάνει σαν επάγγελμα και δεν ανέφερε πουθενά ότι ήτανε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου. Το οποίο, το έγγραφο αυτό, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει στην τράπεζα».
Ε: Αρα λέτε ότι ο κ. Γεωργουλέας θα μπορούσε μέσω των τραπεζικών υπαλλήλων στις άλλες τράπεζες να αναζητήσει κι άλλους «Λυγινούς»;
Φ.Λ.: «Βεβαίως. Νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Κάντα ποιος ήταν διαχειριστής της περιουσίας του στη Ferrier Lullin & Cie την περίοδο προ του 2002, ποιος ήταν ο διαχειριστής της περιουσίας του στην Julius Bar, στη UBS στην Banhoff Strasse στη Ζυρίχη για παράδειγμα, ή στην Bank Leu, στην Bank Hoffmann. Ανετα, πρέπει να θυμάται. Εχει καλή μνήμη ο κ. Κάντας πιστεύω, ο οποίος…».
Ι.Ζ.: Πού έκανε έμβασμα τα λεφτά του ο κ. Κάντας όταν έφυγε από την Paribas;
Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας, οφείλω να σας πω ότι από το 2004, για τις βουλευτικές εκλογές που επερχόντουσαν – το 2007; – πιστεύω είχαν γίνει εκλογές; 2006;».
Ε: Το 2004 γίναν, τον Μάρτιο. Και μετά το 2007.
Φ.Λ.: «Το 2007. Νομίζω ετοιμαζόταν ή ήθελε να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Μου το είχε πει αυτό καθαρά. Μου είχε πει ότι ήθελε να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ και ότι ετοιμαζότανε να μπει στην πολιτική. Στην περιφέρεια της Ηπείρου».
Ι.Ζ.: Ποιον είχε υποστηρικτή μέσα στο ΠΑΣΟΚ για να βασιστεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα;
Φ.Λ.: «Μου είχε πει ότι τον είχε … ότι τον υποστήριζε πολιτικά, δεν ξέρω τι σχέση είχαν και δεν βά… δεν θέλω να βάλω το χέρι μου στη φωτιά -έτσι;- μου είχε μιλήσει για το πρόσωπο του Καρόλου Παπούλια, του τωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Οτι θα τον στήριζε. Δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι μεμπτό».
Ι.Ζ.: Οταν έρχεται κάποιος να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα, ποιος παίρνει την απόφαση για το άνοιγμα του λογαριασμού; Εσείς μόνος σας ή …
Φ.Λ.: «Κοιτάχτε, ο πελάτης έρχεται, υπογράφει τα χαρτιά από μόνος του…».
Ε: Αρα ο κ. Κάντας ήρθε στην Ελβετία για να ανοίξει τον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Φ.Λ.: «Ναι».
Ι.Ζ.: Και από πού εγκρίνεται η συνέχιση της επαγγελματικής σχέσης με τον καινούργιο πελάτη;
Φ.Λ.: «Γίνεται το άνοιγμα του λογαριασμού, δίνεται μετά στο νομικό τμήμα της τράπεζας και το νομικό τμήμα της τράπεζας είναι αυτό που αποφασίζει αν θα δεχτεί τον πελάτη ή όχι. Εχει γίνει μία προεργασία βέβαια για το τι … ποιος είναι ο πελάτης, τι κάνει, που βρήκε τα λεφτά κι όλα αυτά. Και μετά…»
Ι.Ζ.: Ελεγχε κατά χρονικά διαστήματα το νομικό τμήμα το ποιον του πελάτη;
Φ.Λ.: «Βεβαίως».
Ι.Ζ.: Πώς;
Φ.Λ.: «Υπήρχαν… Κοιτάχτε, την εποχή εκείνη ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα απ” ό,τι είναι αυτή τη στιγμή στην Ελβετία. Ελέγχανε μία φορά το χρόνο, δυο φορές το χρόνο, δεν ξέρω, σε ρώταγαν, κοιτάγανε να δούνε αν είναι κάτι το ύποπτο. Δεν είχανε δει κάτι το ύποπτο, φαντάζομαι και γι” αυτό δεν μας είχανε ενοχλήσει και ποτέ».
Ε: Κύριε Λυγινέ, εάν είναι έτσι τα πράγματα, όπως μας τα λέτε, προφανώς οι κατηγορίες ή οι υποψίες που διοχετεύονται για εσάς, είναι αβάσιμες. Εχετε οικογένεια στην Ελλάδα. Δεν προέρχεστε από άγνωστη οικογένεια. Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Φ.Λ.: «Γι” αυτό σας δίνω τη συνέντευξη. Γιατί προσπαθώ να σας πω ότι ο κ. Κάντας είναι ο μόνος, τελικά πιστεύω, ο οποίος έχει πει πράγματα αβάσιμα εναντίον μου. Δείχνει ότι είναι ένα άτομο, το οποίο έχει πει ότι «δεν θυμάμαι από πού τα “χω πάρει», ότι έχει πει ψέματα επανειλημμένα. Οταν λέω ψέματα, έχει πει επανειλημμένα ψέματα, παράδειγμα είναι ότι ο κ. Μαντζουράνης, ο οποίος είναι ο συνήγορος του κ. Κάντα έγινε συνήγορός του όταν του τον σύστησα εγώ. Ο κ. Κάντας με ρώτησε αν ξέρω το Μαντζουράνη, του είπα «Ναι, τον ξέρω γιατί τον ξέρω σαν συμπατριώτη» -αν θέλετε- να πάει να τον δει, να συζητήσουν μαζί αν συμφωνούνε να δουλέψουνε. Οπως όντως έπραξε και όντως συμφωνήσανε να δουλέψουνε μαζί. Ο κ. Μαντζουράνης, οφείλω να σας πω, ότι ήταν και συνήγορός μου επίσης στη Siemens, στην υπόθεση της Siemens, έτσι; Κάποια στιγμή στις αρχές του 2011; μου επιδόθηκε μία αγωγή εναντίον μου εκ μέρους του κ. Κάντα που με κατηγορούσε και ζητούσε από εμένα αποζημίωση ότι τον είχα κοροϊδέψει…».
Ι.Ζ.: Λανθασμένη συμβουλή σε οικονομικές αποφάσεις.
Φ.Λ.: «Λανθασμένες συμβουλές σε οικονομικές αποφάσεις και τέτοια. Λέγοντάς μου ο κ. Μαντζουράνης βέβαια ότι αυτό είναι εικονικό…».
Ι.Ζ.: …επενδύσεις. Σε επενδύσεις.
Φ.Λ.: «Οτι είναι μία αγωγή, η οποία δεν πρόκειται να εκδικαστεί ποτέ. Οτι την έκανε (ο Κάντας) μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι… Ουσιαστικά για να έχει επιχειρήματα ο κ. Κάντας στο μέρος του για μελλοντικές, για μελλοντικά προβλήματα, τα οποία θα είχε πιστεύω. Οφείλω να σας πω ότι ο κ. Κάντας ήτανε πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος και είναι πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος. Στα οικονομικά, τουλάχιστον, θέματα ήτανε άψογος συνεργάτης, καταλάβαινε τα οικονομικά θέματα πάρα πολύ καλά και η συνεργασία μας σ” αυτό το κομμάτι ήτανε … ήτανε υπέροχη».
Ε: Σας σύστησε σε άλλους πελάτες ο κ. Κάντας;
Φ.Λ.: «Οχι, ποτέ. Ποτέ».
Ε: Ο κ. Ευσταθίου;
Φ.Λ.: «Ο κ. Ευσταθίου ναι. Ο κ. Ευσταθίου ο ίδιος είπε τους ανθρώπους αυτούς που μου σύστησε στον κ. Μάλλη. Εδωσε ονόματα ο κ. Ευσταθίου στον κ. Μάλλη, λέγοντάς του ότι »Αυτούς εδώ τους είχα συστήσει εγώ στον κ. Λυγινό»».
Ε: Πόσων χρόνων είστε;
Φ.Λ.: «50».
Ε: Και αυτήν την περίοδο δουλεύετε στην τράπεζα Paribas.
Φ.Λ.: «Οχι, όχι. Δεν δουλεύω στην τράπεζα Paribas».
Ε: Κύριε Λυγινέ, διαβάζω το κατηγορητήριο της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και αναφέρεται μία σειρά συγκατηγορουμένων σας μαζί με τον κ. Κάντα, όπως ο κ. Ολαφ Εσλερ, ο κ. Σπυρίδων Παπαχρήστου και ο κ. Δημήτριος Παπαχρήστου. Γνωρίζετε τον κ. Εσσλερ;
Φ.Λ.: «Δεν τους ξέρω. Δεν ξέρω ποια είναι η Krauss Maffei. Δεν ξέρω τον κ. Ολαφ. Πρώτη φορά που διάβασα το όνομα αυτό είναι εδώ, όπως και τον κ. Παπα…».
Ε: …χρήστου.
Φ.Λ.: «Παπαχρήστου. Δεν τους έχω ακούσει ποτέ τους ανθρώπους αυτούς. Δεν ξέρω ποιοι είναι».
Ε: Μα, η Krauss Maffei είναι μία πολύ μεγάλη γερμανική εταιρεία εξοπλιστικών. Δεν έχετε ακούσει; Στη Γενεύη ζείτε, δεν ζείτε στον Αρη.
Φ.Λ.: «Ναι, εντάξει, δεν… Δεν ξέρω … από τον κ. Ευσταθίου δεν είχα ακούσει ποτέ αυτό το όνομα».
Ε: Πραγματικά ακούγοντάς σας και βλέποντας μόνο το κατηγορητήριο, μου δείχνετε πεπεισμένος γι” αυτά που λέτε και δείχνετε ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Επανέρχομαι λοιπόν. Γιατί δεν μπαίνετε σε ένα αεροπλάνο να έρθετε στην Ελλάδα να πείτε αυτά, τα οποία λέτε τώρα εδώ και να περιμένετε την κρίση της Δικαιοσύνης.
Φ.Λ.: «Να σας πω γιατί δεν το κάνω. Δεν έρχομαι γιατί οι Εισαγγελείς, οι ανακριτές με έχουν ήδη καταδικασμένο. Από τη στιγμή που με έχουν καταδικασμένο εκ των προτέρων, πάει να πει ότι ερχόμενος με ένα αεροπλάνο, θα με συλλάβουν από την πόρτα του αεροπλάνου, θα φωνάξουνε όλες τις τηλεοράσεις και όλες τις εφημερίδες για να με εκθέσουν ακόμη μια φορά παραπάνω για κάποια πράγματα τα οποία βασίζονται μόνο σε κάποιες κατηγορίες ενός ψεύτη, ενός κλέφτη, ενός… πώς να το πω…».
Ι.Ζ.: Στο ραντεβού που είχα ως δικηγόρος του κ. Λυγινού με την κα Λαχανά και τον κ. Γεωργουλέα, δήλωσε ο κ. Γεωργουλέας ότι εάν δεν έρθει κάποια πιο ουσιαστική δήλωση από αυτήν που είχε γίνει στην υπόθεση Siemens, φυσικά θα πρέπει ο κ. Λυγινός να υπολογίζει ότι θα υποστεί όλες τις συνέπειες, που προβλέπει ο νόμος. Οπότε είναι κατανοητό τι εννοούσε με αυτό ο κ. Γεωργουλέας.
Ε: Τι εννοούσε μ” αυτό, κ. Ζαΐμη;
Ι.Ζ.: Ξέρει πολύ καλά ο κ. ανακριτής ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής άμυνας σ” αυτήν την υπόθεση για να αποδειχθεί η αθωότητα του κ. Λυγινού, είναι να «παραδώσει» το πελατολόγιο που είχε τα χρόνια που δούλευε στην ΒΝΡ σαν τράπεζα. Ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι ποινικό αδίκημα στην Ελβετία που τιμωρείται με…
Φ.Λ.: «Φυλάκιση».
Ι.Ζ.: …με φυλάκιση. Επάνω σ” αυτό το επιχείρημα ο κ. Γεωργουλέας δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το Ελβετικό Δίκαιο γιατί στην Αθήνα ισχύει το ελληνικό ποινικό και δικονομικό δίκαιο.
Φ.Λ.: «Επίσης, εγώ ο ίδιος τηλεφώνησα τον κ. Γεωργουλέα, πήρα εγώ, τηλεφώνησα τον κ. Γεωργουλέα και του μίλησα την επόμενη που βγήκαν στις εφημερίδες οι δηλώσεις του κ. Κάντα περί πολιτικών, πατέρα και όλα τα συνακόλουθα… Εγώ πήρα τον κ. Γεωργουλέα, του συστήθηκα ποιος είμαι και του είπα ότι όλα αυτά είναι ψέμματα, ότι δεν ισχύουν, ότι ουδέποτε είχα πολιτικά πρόσωπα, ότι μπορούμε να κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη αν θέλει να μιλήσουμε ή στο τελευταίο της γραφής του είπα τι εγγυήσεις μου δίνει ότι θα υπάρξει αυτή η μυστικότητα, η μη διαρροή αν θέλετε ή η μη φυλάκισή μου σε περίπτωση που αποφασίσω να έρθω στην Ελλάδα. Και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου το εγγυηθεί αυτό. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να μου το εγγυηθεί αυτό ότι δεν θα με κλείσει μέσα, το οποίο θα το κάνει, πιστεύω, γιατί να πάω κάτω; Βλάκας είμαι; Και εκτός απ” αυτό πήγανε άλλοι κάτω στην …. άλλοι από άλλες χώρες, τους οποίους τους άφησε ελεύθερους, έτσι;».
Ε: Ναι, αυτό όμως είναι επιχείρημα εναντίον σας με την έννοια ότι ο κ. Ματαντός και ακόμα και ο …
Φ.Λ.: «Ο κ. Ματαντός …ο κ. Ματαντός…».
Ε: … κ. Αβατάγγελος, ο οποίος τελικά προφυλακίστηκε μόνο και μόνο επειδή δεν κατέβαλε την εγγύηση στην ώρα του.
Φ.Λ.: «Σωστά».
Ε: Ο κ. Ματαντός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οπως τα λέτε, το πιθανότερο είναι ότι και εσείς θα αφεθείτε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Με κάποια χρηματική εγγύηση …
Φ.Λ.: «Συγγνώμη…».
Ε: … 50, 100, 200, 500.000 ευρώ…;
Φ.Λ.: «Καταρχήν, δεν έχω χρήματα. Είμαι άφραγκος, δεν έχω φράγκο, δεν έχω ένα ευρώ, έτσι; Δεύτερο, του ζήτησα να μου… γραπτώς – είμαι Ελβετός πολίτης, όπως το λέω, έτσι; Στη χώρα αυτή ζω, στη χώρα αυτή εργάζομαι, θέλω να το σεβαστούνε αυτό και να μου γράψουνε, δεν ξέρω, να μου δώσουν γραπτώς κάτι ότι δεν πρόκειται να με φυλακίσουνε».
Ε: Δηλαδή με μια τέτοια εγγύηση θα “σασταν διατεθειμένος εφόσον θα μπορούσε να παρασχεθεί νομικά αποδεκτά, θα “σασταν διατεθειμένος να έρθετε στην Ελλάδα και αυτά τα οποία λέτε, να τα πείτε.
Φ.Λ.: «Θα ήθελα, θα ήθελα να πάω πάρα πολύ. Επίσης, θα ήθελα να το γνωρίζετε – και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γεωργουλέας – δεν μπορώ να σπάσω το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας. Η Ελβετία έχει ένα τραπεζικό απόρρητο, το οποίο δεν μπορείς να πεις ονόματα. Δεν μπορείς να πεις πράματα αν δεν πάει…».
Ε: Ναι, αλλά η κατηγορία για κακουργηματικές πράξεις με βάση…
Φ.Λ.: «Ναι, υπάρχει στην Ελλάδα, όχι στην Ελβετία. Εδώ είμαι ελεύθερος».
Ι.Ζ.: Και γι” αυτό το λόγο θα παραδοθεί…
Ε: Συγγνώμη, η δωροδοκία όμως, η απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, η κατάχρηση των χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου …
Φ.Λ.: «Εχει αποδειχθεί αυτό;».
Ε: Η κατηγορία αυτή, εφόσον υπάρχει δίωξη στην Ελλάδα για αδίκημα που τιμωρείται ως κακούργημα στην Ελβετία, οι Ελβετικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να δώσουν τα στοιχεία, τα οποία ζητούνται από τις Ελληνικές Αρχές για τη διαλεύκανση του αδικήματος.
Φ.Λ.: «Να το κάνουνε. Βεβαίως».
Ε: Δεν το έχουν κάνει ακόμη;
Ι.Ζ.: Οχι.
Φ.Λ.: «Δεν …δεν… δεν ξέρω. Δεν με αφορά αυτό το κομμάτι».
Ι.Ζ.: Αυτό δεν το έχουνε κάνει ακόμα, τουλάχιστον με τη συζήτηση που έγινε μέσα στο γραφείο του ανακριτή μέχρι εκείνη την ημέρα που ήτανε, θα έλεγα, τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου – τώρα ακριβώς δεν ξέρω πότε ήτανε».
Ε: Κύριε Λυγινέ, σας έχουν ζητήσει να δώσετε στοιχεία από την κίνηση δικών σας τραπεζικών λογαριασμών;
Ο κ. Λυγινός ισχυρίζεται ότι ήταν διαχειριστής των προσωπικών χρημάτων του κ. Κάντα και όχι των εταιρειών του, ενώ για τον προσωπικό του λογαριασμό στην Credit Suisse, το αρχείο των κινήσεών του φτάνει τα 10 χρόνια Φ.Λ.: «Κοιτάχτε, προέκυψε ένα θέμα επειδή ήρθε ένα από τα κατηγορητήρια του κ. Γεωργουλέα, λέει ότι είχα διακινήσει -μάλλον ο κ. Καντάς; δεν ξέρω ποιος, από πού το είδαν αυτό- είχανε πει ότι είχα διακινήσει εγώ χρήματα μέσω των δικών μου προσωπικών λογαριασμών. Αυτό είναι αδύνατο! Οχι αδύνατο, δεν υπάρχει! Διατηρώ ένα λογαριασμό μόνο με τη σύζυγό μου, ο οποίος είναι μισθοδοτικός λογαριασμός. Δεν είχα ποτέ … δεν υπάρχει τραπεζίτης, τραπεζικός υπάλληλος θα “λεγα -συγνώμη, δεν είμαι τραπεζίτης, είμαι τραπεζικός υπάλληλος- στην Ελβετία τουλάχιστον ή στον κόσμο πιστεύω, ο οποίος θα έβαζε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς για διακίνηση χρημάτων άλλων προσώπων».
Ι.Ζ.: Εάν ακουγότανε στην Ελλάδα, είναι στη διάθεση να δώσει τους προσωπικούς … τον προσωπικό του … δεν έχει καν προσωπικούς, έχει έναν προσωπικό λογαριασμό από τότε που ήρθε στην Ελβετία, να δώσει όλη την κίνηση από την πρώτη μέρα που ήρθε στην Ελβετία μέχρι σήμερα.
Φ.Λ.: «Που κι άλλωστε αυτό είναι κάπως αδύνατο γιατί στην Ελβετία υπάρχει 10 χρόνια, είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να διατηρούν στοιχεία κίνησης λογαριασμών. Οπότε θα μπορούσα να ζητήσω και να πάρω την κίνηση του λογαριασμού μου μέχρι 10 χρόνια πριν…».
Ε: Εάν ο ανακριτής σάς ζητούσε να τον εξουσιοδοτήσετε με ένα συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο – δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό θα μπορεί να είναι ανέκκλητο στην Ελβετία ή όχι – να λάβει γνώση αυτός, απευθυνόμενος σε κάθε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελβετία της κίνησης οποιουδήποτε λογαριασμού εσείς είστε δικαιούχος ή υπογράφων, θα είχατε αντίρρηση να δώσετε μία τέτοια εξουσιοδότηση;
Φ.Λ.: «Κοιτάχτε, να δώσω αλλά το θέμα είναι γιατί να διασυρθώ πάλι ακόμα μια φορά; Οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί οι προσωπικοί …».
Ε: Προφανώς εάν είστε διατεθειμένος να δώσετε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, προφανώς εάν δεν έχετε παρά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό, προφανώς εάν δεν διατηρείτε εσείς off shore, των οποίων είστε διαχειριστής, εσείς υπογράφοντας, όχι με την ιδιότητά σας ως τραπεζικού υπαλλήλου αλλά ως εκπρόσωπος της εταιρείας, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα γιατί δεν μπορείτε να διασυρθείτε από τις καταθέσεις μισθών δικών σας και της συζύγου σας στο μοναδικό λογαριασμό που είπατε ότι έχετε.
Φ.Λ.: «Σωστό, ναι. Θα μπορούσα να δώσω αλλά το θέμα είναι θα βγά… θα τα δώσει αυτά την επόμενη μέρα ο κ. Γεωργουλέας στις εφημερίδες; Δεν ξέρω».
Ι.Ζ.: Η απάντηση… η απάντηση είναι η εξής…
Φ.Λ.: «Εγώ έχω δει πράγματα παράξενα».
Ι.Ζ.: Εάν επικρατεί ουσιαστική υπεράσπιση σ” αυτή…
Ε: Είστε κατηγορούμενος, καταρχήν, στη Δικαιοσύνη, όχι στον Τύπο.
Φ.Λ.: «Σωστό».
Ι.Ζ.: Εάν επιτραπεί ουσιαστική υπεράσπιση σ” αυτή την περίπτωση, γιατί μέχρι τώρα δεν ακούγεται δικονομικά, γιατί δεν έχει παρουσιαστεί στον κ. Γεωργουλέα, τότε θα γίνουν τα πάντα και ο κ. Λυγινός θα εισφέρει όλα όσα μπορεί να εισφέρει χωρίς να διαπράξει ποινικό αδίκημα με βάση το ελβετικό δίκαιο.
Ε: Αρα, επαναλαμβάνω, για να είναι ξεκάθαρο: μπορεί απ” αυτή τη συζήτηση να πούμε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και με βάση πάντα την αρχή της μυστικότητας της διαδικασίας της ανάκρισης, είστε διατεθειμένος να εξουσιοδοτήσετε τον κ. Γεωργουλέα να λάβει ο ίδιος γνώση κάθε λογαριασμού και κάθε κίνησης λογαριασμού…
Φ.Λ.: «Προσωπικών μου».
Ε: …προσωπικών σας λογαριασμών στην Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού για να τα συνεκτιμήσει στο πλαίσιο του ανακριτικού έργου, επίσης και κάθε εταιρείας, στην οποία εσείς ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος ή μέτοχος …
Φ.Λ.: «Μα δεν είμαι πουθενά».
Ε: …ή ουσιαστικός μέτοχος διαχειρίζεστε;
Φ.Λ.: «Βεβαίως. Βεβαίως. Να το κάνει».
Ε: Εχετε εταιρείες;
Φ.Λ.: «Ούτως ή άλλως εγώ τηλεφώνησα, εγώ από δική μου, από δική μου πρωτοβουλία τηλεφώνησα ο ίδιος στην τράπεζά μου και ρώτησα για να έχω τα τραπεζικά… τις κινήσεις του προσωπικού μου λογαριασμού…».
Ε: Ποια είναι η τράπεζά σας;
Φ.Λ.: «Ελβετική τράπεζα. Μία από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες».
Ε: Δεν μπορείτε να μας πείτε το όνομά της;
Φ.Λ.: «Εντάξει… Credit Suisse».
Ε: Μάλιστα.
Φ.Λ.: «Δεν έχω θέμα. Το θέμα είναι ότι η Credit Suisse κρατάει τα αρχεία της μόνο για 10 χρόνια. Και η ίδια η τράπεζα δεν είχε να μου δώσει στοιχεία περισσότερο… πιο πίσω από το 2004, αν θέλετε, έτσι; Εγώ όμως έχω στο αρχείο μου ευτυχώς δεν τα έχω σκίσει, έχω κάποιες κινήσεις από το 2003. Να σας τα δείξω. Τα “χω κι εδώ. Δεν θα βρείτε τίποτα».
Ε: Παλιότερα δεν έχετε;
Φ.Λ.: «Παλιότερα δεν έχω γιατί δεν τα κρατούσα».
Ε: Ο κ. Κάντας πότε ήρθε ως πελάτης στην τράπεζά σας;
Φ.Λ.: «2002; Το 2002. Νομίζω ή 2002 ή 2003. Το θέμα είναι το ζήτημα αυτό των προσωπικών μου λογαριασμών προέκυψε επειδή πιστεύω ότι ο κ. ανακριτής είδε μία κίνηση για κάποιο έμβασμα σε λογαριασμό του κ. Κάντα, το οποίο -όπως στα περισσότερα εμβάσματα- έφτασε με την υπόδειξη »Υπ” όψιν κ. Λυγινού, του διαχειριστή του λογαριασμού αυτού». Πιθανόν να σύνδεσε το γεγονός ότι επειδή είδε το όνομα Λυγινός…».
Ε: «Διαχειριστή» ως διαχειριστή της εταιρείας;
Φ.Λ.: «Οχι της εταιρείας. Διαχειριστή του λογαριασμού του κ. Κάντα. Ο κ. Κάντας έστειλε λεφτά στην τράπεζα σε συγκεκριμένο λογαριασμό θέτοντάς το υπόψη μου».
Ε: Ως διαχειριστή; Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως διαχειριστή της εταιρείας;
Ι.Ζ.: Οχι.
Φ.Λ.: «Οχι, όχι. Ποίας εταιρείας; Δεν υπάρχει εταιρεία».
Ι.Ζ.: Λογαριασμού.
Ε: Ως διαχειριστή του λογαριασμού.
Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας είχε προσωπικό του λογαριασμό στο όνομά του, της συζύγου του και του γιου του».
Ε: Ο κ. Κάντας διατηρούσε και off shore εταιρείες;
Φ.Λ.: «Αργότερα».
Ε: Οι οποίες ήταν στην ίδια τράπεζα;
Φ.Λ.: «Ναι».
Ε: Τα ονόματα αυτών των εταιρειών τα έχετε δώσει στον ανακριτή;
Φ.Λ.: «Εχουν ελεγχθεί στις…».
Ι.Ζ.: Τα έχει. Τα έχει ο κ. Γεωργουλέας.
Φ.Λ.: «Τα έχει. Βέβαια. Τα έχει ο κ. Γεωργουλέας».
Ε: Απ” αυτά τα ονόματα που έχετε δει στο κατηγορητήριο, υπάρχουν κάποιες εταιρείες, οι οποίες … τις οποίες γνωρίζετε και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο;
Φ.Λ.: «Οχι. Οπως οφείλω να πω, επίσης, ότι όταν ο κ. Κάντας αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελβετία και την τράπεζα και συνεργάστηκε πιθανόν με τον κ. Μεταξά, δεν είμαι εγώ αυτός που σύστησε τον κ. Μεταξά στον κ. Κάντα».
Ε: Γνωρίζετε τον κ. Μεταξά;
Φ.Λ.: «Τον κ. Μεταξά τον γνωρίζω εκ του γεγονότος ότι έχουμε παιδιά στην ίδια ηλικία και ήτανε στα ίδια σχολεία στη Γενεύη».
Φ.Λ.: «Λέγαμε μία καλημέρα στα σχολεία και τίποτε άλλο. Δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματική συνεργασία μεταξύ εμού και του κ. Μεταξά. Δεν σύστησα εγώ ποτέ τον κ. Μεταξά στον κ. Κάντα. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι ο κ. Μεταξάς έχει καταγωγή – εφόσον είναι Ελβετός ο κύριος – έχει καταγωγή από την Κέρκυρα και το γεγονός ότι ο κ. Κάντας είναι κι αυτός από την Κέρκυρα, πιθανόν, ίσως είναι αυτός ο τρόπος; Με είχε ρωτήσει αν ξέρω τον κ. Μεταξά ο κ. Κάντας και του είπα «Ναι, τον ξέρω απλώς σαν άνθρωπο…»».
Ε: Τον κ. Παύλο Μπάιλα τον γνωρίζετε;
Φ.Λ.: «Οχι».
Ε: Υπάρχει μία φωτογραφία δική σας και του κ. Μπάιλα, η οποία έχει δημοσιευθεί στον Τύπο. Πώς;
Φ.Λ.: «Δεν είμαι εγώ. Ολα τα λεφτά (γέλιο)».
Ε: Θέλετε να πείτε ότι η φωτογραφία αυτή, η οποία έχει δημοσιευθεί από διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και από την «Ελευθεροτυπία» ως φωτογραφία δική σας…
Φ.Λ.: «Δεν είμαι εγώ».
Ε: Δεν είστε εσείς. Εγώ το βλέπω αυτό. Και το έχω διαπιστώσει κοιτώντας και την ταυτότητά σας.
Φ.Λ.: «Τώρα, αν είναι ο κ. Μπάιλας, λυπάμαι, συγγνώμη κ. Μπάιλα».
Ε: Αρα με τον κ. Μπάιλα δεν έχετε συνεργαστεί.
Φ.Λ.: «Δεν τον ξέρω, δεν το έχω ακούσει το όνομά του μέχρι πρόσφατα».
Ε: Οταν λέω Μπάιλας, είναι πολύ γνωστός τραπεζίτης στη Ζυρίχη…
Φ.Λ.: «Στη Morgan Stanley, ναι».
Ε: Φαντάζομαι…
Φ.Λ.: «Ηταν στην Morgan Stanley, τώρα είναι στη UBS».
Ε: Η τραπεζική αγορά είναι μικρή. Δεν γνωρίζεστε μεταξύ σας;
Φ.Λ.: «Γνωρίζω βέβαια αρκετούς συναδέλφους, εννοείται».
Ε: Υπάρχουν πολλοί Ελληνες τραπεζίτες… τραπεζικοί υπάλληλοι στην Ελβετία;
Φ.Λ.: «Υπάρχουν, όπως Ισπανοί, όπως Ιταλοί, όπως…».
Ε: Ναι, η αναλογία σας εκπλήσσει;
Φ.Λ.: «Οχι, δε νομίζω ότι είναι σημαντικότερη των Ισπανών».
Ε: Ναι, αλλά και η Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη χώρα από την Ελλάδα.
Φ.Λ.: «Εντάξει. Βέβαια η κάθε τράπεζα θα ήθελε να είχε κι από έναν Ελληνόφωνο, εννοείται».
Ε: Μάλιστα. Εάν μπορείτε να μου πείτε το πελατολόγιο, το οποίο διαχειρίζεστε – διαχειρίζεστε/διαχειριζόσασταν – τι … τι είδους είδους πελάτες έχει; Δεν μπορείτε να μας πείτε τα ονόματα. Διαχειρίζεστε όμως πελατολόγιο προσωπικών λογαριασμών, επιχειρησιακών λογαριασμών;
Φ.Λ.: «Βεβαίως, είναι άνθρωποι, οι οποίοι… είναι χρήματα καθαρά -όταν λέω καθαρά, δηλωμένα- άνθρωποι, οι οποίοι για τον φόβο ρίσκου της Ελλάδος για τον α λόγο ή το β λόγο ζητώντας προστασία έφεραν τα λεφτά τους στην Ελβετία, η οποία είναι δηλωμένα στο Ελληνικό Δημόσιο…».
Ε: Συγγνώμη, αυτός ο κίνδυνος προέκυψε από το 2009 και μετά.
Φ.Λ.: «Οχι, κι από πριν. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι η Ελλάδα είναι μία ασταθής χώρα. Ή θέλανε να είχαν, να έχουνε ένα μέρος των χρημάτων τους εκτός Ελλάδος για λόγους ασφαλείας. Ή το φάσμα των πελατών είναι ευρύ απ” όλα τα επαγγελματικά επίπεδα των Ελλήνων. Από εφοπλιστές μέχρι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών, απλοί άνθρωποι, οι οποίοι ζούσανε σε άλλες χώρες και είχαν αποκτήσει χρήματα και επιστρέψαν στην Ελλάδα και θέλανε μία διαχείριση ειδική. Μην ξεχνάτε ότι η Ελβετία φημίζεται για την διαχείριση των χρημάτων της, ο τρόπος που διαχειρίζονται τα χρήματα».
Ε: Ηρθα σήμερα στη Γενεύη μετά από κλήση σας και του δικηγόρου σας για να σας ακούσω. Ημουν εξαιρετικά περίεργος να έχω τη δική σας κατάθεση για το συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε γυρνώντας στην Αθήνα, εάν υπάρχει κάτι το οποίο θα “θελα ακόμα, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο εγώ ή οι συνεργάτες μου στην «Ελευθεροτυπία» να ερωτηθεί, να σας στείλω είτε μία γραπτή ερώτηση είτε περισσότερες ή να επικοινωνήσω με το δικηγόρο σας ή με εσάς …
Φ.Λ.: «Βεβαίως. Βεβαίως».
Ε: …για να συμπληρωθεί αυτή η σημερινή συνέντευξη. Εχετε κάποια αντίρρηση στο να δημοσιευθεί το σύνολο των θεμάτων, τα οποία είπαμε σήμερα;
Ι.Ζ.: Αν δούμε το layout και είναι αυτά εδώ πέρα τα πράγματα…
Φ.Λ.: «Εννοείται, ναι».
Ι.Ζ.: …πιστεύω ότι είμαστε εντάξει. Ναι.
Φ.Λ.: «Επίσης, κάτι θα ήθελα να πω ότι κάποιοι, όπως έχει αποδειχθεί, κάποιοι θέλουν την εξόντωσή μου την επαγγελματική, την οικογενειακή, την ψυχολογική αλλά και σίγουρα ίσως διευκολύνει κάποιους να βρουν ένα εύκολο θύμα για να ρίξουν επάνω του όλα τα κακά του κόσμου, έτσι; Επίσης…».
Ε: Καλά, αυτά, ξέρετε, είναι μία εύκολη εξήγηση.
Φ.Λ.: «… χωρίς το σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητάς μου εκ των προτέρων, βέβαια».
Ε: Είναι όμως η δεύτερη υπόθεση, στην οποία εμπλέκεστε. Η πρώτη ήταν η Siemens, αυτή είναι τώρα των εξοπλιστικών. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Κύριε Λυγινέ, ξέρετε, θα ήθελα πάρα πολύ να σας πιστέψω και μακάρι για εσάς όλα αυτά τα οποία λέτε να είναι αλήθεια. Ομως αυτό δεν το κρίνω ούτε εγώ, ούτε ο Τύπος, ούτε τα μέσα, τα οποία βεβαίως μπορούν να αποδομήσουν μια προσωπικότητα, τα οποία βεβαίως μπορεί να σας εμφανίζουν σαν το κουτί της Πανδώρας, μέσα από τα οποίο έχουν περάσει τόνοι μαύρου πολιτικού χρήματος. Στο τέλος όμως της ημέρας, λογοδοτείτε στη Δικαιοσύνη. Θα σας κρίνει η Δικαιοσύνη. Εχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη;
Φ.Λ.: «Εχω απόλυτη και τυφλή εμπιστοσύνη στην Ελβετική Δικαιοσύνη, στην οποία θα αποταθώ για προστασία και για περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης».
Ε: Θέλετε να μας πείτε ότι είστε διατεθειμένος να … για εξηγήστε το. Πώς θα αποταθείτε; Θα ζητήσετε να δοθούν με διαταγή Ελβετικού Δικαστηρίου τα στοιχεία του πελατολογίου, το οποίο διαχειριστήκατε στις τράπεζες, στις οποίες βρισκόσασταν …
Φ.Λ.: «Δεν πρόκειται να γίνει».
Ε: … στην Ελληνική Δικαιοσύνη;
Ι.Ζ.: Θα παρουσιαστεί όλο το ιστορικό, για το οποίο κατηγορείται ο κ. Λυγινός στις Ελβετικές Αρχές για να κρίνουν αυτοί αν υπάρχει κάτι ποινικά μεμπτό στην όλη υπόθεση.
Ε: Αν κατάλαβα καλά ο κ. Λυγινός θα αξιοποιήσει την υπηκοότητά του ως Ελβετού και το γεγονός ότι…
Ι.Ζ.: Ως απόλυτο δικαίωμα που του στέκεται σαν αρχικό δικαίωμα του ελεύθερου Ελβετού πολίτη, ναι…
Ε: … και το γεγονός ότι η τράπεζα, μέσω της οποίας φέρεται να έχουν διαπραχθεί ή έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα του κ. Κάντα και όλων όσων άλλων αναφέρονται σε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο κατηγορητήριο, για να διαλευκάνουν οι Ελβετικές Αρχές;
Φ.Λ.: «Βεβαίως».
Ι.Ζ.: Ακριβώς.
Φ.Λ.: «Εδώ ζω, εδώ… εδώ δουλεύω, εδώ είναι η οικογένειά μου, εδώ είναι η ζωή μου».
Ε: Είπατε πριν ότι δεν έχετε φράγκο, δεν έχετε ευρώ. Μπορείτε να ζήσετε χωρίς να δουλεύετε;
Φ.Λ.: «Ευτυχώς δουλεύει η γυναίκα μου. Θα προσπαθήσω βέβαια να κάνω… να βρω δουλειά, δεν τίθεται θέμα, αν θα βρω… και βέβαια…».
Ε: Αρα αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε σήμερα δουλειά.
Φ.Λ.: «Ναι, σωστά. Και βέβαια – αυτό δεν ξέρω εάν χρειάζεται να το πούμε. Τέλος πάντων. Επίσης, θα… σκοπεύω να ζητήσω ψυχική…».
Ι.Ζ.: Αποζημίωση.
Φ.Λ.: «…αποζημίωση από αυτούς, οι οποίοι… οι οποίοι…»
Ι.Ζ.: Αυτό αφού πρώτα διεκπεραιωθεί η διαδικασία της διαλεύκανσης της υπόθεσης από τις Ελβετικές Αρχές».
Ε: Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
Φ.Λ.: «Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχουν άλλες τρανταχτές υποθέσεις, οι οποίες έχουνε προκύψει το τελευταίο διάστημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελβετία γενικά. Αλλες ελβετικές τράπεζες, στις οποίες δυστυχώς, για κάποιο λόγο, δεν έχουμε ακούσει κάποιο όνομα τραπεζικού υπαλλήλου».
Ε: Οταν λέτε υποθέσεις, σε ποιες υποθέσεις αναφέρεστε;
Φ.Λ.: «Στη λίστα Λανγκάρντ, για παράδειγμα. Υπήρχαν κάποιοι υπάλληλοι εκεί πέρα μέσα. Ετσι δεν είναι;».
Ε: Εκτός από τη λίστα Λανγκάρντ;
Φ.Λ.: «Υπήρχε το παραδικαστικό το λεγόμενο πριν, δεν υπήρχε;».
Ε: Το παραδικαστικό όμως τι σχέση είχε με την Ελβετία;
Φ.Λ.: «Ηταν μπλεγμένες ελβετικές τράπεζες κατά τα λεγόμενα των εφημερίδων. Τα ομόλογα, όλα αυτά, αυτές οι ιστορίες… τις μετοχές φούσκες…».
Ε: Αλλά…
Φ.Λ.: «Είχαν μπλεχτεί ελβετικές τράπεζες. Παπαμαρκάκης … τι ήταν αυτά όλα εκεί…;».
Στο χθεσινό τρίτο μέρος της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Φάνης Λυγινός, αποκάλυψε ότι διαχειριζόταν μόνο τους προσωπικούς λογαριασμούς του Α.Κάντα και δεν είχε καμία σχέση με εταιρείες που τυχόν είχε. Σήμερα, στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, ο κ. Λυγινός στέκεται περισσότερο στο τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας, επισημαίνοντας ότι βάσει νόμου οι τράπεζες κρατάνε τα αρχεία τους -τις κινήσεις των λογαριασμών εν προκειμένω- για δέκα χρόνια και μετά τα καταστρέφουν.
Ε: Λέτε ότι οι τράπεζες διατηρούν τα στοιχεία για 10 χρόνια. Δεν υπάρχει κάποια Αρχή, η οποία διατηρεί το σύνολο των τραπεζικών δεδομένων των τραπεζών για λόγους δημοσίου συμφέροντος της Ελβετίας; Ξέρετε η Ελβετία είναι ένα από τη μία έμα εξαιρετικά δημοκρατικό και οργανωμένο κράτος. Από την άλλη, υπάρχει η αίσθηση παγκοσμίως ότι είναι ίσως το πιο αστυνομοκρατούμενο κράτος στον κόσμο, μαζί με του Μονακό. Μου φαίνεται αδιανόητο και ρωτώ έναν άνθρωπο μέσα από το τραπεζικό σύστημα να μην υπάρχει αρχείο κάθε τραπεζικής συναλλαγής στην Ελβετία από συστάσεως του Ελβετικού Κράτους.
ΦΛ.: «Ποιος σας είπε ότι δεν υπάρχει αρχείο; Υπάρχει».
Ε: Γιατί… είπατε νωρίτερα ότι οι τράπεζες διατηρούν τα στοιχεία για 10 χρόνια μόνο.
ΦΛ.: «Η νομοθεσία της χώρας λέει ότι τα αρχεία που πρέπει να κρατάνε η τράπεζα για μία σχέση με έναν πελάτη, είναι για 10 χρόνια».
Ε: Το οποίο σημαίνει ότι τα αρχεία πέρα από των 10 ετών παραδίδονται από τις τράπεζες σε κάποια κρατική υπηρεσία, η οποία τα διατηρεί …
ΦΛ.: «Καταστρέφονται. Πιστεύω ότι καταστρέφονται».
Ε: Και αν κάποια στιγμή για λόγους εθνικής ασφάλειας…
ΦΛ.: «Ορισμένες τράπεζες βεβαίως νομίζω, πιστεύω ότι κρατάνε αρχεία παραπάνω από αυτά…».
Ε: Μισό λεπτό, συγχωρείστε με, επανέρχομαι: αν για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημοσίας ασφάλειας, δημοσίου συμφέροντος οι Ελβετικές Αρχές χρειαστεί να αναζητήσουν τραπεζικές κινήσεις πέραν της δεκαετίας, μου λέτε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελβετία να τα διατηρήσουν ή όχι;
ΦΛ.: «Δεν το ξέρω. Δεν το ξέρω. Προτιμώ να μην απαντήσω γιατί δεν το ξέρω. Δεν μου έχει τύχει στο παρελθόν να ασχοληθώ με αυτό το θέμα γιατί δεν το ξέρω».
Ε: κ. Ζαΐμη, βλέπω ότι κάτι θέλετε να πείτε.
ΙΖ: Ναι, καταλαβαίνω την ερώτηση, από ποια άποψη: ότι εάν έχει γίνει μία σοβαρή ποινική πράξη το ’92, και μένα μου φαίνεται αδιανόητο στη Γερμανία, στην Ελβετία να μην μπορούν να βρουν το ιστορικό των εμβασμάτων. Πιστεύω όμως ότι επειδή στη Γερμανία υπάρχει η αντίστοιχη «Τράπεζα Ελλάδος» της Γερμανίας, όπου αρχειοθετούνται τα πάντα, με τα σωστά διαβήματα, μπορούν να ληφθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες. Απλώς αυτό με την τράπεζα ισχύει και στη Γερμανία, η Commerzbank λέει «Κρατάμε το αρχείο του πελάτη για 10 χρόνια». Αν πάει και ζητήσει κάποιος το αρχείο σήμερα για πριν από 10 χρόνια, πληρώνει για κάθε σελίδα 10 cent, για παράδειγμα και του δίνουν 365 ημέρες επί 10 χρόνια τις κινήσεις του λογαριασμού του. Αυτό το δίνει η τράπεζα από το κεντρικό κομπιούτερ της Φρανκφούρτης. Αλλά η τράπεζα η καθεαυτή. Κι αν προκύψει κάτι για το ’87, αν θεωρήσουν κάτι τέτοιο, σίγουρα υπάρχει μία ανώτατη αρχή, ανώτατη τραπεζική αρχή, η Τράπεζα της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, όπου πρέπει να απευθυνθεί κάποιος αλλού.
ΦΛ.: «Αυτά όμως είναι για τη Γερμανία. Για την Ελβετία εγώ δεν ξέρω το νομοθετικό πλαίσιο…».
ΙΖ: Το χαρακτήρισα έτσι γιατί θέλω…
ΦΛ.:… ξέρω μόνο ότι οι ελβετικές τράπεζες βάσει νόμου… βάσει νόμου κρατάνε 10…».
Ε: Ενδιαφέρον θέμα για έρευνα. Θεωρώ αδιανόητο να μη διατηρούν στην Ελβετία αρχεία πέραν της δεκαετίας.
ΦΛ.: «… βάσει νόμου, βάσει νομοθεσίας κρατάνε για 10 χρόνια τα αρχεία τους».
ΙΖ: Τα 10 χρόνια οφείλονται στο εξής: φορολογικά 10 χρόνια πρέπει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος και οποιαδήποτε τράπεζα να είναι σε θέση να παρουσιάζει τα οικονομικά της αρχεία. Για συγκεκριμένο πελάτη, όπως κι εγώ σαν δικηγόρος. Επειδή μετά τα 10 χρόνια ό,τι και να υπάρξει, δεν ζητείται, δίνω εγώ τις υποθέσεις πριν από 11 χρόνια στο γραφείο. Τα καταστρέφω όλα. Δίνω τα γνήσια έγγραφα στον πελάτη μας. Το ίδιο κάνει και η τράπεζα με βάση τον ίδιο νόμο. Του χρόνου θα σβήσω τις υποθέσεις του 2004 να φανταστείτε. Που έκλεισα το 2004. Οπότε αφήνουμε για 10 χρόνια το αρχείο να υπάρχει…».
Ε: κ. Ζαΐμη, υπάρχουν στην Ελβετία αδικήματα, που δεν παραγράφονται;
ΙΖ: Στην Ελβετία;
Ε: Το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, για παράδειγμα. Παραγράφεται στην Ελβετία;
ΙΖ: Για την Ελβετία δεν το ξέρω. Αλλά θα το θεωρούσα αδύνατο. Θα…
Ε: Το αδίκημα της κατασκοπίας.
ΙΖ: Οχι, αυτά είναι αδικήματα, που σ” όλη την Ευρώπη δεν παραγράφονται. Δεν ξέρω κράτος στην Ευρώπη να παραγράφεται η εσχάτη προδοσία, να παραγράφεται ο φόνος, η ανθρωποκτονία..».
Ε: Μα, συγνώμη. Είστε και Ελληνας δικηγόρος. Είστε βέβαια Γερμανός δικηγόρος αλλά στην Ελλάδα και η ανθρωποκτονία και η κατασκοπία και η εσχάτη προδοσία παραγράφονται.
ΙΖ: Στην Ελλάδα;
Ε: Βεβαίως.
ΙΖ: Γι” αυτό ίσως είναι και ο λόγος…
Ε: Γι αυτό είναι και ο λόγος που η Χρυσή Αυγή έχει πάρει 16% στις τελευταίες εκλογές.
ΙΖ: Ναι, δεν ήθελα να το πω τόσο δυνατά (γέλιο).
Ε: Κ. Λυγινέ, έχετε διαχειριστεί χρήματα δημοσιογράφων ή έκδοτών;
ΦΛ.: «(Γέλιο) Δεν σας απαντώ».
Ε: Επαναλαμβάνω την ερώτηση: λογαριασμούς Ελλήνων δημοσιογράφων έχετε διαχειριστεί;
ΦΛ.: «(Γέλιο) Δεν σας απαντώ. Ήθελα να τονίσω ότι για τις κατηγορίες ότι κρύβομαι, και ότι δεν φαίνομαι και όλα αυτά, παράδειγμα του ότι δεν κρύβομαι είναι το ότι όταν «έσκασε» η υπόθεση Siemens, ήμουν από τους πρώτους που πήγαν ενώπιον του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου στο Μόναχο της Γερμανίας στην Ελληνική Πρεσβεία τότε, καθ” υπόδειξη βέβαια του τότε συνήγορού μου, Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος ήταν παρών, και βοήθησα αρκετά, όπως μου είπανε, την υπόθεση στο αρχικό της στάδιο, για μία πρόωρη -αν θέλετε- διαλεύκανση, με τη διαβεβαίωση βεβαίως ότι για μένα έχει τελειώσει η υπόθεση, με τη διαβεβαίωση του συνηγόρου μου και του κ. Αθανασίου ότι έχω ξεμπλέξει, ότι έχω…».
Ε: Από ποια υπόθεση;
ΦΛ.: «Από την υπόθεση της Siemens. Οτι έχω, ότι βοήθησα αρκετά τη Δικαιοσύνη και ότι δεν υπάρχει θέμα εναντίον μου. Βέβαια, πήγα , όπως είπα, με όλη την καλή μου θέληση, έτσι; Οτι δεν κρύφτηκα ποτέ».
ΙΖ: Και επίσης να επισημάνουμε …».
Ε: Κ. Ζαΐμη, αναφερθήκατε κάποια στιγμή σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt αναφορικά με την έγκριση από έναν υπάλληλο μιας γερμανικής τράπεζας …
ΙΖ: Της Ferrostaal».
Ε: … της Ferrostaal, ενός ποσού 63.000.000 ευρώ…
ΙΖ: Ναι, ήταν ο υπεύθυνος της Compliance …».
Ε: Της συμμόρφωσης.
ΙΖ: Ναι, της συμμόρφωσης, ο οποίος ενέκρινε την πληρωμή ενός τιμολογίου, όπου το άρθρο αναφέρει ήταν τιμολόγιο ενός υψηλόβαθμου Ελληνα στρατιωτικού και το οποίο στο τέλος εγκρίθηκε. Ονόματα δεν αναφέρονται ποιος είναι αυτός ο Ελληνας αξιωματούχος αλλά εκεί θα έπρεπε ίσως οι Ελληνικές Αρχές να ζητήσουν οπωσδήποτε τους γερμανικούς φακέλους γιατί έχουνε γίνει αναλυτικές έρευνες και θα μπορούσαν να μάθουν πολύ περισσότερα στοιχεία απ” ό,τι με το να ασχολούνται με τη δραστηριότητα ενός υπαλλήλου, ο οποίος ασκούσε τα καθήκοντά του σ” ένα τραπεζικό ινστιτούτο.
ΦΛ.: «Αντί να δουν το δάσος, βλέπουνε το δέντρο. Το Λυγινό».
Ε: Να σας ρωτήσω κάτι. Αυτό το δημοσίευμα πότε κυκλοφόρησε;
ΙΖ: Περίπου πριν από δύο εβδομάδες και θα σας το στείλω με email και με μετάφραση αύριο».
Ε: Αυτό έχει δημοσιευθεί στην Γερμανία…
ΙΖ: Στη Γερμανία, στο Handelsblatt, σε μία εφημερίδα που ξέρουμε όλοι τι συνέπεια πληροφοριών έχει.
Ε: Πείτε μου κάτι. Αναφέρατε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Αν μπορείτε να το πείτε και τώρα. Ο συγκεκριμένος νομικός από το Τμήμα Συμμόρφωσης της Ferrostaal καθαιρέθηκε.
ΙΖ: Ναι, αλλά τελικά του δώσανε μία δουλειά στο board της Deutsche Telekom.
Ε: Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telecom.
ΙΖ: Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom».
Ε: Το όνομά του το γράφει το άρθρο;
ΙΖ: Και το όνομά του και την ιδιότητά του. Είναι δικηγόρος.
Ε: Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Σας ευχαριστούμε πολύ.
http://kourdistoportocali.com/post/40120/liginos