Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

wpid-wp-1450253234324.jpeg

Βόμβα μεγατόνων από την Ολομέλεια του ΣτΕ – Στον αέρα ΕΝΦΙΑ, αλλάζει το τοπίο και στα κόκκινα δάνεια


     style="display:inline-block;width:250px;height:250px"
     data-ad-client="ca-pub-9897597435333950"
     data-ad-slot="5336220628">


Βόμβα στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία ακινήτων βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφαινόμενο ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη βάσει του νόμου να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες  από τις 21 Μαϊου 2015 – προσρμόζοντάς τιε προφανώς στις εμπορικές, οι οποίες είναι πλέον
χαμηλότερες. Αυτό θα οδηγούσε σε μείωση των φόρων, οι οποίοι υπολογίζονται επί των αντικειμενικών αξιών.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι υπάρχει παράλειψη της κυβέρνησης, η οποία έπρεπε να είχε εκδώσει υπουργική απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Το ανώτατο δικατήριο απεφάνθη επίσης ότι η απόφαση που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από την 21η Μαΐου 2015.
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας. Στην προσφυγή τους ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει – όπως είχε υποχρέωση από το νόμο -  απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών  ακινήτων.
Προηγουμένως, τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών  να εκδώσει σύμφωνα τον νόμο 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής. Όμως, το αίτημα τους δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας. Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν  τελευταία φορά το 2007 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

.sofokleousin.gr