ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πήραν δάνεια από τις τράπεζες το 2012 και το 2014!!!

wpid-wp-1476204039293.jpeg

Πιο σκληρός από ποτέ ο Γιάννης Στουρνάρας στην Εξεταστική της Βουλής. Ο κεντρικός τραπεζίτης απεκάλυψε ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν πάρει κι αυτά δάνεια από τις τράπεζες, τόσο το 2012 όσο και το 2014! Ο Στουρνάρας απάντησε στους υπαινιγμούς Προβόπουλου με εξίσου επιθετικό τρόπο:




“Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα, επειδή κάποιες εξελίξεις δεν τον δικαίωσαν. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Attica Bank ήταν το ότι το 61% του χαρτοφυλακίου της υποτιμολογούνταν, και κυρίως επιχειρηματικά και κατασκευαστικά δάνεια. Πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν ακολουθούσε το μοντέλο κινδύνου της ICAP όταν τιμολογούσε και αντ’αυτού έδινε δάνεια σε εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης σαν να επρόκειτο για την Microsoft.

Ερωτηθείς πότε ελήφθησαν τα τελευταία δάνεια από τα κόμματα, ο διοικητής της ΤτΕ παρέθεσε αναλυτική λίστα σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ έλαβε δάνειο από την ΕΤΕ τον Ιούλιο του 2011, η ΝΔ έλαβε δάνειο τον Αύγουστο του 2011, το ΚΚΕ το Νοέμβριο του 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο τον Φεβρουάριο του 2012. Τα τελευταία χρόνια, δόθηκαν επίσης δάνεια στο ΣΥΡΙΖΑ (το 2014) και στο ΚΚΕ. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά για μείωση της τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων κατά το ήμισυ το 2014, χαρακτηρίζοντας μάλιστα πολιτικά σωστή την κίνηση Σαμαρά σε μια περίοδο κρίσης όπου απαιτούνταν περικοπές από παντού.

“Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα δάνεια των κομμάτων δεν θα πληρωθούν”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον διοικητή της ΤτΕ, τα “κόκκινα δάνεια” είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή, αλλά είναι και ευκαιρία. Εάν δεν αντιμετωπιστούν θα έχουμε θέμα, αλλά αν αντιμετωπιστούν θα εξυγιανθούν, εκτός από τις τράπεζες, και οι επιχειρήσεις που χρωστούν.

Σχολιάζοντας την πρόταση να δίνεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνειά του στην “κουρεμένη” τιμή που θα τα αγόραζαν τα funds, ο κ. Στουρνάρας είπε πως έγνοια της ΤτΕ είναι να μην δημιουργηθεί ηθικός κίνδυνος. “Ένας στους έξι είναι μπαταχτσήδες”, είπε. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους μπαταχτσήδες, ενώ μπορούν να πληρώσουν κανονικά το δάνειό τους να το πάρουν μπιρ παρά”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως ο νόμος επιτρέπει τη λύση αυτή. Η ΤτΕ, από την πλευρά της, μένει στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Αναφερόμενος στο MEGA, o κ. Στουρνάρας είπε πως και χωρίς ειδήσεις, συνεχίζει να βγάζει έσοδα, συνεπώς η επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει όμως οι μέτοχοί του να δραστηριοποιηθούν, είπε, επισημαίνοντας ότι ένα από τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει για τη μείωση εξυπηρετούμενων δανείων είναι να αναγκάζονται οι μέτοχοι που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης να αποχωρούν.

Πηγή