«Απλώνει» το σεντόνι του έρωτα

stroumbou

Ενα από τα «σεντόνια» της έκθεσης

Μπορεί «έρως ανίκατε μάχαν», όμως είναι ευάλωτος απέναντι στη βιομηχανία.

Κάθε του Αγίου Βαλεντίνου (μεγάλη η χάρη του!) εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη σπεύδουν να «αποδείξουν» με κάποιο τρόπο τον έρωτα προς το ταίρι τους.

Και όλως περιέργως, αυτός ο τρόπος συνδέεται σχεδόν πάντα με κάποιο καταναλωτικό προϊόν.

«Εγώ πάντως γιορτάζω του Ασώτου», μας διευκρινίζει η 31χρονη εικαστικός Ισμήνη Στρούμπου.

«Και μαζί με μένα και πολλοί άλλοι ευτυχώς. Αν και φέτος, θα συμμετέχω κι εγώ στη γιορτή του αγίου των ερωτευμένων, στο πλαίσιο μιας Anti-Valentine έκθεσης, με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Sexhibition”».

Τα δικά της έργα θα είναι φωτογραφίες από σεντόνια πάνω στα οποία έχουν κάνει έρωτα ζευγάρια με χρώματα στα σώματά τους.

Ενα θέμα που τελικά δεν ήταν τόσο εύκολο όσο το είχε υπολογίσει αρχικά…

Η Ισμήνη είναι μηχανικός περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Επί χρόνια εργάστηκε σε Ολλανδία και Ισπανία και τον τελευταίο χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα.

Συνεργάζεται ως βασικό στέλεχος σε μία εταιρεία μάνατζμεντ που ασχολείται με την καινοτομία.

Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε μόλις τα τελευταία 14 χρόνια! Συνηθίζει να κάνει ασυνήθιστες εκθέσεις, εικαστικά προσωπικές και προσωπικά εικαστικές.

Τελευταία φωτογραφίζει άτομα που ασχολούνται με το κινητό τους στο μετρό και επεξεργάζεται τις φωτογραφίες ψηφιακά.

Στην Ολλανδία τσακώθηκε με τον καθηγητή της των Καλών Τεχνών, καθώς η οπτική του πάνω στη φωτογραφία ήταν αρκετά κλασική.

Προσεγμένες φόρμες, καθαρά χρώματα, ωραίες εικόνες, σωστά ζυγισμένες, τεχνικά άρτιες.

«Ημουν υπέρ του πειραματισμού» μας είπε. «Για μένα το ωραίο είναι το διαφορετικό. Τα λάθη. Κάποιες φωτογραφίες που ίσως να είναι θαμπές, κουνημένες, αφηρημένες κάπως, που προκαλούν, όμως, το συναίσθημα και το βλέμμα του θεατή».

Η νέα της δουλειά, και πάλι σε σχέση με τη φωτογραφία, έχει να κάνει με τον έρωτα. Τον βιωμένο έρωτα.

Δώδεκα ζευγάρια, εκ των οποίων δύο ομόφυλα και δύο από το εξωτερικό, θα χρησιμοποιήσουν τα σώματά τους ως έργα τέχνης.

Θα καλυφθούν με χρώματα body painting και θα κάνουν έρωτα. Η εικόνα που θα αποτυπωθεί στον λευκό καμβά/σεντόνι θα γίνει φωτογραφία.

«Στο μέλλον θα χρησιμοποιήσω τα σεντόνια ως έχουν, κρεμασμένα, όπως κάνανε παλιά για να αποδείξουν την παρθενιά της κοπέλας. Πάλι για το ίδιο θα πρόκειται: για κάτι παρθένο και αθώο».

Η αθωότητα και το παιχνίδι είναι τα δύο ζητήματα που θέλει να αναδείξει η καλλιτέχνις μέσα από αυτό το έργο.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που το σεξ συνδέεται με κάτι βρόμικο» μας λέει.

«Ετσι κι εγώ σκέφτηκα να βρομιστούμε στ” αλήθεια, με χρώματα, και να αποδείξουμε τι όμορφο που είναι το αποτέλεσμα. Ομορφο και αθώο, σαν παιδικό παιχνίδι. Ενα από τα σεντόνια θα είναι έργο ενός τετράχρονου κοριτσιού, παιδί μιας φίλης, που θα ζωγραφίσει πάνω του παίζοντας με τα ίδια χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Στην ουσία, αν δεν ξέρεις το θέμα, τη “λεζάντα” δηλαδή, δεν καταλαβαίνεις από πού έχει προκύψει τι».

Το ενδιαφέρον των έργων αυτών είναι πως οι συζητήσεις που προκαλούν ξεπερνούν τα έργα τα ίδια.
stroumbou1
Ισμήνη Στρούμπου
Από τις αντιδράσεις εκείνων των οποίων τη συμμετοχή ζήτησε η Ισμήνη μέχρι το τι της είπε η μητέρα της όταν το έμαθε.

«Νομίζω ότι έχω πάρει μεγαλύτερη χαρά από το να το προτείνω σε άτομα παρά όταν λαμβάνω το τελικό αποτέλεσμα. Εχει πολλή πλάκα.

Το είπα σε φίλους, φυσικά. Αρχικά έμεναν με ανοιχτό το στόμα, μετά ξεκινούσαν οι ερωτήσεις. Είχα και μία αρνητική αντίδραση, αλλά την περίμενα, καθώς η κοπέλα ήταν αρκετά προσκολλημένη στη θρησκεία.

Μία άλλη μου είπε ότι δεν προλαβαίνει μέσα στις δύο εβδομάδες που της έδωσα ως χρόνο. Κάποιος μου ζήτησε τα χρώματα να είναι βρώσιμα. Το δοκιμάσαμε σε ένα μικρό μέρος του σώματος, αλλά δεν έφευγαν με τίποτα.

Για δύο μέρες το παιδί κυκλοφορούσε με ένα πράσινο δάχτυλο! Φαντάσου πόσο κακό κάνουν μέσα στο στομάχι μας αυτά τα χρώματα, αν κάνουν να φύγουν τόσο καιρό από το δέρμα.

Οπότε καταλήξαμε σε χρώματα που χρησιμοποιούνται στο body painting… Κάποιος μου ζήτησε να του στείλω και άλλα, για να το ξανακάνει. Αλλος μου είπε να τα στείλω στη μητέρα του, γιατί έλειπε στο εξωτερικό.

Πες μου τώρα εσύ, τι να της πω της γυναίκας ότι της στέλνω για να κάνει τι ο γιος της…

Πάντως η αντίδραση της δικής μου μητέρας δεν ήταν κάτι που περίμενα. Στην αρχή, όταν το έμαθε, έπαθε σοκ. Λες και θα γύριζα ταινία πορνό!

Κατόπιν της εξήγησα, το σκέφτηκε και το πρωί που ήταν να φύγω μου λέει: “Ισμήνη, τα χρώματα τα πήρες;”. Πώς λέμε “το παλτό σου μην ξεχάσεις!”, ένα τέτοιο πράγμα. Γέλασα πολύ…».

Γιατί, όμως, οι άνθρωποι αισθάνονται περίεργα με αυτό το πρότζεκτ;

«Ενώ κανείς δεν θα παραβιάσει τον προσωπικό τους χώρο, όλα τα έργα θα τιτλοφορούνται “ανώνυμος 1, 2 κ.ο.κ.”, και όλα τα ζευγάρια θα έχουν τα ίδια χρώματα, οπότε κανένα δεν θα ξεχωρίζει και κανένας δεν εκτίθεται σε κανέναν, με προβλημάτισε ο προβληματισμός όσων άκουγαν τι θέλω να κάνω» μας απαντά η Ισμήνη.

«Ισως γιατί έχουμε χάσει κάποια αθωότητα, ίσως γιατί έχουμε συνδέσει το σεξ και τον έρωτα με κάτι κακό, βρόμικο και πρόστυχο. Αλλά το κυριότερο, νομίζω, είναι πως έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει “παίζω”. Εχουμε αποσυνδέσει το παιχνίδι από τον έρωτα. Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος. Φόβος της έκθεσης και της σύγκρισης. Που δεν είναι πραγματικός, είναι, όμως, υπαρκτός. Με εντυπωσίασε πόσο μπορεί να φοβίσει κάποιον (όχι μόνο συμμετέχοντα, αλλά που απλώς ακούει για το θέμα) το ότι πάνω σε ένα λευκό σεντόνι θα έχουν σχηματιστεί χρωματικά αφηρημένα μοτίβα!».

stroumbou2
Στο μετρό… παλαιότερο έργο της Ισμήνης Στρούμπου
Ενα θέμα, όχι απλό θέμα, η αγάπη, ο έρωτας και το σεξ ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί στο έπακρον από τις βιομηχανίες θεάματος, προϊόντων και υπηρεσιών, παρ” όλα αυτά ακόμη φοβίζουν.

«Αυτό ήταν κάτι που δεν περίμενα» εξομολογείται η Ισμήνη. «Κατάλαβα πόσο φοβόμαστε ακόμη και το άγγιγμα. Μην κολλήσουμε κάτι, μην πονέσουμε, μη λερωθούμε… Ωστόσο, ένιωσα και ενθουσιασμό από ανθρώπους. Αλλά γι” αυτό δεν είναι η Τέχνη; Για να ανοίγει μονοπάτια και να φέρνει προβληματισμούς, φόβους και ενθουσιασμούς στο φως;».

Η έκθεση ξεκινά ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες…

Πάντως, αν και αυτό δεν φέρει τον κόσμο κοντά στην Τέχνη, δεν ξέρω τι μπορεί!

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Sexhibition» θα παρουσιαστεί στο «Konio the bar» (Σωκράτους 23, Χαλάνδρι).
Τα εγκαίνια θα γίνουν με ένα «Anti-Valentine Party», την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, στις 20.30.

Την έκθεση διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού Peripatos.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πέπη Οικονόμου, Ελενα Πολυχρονιάδη, Κατερίνα Σταμίδη, Ισμήνη Στρούμπου, NYJ και η ομάδα Etching – Handmade Creations.

Διάρκεια έκθεσης: 14/02 – 05/03

afisa
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη