Άρση των Capital Controls

arsi-ton-capital-controls-mia-akomi-fenaki

Μια ακόμη φενάκη στην ελληνική κοινωνία στήνει η κυβέρνηση θέλοντας να παίξει επικοινωνιακά κι όχι ουσιαστικά. Μία μόλις εβδομάδα από την τεράστια… επιτυχία του Eurogroup και με απανωτές γκάφες και προβλήματα που προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες, αίφνης το Μαξίμου άνοιξε θέμα άρσης των capital controls.

«Λαγός» ήταν στην αρχή η πρώην επικεφαλής της Εθνικής, Λούκα Κατσέλη η οποία αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν αρθεί ακόμη οι περιορισμοί. Προφανώς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, αλλά μπορούσε να πάρει ένα τηλέφωνο την Τράπεζα της Ελλάδος να της το πουν.

Στη συνέχεια, μόλις χθες, ο Τζανακόπουλος ανακοίνωσε με στόμφο ότι πολύ σύντομα θα αρθούν το capital controls, αλλά δεν προσδιόρισε το πότε. Να φανταστούμε ότι στο μυαλό του έχει μερικές εβδομάδες, το πολύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Και να θυμίσουμε επίσης ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που από το Νοέμβριο του 2016 προέβλεπε κλείσιμο της αξιολόγησης κάθε ένα μήνα και φτάσαμε έξι μήνες μετά αλλά τη δόση ακόμη δεν την έχουμε πάρει. Ο φωστήρας αυτός της κυβέρνησης, ο μέγας οικονομολόγος των Εξαρχείων Τζανακόπουλος, προφανώς δεν δρα μόνος τους και ό,τι λέει είναι με τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου. Σχεδόν μία εβδομάδα από την επέτειο της αποφράδας ημέρας του Ιούνη του 2015, όταν ο Βαρουφάκης έκλεισε τις τράπεζες και η κυβέρνηση πανηγύριζε, κι ότι ξεκίνησε ο Γολγοθάς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ετοιμάζουν μια ακόμη απάτη ή… αυταπάτη. Πουλάνε άρση των περιορισμών χωρίς καν να έχουν ρωτήσει την ΕΚΤ ή την ΤτΕ αν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Άραγε υπάρχουν; Γιατί αν π.χ. αποφασιστεί χαλάρωση και τρέχει ο κόσμος να βγάζει από τα γκισέ ό,τι οικονομίες του απέμειναν τι θα γίνει; Όπως και τι θα συμβεί αν και οι επιχειρήσεις σκουπίσουν τους λογαριασμούς τους και τα βγάλουν στο εξωτερικό;

Εκτός κι αν στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ήρθη η αβεβαιότητα για την οικονομία, έφτασε η ανάπτυξη, οι τράπεζες πετάνε και όλα είναι καλά. Όμως, από τις αρχές του έτους και οι καταθέσεις μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια στενότητα στο τραπεζικό σύστημα που αυξάνεται όσο ο κόσμος δεν έχει ακόμη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι η άρση των capital controls δεν μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού ή επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει… σόου αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα προκαλέσει. Κι ευτυχώς που υπάρχει η ΕΚΤ και η ΤτΕ προκειμένου να βάζει φρένο στις ανοησίες της κυβέρνησης.

Ναι, οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν για να ξαναγίνει η χώρα κανονική και να λειτουργήσει με σοβαρότητα η οικονομία. Ναι, κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν οι άθλιοι που έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτήν την κατάσταση. Αλλά πρέπει να πάψουν οι αθλιότητες με τις επικοινωνιακές μπαρούφες γιατί δεν αποκλείεται να έχουμε νέα προβλήματα και νέες ζημιές. Αλλά μήπως νοιάστηκαν ποτέ για τη χώρα;

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη