Αποκαλυψη – Η Ελλάδα θα σωριαστεί σαν πύργος στην άμμο και κούρεμα για τα 120 δις!

kolonaki001

Κι όμως τα σημάδια ότι πλησιάζει το τελειωτικό χτύπημα στους Ελληνες φορολογούμενους πυκνώνουν. Η Ελλάδα μετά από 7 χρόνια μνημόνια βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το είδαμε πίσω από τις λέξεις και τις αντιφάσεις του Σόιμπλε τον οποίο ξεγύμνωσε ο Αλέξης Παπαχελάς-αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Σόιμπλε θέλει για λόγους υστεροφημίας να ταυτίσει την 8ετή θητεία του στο υπ. Οικονομικών με την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Μια επίλυση πέτσινη που μόνο γέλιο προκαλεί όταν ακούς να εκστομίζεται ακόμη και από σοβαρούς ανθρώπους όπως ο συγκεκριμένος.

Η ερώτηση και η απάντηση που έλαβε ο Παπαχελάς δείχνουν το μέγεθος της εξαπάτησης στην οποία συμμετέχει υποκριτικά ο Σόιμπλε. Δυστυχώς οι δανειστές μας μετά από 7 χρόνια οδυνηρά μνημόνια επέτρεψαν στο άθλιο πελατειακό κράτος να παραμένει χυδαίο, αμεταρρύθμιστο και δίχως να έχουν αξιολογηθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δίχως κανείς δημόσιος υπάλληλος να έχει χάσει τη δουλειά του λες και το επίπεδο των υπαλλήλων του ελληνικού δημοσίου είναι αντίστοιχο με εκείνο της Apple και άλλων μεγάλων πολυεθνικών.

.Συνάντησα έναν άνθρωπο στην Αθήνα και του είπα πως θα έρθω να σας βρω για να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και μου είπε να σας ρωτήσω –λέγοντας μου ότι μόνο ο Σόιμπλε ξέρει, πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που και εκείνος και άλλοι έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Τι να του απαντήσω;

-Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν…

Αυτή την απαράδεκτη και γεμάτη υποκρισία απάντηση δίνει ο Σόιμπλε στον Ελληνα εκεί έξω που τα χαράτσια των διεφθαρμένων κρατιστών του έχουν ματώσει τη ζωή χωρίς-επαναλαμβάνουμε-να αλλάξει το διεφθαρμένο κράτος.

Η αλήθεια είναι αυτή που ακούστηκε πριν λίγα 24ωρα στη διάρκεια του δείπνου σε κατοικία στο Κολωνάκι όπου διαμένει όταν βρίσκεται στην Αθήνα ένας από τους παγκοσμίου φήμης ανθρώπους της λεγόμενης αγοράς. Πρόκειται για Ελληνα με εξαίρετες διασυνδέσεις εντός και εκτός.

–Το κράτος θα σωρριαστεί μέσα στο 2018 σαν πύργος στην άμμο. Δεν μπορεί να αντέξει τα 120 δις κόκκινα δάνεια. Φυσικά και θα γίνει και βαθύ κούρεμα καταθέσεων…

Μόλις πριν λόγο έρχεται να τον επιβεβαιώσει η νέα έκθεση της Capital Economics για τις ευρωπαϊκές προοπτικές-την οποία αναμεταδίδει το Capital.gr.

H Capital Economics προειδοποιεί για τις ελληνικές τράπεζες που παραμένουν αδύναμες. Ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες φαίνονται υψηλοί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο “αγκάθι”. Εάν διαγραφούν πλήρως, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (capital to risk-weighted asset ratio) θα μειωνόταν στο 3%, πολύ κάτω από την ελάχιστη απαίτηση του 10,5%.

Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει η Capital Economics. Για παράδειγμα, υπογραμμίζει, παρά τη μεγάλη ζήτηση, περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του τουριστικού τομέα αναφέρουν ότι οι οικονομικοί περιορισμοί εμποδίζουν τη δραστηριότητα.

Το ΔΝΤ θέλει να υπάρξουν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σ ‘ αυτό με το σκεπτικό ότι ζητώντας από τους επενδυτές να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει εύθραυστη. Όπως σημειώνει η C.E., τα προβλήματα των τραπεζών δεν θα επιλυθούν σε μία νύχτα και η λιτότητα δεν έχει τελειώσει.

Μάλιστα, όπως τονίζει, η δημοσιονομική λιτότητα προβλέπεται να ενισχυθεί κατά 1% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και το 2020. Αυτό θα επιτείνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Δεδομένων αυτών των ζητημάτων, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως σημειώνει η Capital Economics, μία εκτίμηση που έχει διατυπώσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Στο μεταξύ τέσσερις πλειστηριασμοί που υπερβαίνουν τα 7,3 δις.ευρώ ματαιώθηκαν αυτή την εβδομάδα και είναι μόνο μια ένδειξη ότι δεν είναι οι αναξιοπαθούντες που βλέπουν την περιουσία τους να βγαίνει στο σφυρί, ούτε οι αυτοαποκαλούμενες συλλογικότητες κάνουν επανάσταση δωρεάν.

Οι συμβολαιογράφοι ξεμπροστιάζουν κάθε εβδομάδα ένα ολόκληρο κύκλωμα που κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες και τις βιαιοπραγίες πολύ συχνά που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικεία.

Mόνο αυτή την εβδομάδα ματαιώθηκε η διενέργεια, εκτός των άλλων, και των εξής πλειστηριασμών:

α) στο Ειρηνοδικείο Πειραιώς για επαγγελματικά ακίνητα (καταστήματα και γραφεία στον Πειραιά) ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας για οφειλές 3.899.932,66 ευρώ,

β) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα πτωχευμένης ανώνυμης εταιρείας (επαγγελματικός χώρος – πολυκατάστημα) για συνολική οφειλή 1.099.200 ευρώ,

γ) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας (αποθήκες στο Δήμο Ηλιούπολης) για συνολικές οφειλές 950.264,16 ευρώ και

δ) στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για ακίνητα (γκαράζ και αποθήκες στην Αθήνα) ιδιοκτησίας κατασκευαστικής εταιρείας για οφειλές 1.423.860 ευρώ.

Τον κίνδυνο για τον τραπεζικό σύστημα αλλά και για όσους πασχίζουν να είναι συνεπείς παρά τις δυσκολίες αναδεικνύει ακόμη και το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει, όταν η Eurobank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, πήγε πρόσφατα σε πλειστηριασμό έναν στρατηγικό κακοπληρωτή, οι θυμωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν την αίθουσα του δικαστηρίου για να εμποδίσουν την απόπειρα πλειστηριασμού.

Ο κακοπληρωτής, το όνομα του οποίου η τράπεζα δεν θέλει να αποκαλύψει, δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και χρωστούσε συνολικά στην τράπεζα 4,85 εκατομμύρια ευρώ (5,7 εκατομμύρια δολάρια). Κατά την ίδια περίοδο, είχε εισπράξει μερίσματα ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ από το 41% των μετοχών που κατείχε σε εταιρεία τροφίμων, δείχνοντας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει τράπεζα, ότι θα μπορούσε να τιμήσει τις δεσμεύσεις του.

Η υπόθεση είναι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, που η Eurobank και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειες είσπραξης, προκειμένου να επιτύχουν συρρίκνωση των επισφαλών δανείων, φοβούμενοι ότι θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια εάν δεν το κάνουν. Στα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταγράψει 72,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων. Για να περιορίσουν το φαινόμενο, οι τράπεζες προσεγγίζουν τους πιο προφανείς παραβάτες: τους λεγόμενους«στρατηγικούς κακοπληρωτές», που επιλέγουν να μην πληρώσουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ή να επιδιώξουν να αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.

«Αυτό το ζήτημα υπάρχει επειδή όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις», δήλωσε ο Αλεξ. Μπουλουγουρής, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας στην Wood & Co Financial Services, με έδρα την Πράγα. “Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν τόσο περίπλοκο που ενθάρρυνε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία και η κυβέρνηση που απαγορεύει τις κατασχέσεις, αυξάνουν τον αριθμό των αποκαλούμενων στρατηγικών κακοπληρωτών».

Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι εν λόγω κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των δανείων, κάτι που ώθησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόσφατα την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing με βάση δάνεια που συντάχθηκαν σε 13.070 ελληνικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2008-2015, (δηλαδή μία στις έξι επιχειρήσεις) αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή.

«Ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την αντιμετώπιση του θέματος, η κατάσταση παραμένει ανυπόφορη», δήλωσε ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.

«Ακόμη και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως μερικές επιχειρήσεις, όταν η εκκαθάριση πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες», είπε. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων ατόμων. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες προέρχονται κυρίως από πολιτικές ομάδες ακτιβιστών».

Ο καθορισμός του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει καταστεί κρίσιμος δεδομένου ότι εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην οικονομία, εμποδίζοντας τις τράπεζες να συνάψουν νέα δάνεια. Χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία επτά χρόνια και άφησε άνεργο πάνω από το 21% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του δείκτη μη ικανοποιητικής αναλογίας έκθεσής τους, η οποία ήδη βρίσκεται στο 50,6%.

«Αυτό καθιστά το πρόβλημα συστημικό, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ιταλία», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πρώην υπουργός Οικονομικών. «Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει έναν τέτοιο λόγο ΝΡΕ είναι η μεγάλη ύφεση, όμοια με την οποία δεν είχε άλλη χώρα»

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη