Πόλεμος για την Αρκτική

pod_0310_046_cmyk1380878291
Ο πόλεμος των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά των λεγόμενων «βρομιάρηδων», των πετρελαϊκών κολοσσών που αποφάσισαν να βάλουν πόδι και στη μοναδική απάτητη περιοχή του πλανήτη, την Αρκτική, έχει πάρει άγριες διαστάσεις μετά την απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε πέντε μέλη της Greenpeace από τις ρωσικές αρχές.

Η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε είναι για πειρατεία, κατηγορία η οποία επισείει ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνια! Υπό κράτηση παραμένουν ακόμα 25 μέλη της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, στα οποία αναμένεται επίσης να απαγγελθεί η ίδια κατηγορία τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Είναι η πρώτη φορά που στην πολύχρονη και ειρηνική δράση της Greenpeace τα μέλη της βρίσκονται αντιμέτωπα με βαρύτατες κατηγορίες, αβάσιμες και δυσανάλογες με τη δράση τους, γεγονός που αποδίδεται στην ισχυρή πίεση των πετρελαϊκών εταιρειών προς τις ρωσικές αρχές μετά και την κινητοποίηση εκατομμυρίων πολιτών από κάθε γωνιά του πλανήτη με στόχο να κηρυχθεί η Αρκτική παγκόσμιο καταφύγιο και να μην ξεκινήσουν εξορύξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την έκκληση της Greenpeace να ανακηρυχθεί η Αρκτική παγκόσμιο καταφύγιο υπέγραψαν περισσότεροι από 4.000.000 πολίτες, ενώ πάνω από 600.000 έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα για την απελευθέρωση των μελών της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης.Οι ενεργειακοί «παίκτες»

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, όταν ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική, στην πλατφόρμα Prirazlomnaya του πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom. Παρά τον ειρηνικό και μη βίαιο χαρακτήρα της δράσης των ακτιβιστών, η ρωσική ακτοφυλακή έριξε στον αέρα προειδοποιητικές βολές με το πυροβόλο του πλοίου της. Την επομένη, στις 19 Σεπτεμβρίου, 15 ένοπλοι άνδρες της ρωσικής ακτοφυλακής εισέβαλαν παράνομα στο «Arctic Sunrise» με ελικόπτερο, ενώ αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, και συνέλαβε και τους 30 ακτιβιστές.

Όπως επισήμανε η Greenpeace, το πλοίο της οργάνωσης κατά την εισβολή των δυνάμεων του ρωσικού λιμενικού βρισκόταν εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά σε διεθνή ύδατα, γεγονός που, όπως επισημαίνει, καθιστά την αντίδραση των ρωσικών αρχών παράνομη πράξη.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ακραία αντιμετώπιση των ακτιβιστών από τις ρωσικές αρχές είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, Shell, ΒΡ, Exxon Mobil, Gazprom, ότι ο δρόμος για τις εξορύξεις στην Αρκτική θα παραμείνει ανοικτός με κάθε μέσο.

Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, πρόκειται για τις ίδιες εταιρείες βρόμικης ενέργειας που προκάλεσαν το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και τώρα ψάχνουν πώς θα επωφεληθούν από αυτό.

Ο πρώτος στόχος είναι τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Αρκτικής, προκειμένου να αποκομίσουν 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αυτό σημαίνει πολλά χρήματα για τις εταιρείες, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο ισοδυναμεί με μόλις τρία χρόνια πετρελαίου! Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Greenpeace, «εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα αναφέρουν ότι η αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας στα παγωμένα νερά είναι ‘‘σχεδόν αδύνατη’’ και αναπόφευκτα λάθη θα μπορούσαν να καταστρέψουν το εύθραυστο περιβάλλον της Αρκτικής».

Επισημαίνεται ότι για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, οι εταιρείες πετρελαίου πρέπει να σύρουν τα παγόβουνα μακριά από τις πλατφόρμες εξόρυξης και να χρησιμοποιήσουν τεράστιους σωλήνες με ζεστό νερό για να λιώσουν τον πάγο, διαδικασία που από μόνη της αποκαλύπτει ότι η πρόκληση μιας τεράστιας πετρελαιοκηλίδας είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η Greenpeace στο πλαίσιο της εκστρατείας της έχει επισημάνει και τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τις ΗΠΑ, που προβλέπουν «αύξηση των στρατιωτικών απειλών στην περιοχή της Αρκτικής», αλλά και τη Ρωσία, για την οποία προβλέπουν «ένοπλη επέμβαση» στο μέλλον. Όπως υπογραμμίζει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, η απειλή ενός μελλοντικού πολέμου στην Αρκτική είναι πραγματική, αφού οι χώρες γύρω από την απάτητη περιοχή του πλανήτη αγοράζουν υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά, προκειμένου να υπερασπιστούν τις κυριαρχικές τους βλέψεις. «Tόσο η Ρωσία όσο και η Νορβηγία έχουν ανακοινώσει “Αρκτικά Τάγματα” προκειμένου να αγωνιστούν για τα εθνικά τους συμφέροντα. Μαζί με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, έξι χώρες προσπαθούν να αρπάξουν τμήματα της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Πόλου, ως εθνική τους επικράτεια», επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, τονίζοντας ότι απέναντι στις χώρες και τις εταιρείες που σχεδιάζουν να την κατακερματίσουν δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση και κανένας στρατός για την προστασία της Αρκτικής, παρά μόνον τα εκατομμύρια των πολιτών που ειρηνικά διατυπώνουν το αίτημα για την απόλυτη και εσαεί προστασία της.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.