Οι πρώτες αποικίες είχαν δημιουργηθεί 1.000 νωρίτερα απ’όσο πίστευαν οι ειδικοί
Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αντικείμενα σε αρχαιολογικό χώρο της Κύπρου, τα οποία αλλάζουν όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για το νησί αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Τα αντικείμενα αυτά υποδεικνύουν ότι οι πρώτες αποικίες των ανθρώπων, χρονολογούνται 1.000 χρόνια πριν νωρίτερα από τότε που πίστευαν ως τώρα οι ειδικοί. Θεωρούσαν πως η Κύπρος ανέπτυξε γεωργικό τρόπο ζωής πολύ αργότερα από τις ηπειρωτικές περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, του Πανεπιστημίου Κορνέλ και τουΠανεπιστημίου της Κύπρου, στον αρχαιολογικό χώρο Αγία Βαρβάρα- Ασπροκρεμνός (AVA).
Μεταξύ άλλων, βρέθηκε το πρώτο ολοκληρωμένο ανθρώπινο ειδώλιο. Το ειδώλιο αυτό αποτελεί ένα πλήρες γυναικείο ομοίωμα και βρισκόταν σε μια συλλογή από πυριγενή λίθινα αντικείμενα, όπου βρέθηκαν και δύο επίπεδα εργαλεία, εκ των οποίων το ένα βαμμένο σε χρώμα κόκκινο και ώχρα.
Γενικά, η περιοχή χρονολογείται μεταξύ 8800-8600 π.Χ., στην αρχή δηλαδή της Νεολιθικής Εποχής, η οποία είναι γνωστή και ως Ύστερη Εποχή του Λίθου. Την περίοδο εκείνη πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από το κυνήγι στις γεωργικές οικονομίες, που άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη Μέση Ανατολή.
«Αυτό μας αποδεικνύει ότι η Κύπρος ήταν αναπόσπαστο μέρος της νεολιθικής επανάστασης που είδε σημαντική αύξηση στον τομέα της γεωργίας και την εξημέρωση των ζώων. Με τη γεωργία ήρθε αύξηση του πλούτου αλλά και του ελεύθερου χρόνου. Οι άνθρωποι είχαν πια το χρόνο να εστιάσουν σε άλλες δραστηριότητες όπως η κατασκευή και η εικονιστική τέχνη», αναφέρει η Σάλι Στιούαρτ, ερευνήτρια του Κέντρου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Με αυτές τις ανακαλύψεις μπορούμε πραγματικά να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το τι συνέβαινε στην Κύπρο τα πρώτα χρόνια. Δεν μπορούμε πλέον να πούμε πως βρισκόταν στο περιθώριο σε σχέση με το τι συνέβαινε σε όλη την ηπειρωτική περιοχή εκείνη την εποχή» καταλήγει η ερευνήτρια. πηγη