Ω τζόγια μου, κακό που μας εύρηκε!

cebdcf84ceb9cebdcebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83-ceb1cf81ceb8cf81cebf-ceb2ceb5cebdceb9ceb6ceb5cebbcebfcf83-ceb1cebaceb7cf83

Εγραψε:Pitsirikos

Μεγάλη περίσταση τους εύρηκε τους Κεφαλονίτες με τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ που έκαμε στην Κεφαλονιά. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός αλλά πέσανε χάμου οι παδέλες, οι σίγλοι, τα μποτσόνια, τα μπουρούκια και άλλα τέτοια που είναι επτανησιακά και δεν τα καταλαβαίνετε εσείς οι Ελλαδίτες, οπότε να μην τα γράψω όλα και συνειδητοποιήσετε πόσο αμόρφωτοι είστε.

Οι Κεφαλονίτες αντέδρασαν ήρεμα στο σεισμό και έλεγαν συνέχεια «Γαμώ τον Άγιο Γεράσιμο» αλλά αυτό δεν πιάνεται για βρισιά, γιατί δεν χρειάζεται να κάνει σεισμό για να το πούνε. Το λένε κάθε μέρα. Όλη μέρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο αλλά οι Ζακυνθινοί δεν ήξεραν πως ο σεισμός έγινε στην Κεφαλονιά, με αποτέλεσμα να λένε «Γαμώ τον Άγιο Διονύσιο» και να την γλιτώσει ο Άγιος Γεράσιμος.

Για την ακρίβεια, Κεφαλονίτες και Ζακυνθινοί λένε «Γαμώ τον Άγιο», γιατί ένας είναι ο Άγιος σε κάθε νησί – δεν χρειάζονται διευκρινίσεις-, οπότε ευτυχώς που στα Επτάνησα δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί βλασφημίας, γιατί θα ήταν όλοι στη φυλακή. Και ο Άγιος.

Στη Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, οι σεισμοί δεν κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στους κατοίκους, αφού, μετά τον σεισμό του 1953, τα δυο νησιά ισοπεδώθηκαν και τα κτίρια που χτίστηκαν μετά είναι «ενισχυμένα» αλλά θα ήταν χρήσιμος ένας τοπικός σεισμός 10 Ρίχτερ για να γκρεμιστούν όλα αυτά τα θλιβερά κτίρια που έχουν χτιστεί και να χτίσουν μετά καινούρια, και να φτιάξουν και πεζοδρόμια, και ένα σωρό άλλες υποδομές που ξέχασαν να τα φτιάξουν μετά το σεισμό του ’53, γιατί τότε ήταν και φτωχαδάκια αφού αφενός η Ελλάδα είχε πρόσφατα βγει από έναν παγκόσμιο και έναν εμφύλιο πόλεμο και αφετέρου δεν είχε γίνει ακόμα μόδα ο τουρισμός.

Εκείνοι που βουρλίζονται με τους σεισμούς είναι οι τουρίστες –γιατί στις χώρες τους δεν κάνει σεισμούς-, οπότε ευτυχώς που ο σεισμός έγινε χειμώνα και δεν θα τον πάρουν χαμπάρι οι Βορειοευρωπαίοι που έχουν πέσει τώρα σε χειμερία νάρκη και περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι για να έρθουν μερικές μέρες στην Ελλάδα και να ξεφύγουν από τη μίζερη ζωή τους.

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει στους Βρετανούς τουρίστες στη Ζάκυνθο είναι πως δεν φοβούνται καθόλου τα ποντίκια της Ζακύνθου –άλλωστε στο Λονδίνο τα ποντίκια είναι περισσότερα και μεγαλύτερα- αλλά τα κάνουν πάνω τους με τον σεισμό γιατί οι σεισμοί στη χώρα τους δεν είναι ούτε συχνοί, ούτε μεγάλοι.

Από την άλλη, θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους σεισμούς και να κάνει σεισμικό τουρισμό, ώστε να έρχονται στις σεισμογενείς περιοχές της χώρας μας τουρίστες από μη σεισμογενείς χώρες και να νιώσουν πως είναι να κάνει σεισμό και την αγωνία που ακολουθεί όταν πετάγεσαι με το σώβρακο στον δρόμο και βγαίνει με την κομπινεζόν η θεογκόμενα που μένει απέναντι –και πάντα την γούσταρες αλλά δεν έβρισκες μια αφορμή να της μιλήσεις- και πιάνετε κουβέντα για τα Ρίχτερ, τα ρήγματα, τις τεκτονικές πλάκες, και αυτή γέρνει στην αγκαλιά σου επειδή φοβάται, και μετά περνάνε οι σεισμοί και κάνετε έναν ερωτικό σεισμό στο κρεβάτι, κι αυτή σου φτιάχνει κι ένα καφεδάκι μετά, γιατί είναι σωστό γυναικάκι.

(Με την ευκαιρία του σεισμού, θυμήθηκα πως με έχουν καλέσει στην Κεφαλονιά τρεις αναγνώστες του μπλογκ, οπότε το καλοκαίρι θα πάω στην Κεφαλονιά –για 15η φορά- και θα την περάσω φίνα.)

(Επίσης, θέλω να πω στον φίλο μου τον Λουκά και την γυναίκα του πως ατσιδέντε και μορογάρω, μην πρεμουράρετε.)