Eως 2.000 δολάρια επιτρέπεται να αγοράζουν τον μήνα οι Αργεντίνοι

SavedPicture-20141289512.jpg

Τα 2.000 δολάρια όρισε ως ανώτατο επιτρεπτό όριο για τις αγορές δολαρίων σε μηνιαία βάση η κυβέρνηση της Αργεντινής, κρατώντας τα «χαλινάρια» της συναλλαγματικής αγοράς που απρόσμενα χαλάρωσε την περασμένη εβδομάδα, σε μια κίνηση που βύθισε το πέσο και αναστάτωσε τις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως.

Θέτοντας ανώτατο όριο στις αγορές δολαρίων από τους Αργεντινούς, η κυβέρνηση αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για τη δέσμευσή της για μια πιο ελεύθερη αγορά νομίσματος. Το επίσημο πέσο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με premium άνω του 30% σε σχέση με την ισοτιμία της μαύρης αγοράς. «Αυτό είναι ανακουφιστικό, αλλά δεν είναι ελευθερία. Πρακτικά, προσφέρει απλώς μια μικρή διαφυγή», σχολιάζει ο οικονομολόγος Rodolfo Rossi από το Μπουένος Άιρες. «Οι πιέσεις για το πέσο της μαύρης αγοράς θα διατηρηθούν».

Η βουτιά στην ισοτιμία έχει επίσης εγείρει ανησυχίες πως οι πιο ακριβές εισαγωγές θα αυξήσουν τις πιέσεις στις τιμές μιας χώρας που ήδη καταγράφει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο. Ωστόσο, Αργεντινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να απορρίψουν τέτοια σενάρια. «Δεν υπάρχει λόγος η ισοτιμία να παραποιήσει τις τιμές καταναλωτή», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Jorge Capitanich σε συνέντευξη Τύπου. «Πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν απλώς τις τιμές τους λόγω αβεβαιότητας».

Ιδιοκτήτες καταστημάτων σε όλη τη χώρα, έβαλαν γρήγορα νέες ταμπέλες τιμών το σαββατοκύριακο σε εισαγόμενα προϊόντα, από κουβανέζικα πούρα έως ασιατικής προέλευσης τηλεοράσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τη βουτιά άνω του 20% που έκανε η επίσημη ισοτιμία του πέσο τις τελευταίες ημέρες.

Η αύξηση των τιμών ακολούθησε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει την διάρκειας δύο ετών απαγόρευση επί των αγορών ξένων νομισμάτων από τους Αργεντινούς, επιτρέποντας στους αποταμιευτές την πρόσβαση στο λαχταριστό δολάριο και αφήνοντας το πέσο να κατρακυλήσει.

Η χαλάρωση των κανόνων ήρθε καθώς τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν κάτω από τα 30 δισ. δολάρια, ένα επίπεδο που καταδεικνύει πως οι παρεμβάσεις της για τη στήριξη του «αναιμικού» πέσο είχαν καταστεί μη βιώσιμες. Ωστόσο, το να δοθεί πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια σε μέσους εισοδηματίες δημιούργησε πιέσεις και για τα αποθέματα, αφού η κεντρική τράπεζα είναι η κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος capital.gr