Ένα συγκλονιστικό κοινωνικό-δικαστικό θρίλερ που κρατάει δεκαετίες, (αποκαλυπτικό της βαθιάς διαφθοράς του ελληνικού κράτους), βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αφορά το περίφημο Άσυλο Ανιάτων της Κυψέλης και την αρπαγή περιουσίας βαθύπλουτων συμπολιτών μας.
Μιλάμε για ένα Ίδρυμα με περισσότερα από 1.000 ακίνητα και μόλις 260 ασθενείς.
Μόνο από την διασπάθιση της περιουσίας ενός και μόνο πολίτη, του Νικολάου Σπέντσα, το κράτος εμφανίζεται να έχει διαφυγόντα κέρδη 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Κι όμως παρά τις επανηλλειμμένες οχλήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή προς τον ΣΔΟΕ ( η τελευταία με ημερομηνία 11-4-2014) δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Αποτέλεσμα οι συγγενείς του ασθενούς να προσφύγουν ακόμη και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Τα ντοκουμέντα-σοκ της διεφθαρμένης κρατικής μηχανής βρίσκονται ήδη στα χέρια ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα.
30.000.000€ χαμένα έσοδα για το πλούσιο Ελληνικό κράτος που προτιμά αντί να εισπράξει, να κόβει τις συντάξεις των 300 ευρώ
Η ιστορία
16/10/1980
Το υπουργείο οικονομικών ενημερώνεται για την κρυφή διαθήκη ενός Αθηναίου με σημαντικά εμπορικά ακίνητα του κέντρου των Αθηνών, λογαριασμούς με καταθέσεις σε δραχμές και συνάλλαγμα και χιλιάδες μετοχές.
Ο επιχειρηματίας Nικόλαος Σπέντσας, αφήνει όλη του την περιουσία στο Ασυλο Ανιάτων με την προϋπόθεση ότι το 50% των κερδών από την διαχείρισή της θα προσφέρεται στο Ασυλο και το υπόλοιπο 50% σε συγγενείς του που υποδεικνύει στη διαθήκη.
Το Υπουργείο οικονομικών ζητά από το Άσυλο να αποδεχθεί ή όχι τη διαθήκη και φυσικά και τις υποχρεώσεις της.
Εντός 15νθημέρου, το Ασυλο Ανιάτων κάνει αγώνα δρόμου για την περιουσία-φιλέτο και αποδέχεται τους όρους και θεωρητικά και τις υποxρεώσεις της διαθήκης.
Παρόλα αυτά επί χρόνια, το Άσυλο δεν ανακοινώνει την ιδιότητά του στους συγγενείς του νεκρού, οι οποίοι ματαίως αναζητούν την τύχη της περιουσίας…
Μαζί με τους κληρονόμους, δεν ενημερώνεται ποτέ και το Ελληνικό δημόσιο το οποίο φυσικά έχει και αυτό λόγο και έσοδα από την φορολόγηση των αποδόσεων της συγκεκριμένης περιουσίας.
Το γεγονός ότι το Ασυλο Ανιάτων έχει γίνει ο εκτελεστής της διαθήκης, αποκαλύπτεται μόλις το 2004… και παράλληλα αποκαλύπτονται και οι “ειδικές” επιδόσεις του Ασύλου Ανιάτων στην διαχείριση κληρονομιών…
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ασύλου, ενοικιάζει τα ακίνητα του διαθέτη χωρίς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, τα ενοίκια σε μερικά από αυτά παραμένουν ύποπτα καθηλωμένα στο ίδιο ποσό επί δεκαετίες και φυσικά τα έσοδα από ολόκληρη την περιουσία του διαθέτη δεν διατίθενται ποτέ στους υπόλοιπους κληρονόμους όπως ο ίδιος είχε ορίσει.
Η ζημία για τα δημόσια ταμεία, που υπολογίστηκε από τις ίδιες της αρχές του Ελληνικού Δημοσίου, ανέρχεται (έντοκα από το 1980) σε 30 εκατομμύρια ευρώ.
Επί δεκαετίες, οι υπόλοιποι κληρονόμοι του διαθέτη αναζητούν εναγωνίως την περιουσία η οποία μοιάζει να έχει εξαφανιστεί.
Μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου οικονομικών, μόλις το 1997, η αρμόδια διεύθυνση κληροδοτημάτων ζητά από το άσυλο να διευκρινίσει το καθεστώς της κληρονομιάς… οπότε και αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι οικονομικές “ασάφειες” ως προς την διαχείρισή της που τελικά οδηγούν και -παρά τις αντιδράσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ασύλου Ανιάτων- στην καθαίρεσή του από τα καθήκοντα του εκτελεστή της διαθήκης…
14/3/2006
Ο γ.γ της περιφέρειας αστικής αντικαθιστά στην ουσία εκδιώκει το άσυλο απο τη θέση του εκτελεστή της διαθήκης λόγω μη αποδόσεως λογοδοσίας.
17/3/2006
Ο υπουργός οικονομικών της περιόδου απορρίπτει την προσφυγή του ασύλου για να παραμείνει εκτελεστής της διαθήκης
7/11/2006
Το συμβούλιο της επικράτειας αρνείται στο άσυλο που είχε προσφύγει εναντίον
της απόφασης και απορρίπτει το αίτημα του να παραμείνει προσωρινός εκτελεστής της
διαθήκης (αριθμός 1109/2006)
Στη συνέχεια με την απόφασή του 443/2009, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντικαθιστά το άσυλο απο τη θέση του εκτελεστή λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεων του.
Παράλληλα υποβάλλονται αιτήσεις ελέγχου προς το σώμα επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας
διοίκησης ήδη από το 2007.
Τελικά την 17/1/2007 το Σώμα επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης απαντά στους
κληρονόμους και διατάσσει έλεγχο αλλά στέλνει και το φάκελο στην εισαγγελία, απευθύνει έγγραφο στο υπουργειο Οικονομικών και ζητά έλεγχο
Δεν γίνεται κανένας έλεγχος και τελικά το 2010 αναλαμβάνει επιθεωρητής που το 2012 προσφέρει και το επίσημο αποδεικτικό στο οποίοι φαίνεται η τεράστια ζημιά του δημοσίου αλλά και των κληρονόμων.
Από τον καταλογισμό που κάνουν εκπρόσωποι του Ελληνικού δημοσίου, προκύπτει ζημία για το Ελληνικό δημόσιο η οποία εντόκως από το 1980 ανέρχεται σε 30.000.000 ευρώ!
Η υπόθεση ύστερα από δεκαετίες φτανει στις 8 Απριλίου φέτος στο Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δημοσιονομικών θεμάτων του κράτους και πρέπει να συζητηθεί άμεσα γιατί οποιαδήποτε έφεση θεωρείται νομικά εκπρόθεσμη…
Και όμως μετά από την απραξία του ΣΔΟΕ, αλλά και τους ανακριτές που άφηναν την υπόθεση στα συρτάρια τους ήρθε και το Ελεγκτικο Συνεδριο να “συνδράμει” το Ασυλο Ανιάτων προσφέροντάς του άλλη μία αναβολή για το Νοέμβριο στερώντας έτσι και τα δημόσια ταμεία από 30.000.000 ευρώ.