Η μισητή Κυρά της Θάλασσας

mitropanos4

Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται και επομένως τι έχει να φοβηθεί ο Francois Hollande όταν η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ; Ουδείς εν ενεργεία Πρόεδρος της Γαλλίας είχε ποτέ τόσο χαμηλή δημοφιλία. Ωστόσο, από πολλούς αναλυτές θεωρείται σάλτο μορτάλε η προωθούμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης.

Και επειδή οι λέξεις άλλα λένε και άλλα εννοούν οι χρήστες τους, εν προκειμένω «Μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης» σημαίνει κατάργηση διατάξεων που ρυθμίζουν, υπέρ των εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις. Απελευθερώνονται οι κανόνες για προσλήψεις και κυρίως απολύσεις, οι αποζημιώσεις περιορίζονται δραστικά, επιχειρηματικοί όμιλοι με προβληματικές θυγατρικές μπορούν να μειώνουν απεριόριστα το προσωπικό τους και να έχουν τη δυνατότητα οι εταιρείες να επιμηκύνουν το 35ωρο χωρίς να πληρώνουν υπερωρίες. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Hollande – Valls, επικαλούμενη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και την υψηλή ανεργία, επιχειρεί να ξαναγράψει τη Βίβλο της εργασίας, τον γαλλικό κώδικα των περίπου 3.800 σελίδων με τα προστατευτικά κεκτημένα των εργαζομένων.

Ξεσηκώθηκαν όχι μόνο οι πέτρες, συνδικάτα και σπουδάζουσα νεολαία, αλλά και η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού κόμματος –ο,τι τέλος πάντων έχει απομείνει από την άλλοτε κραταιά παράταξη. Μαζί με ομάδα αριστερών οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι ο νόμος El Khomri όχι μόνο δεν θα δώσει ανάσα στην αγορά εργασίας, αλλά θα προκαλέσει ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, ήδη διπλάσια σε σύγκριση με τη γειτονική Γερμανία, γύρω στο 10% (μην σκέφτεστε τι συμβαίνει εδώ, θα μελαγχολήσουμε όλοι μαζί).

Και επειδή στην πολιτική, πάντα, υπάρχει ένας βολικός εχθρός, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η υπουργός Εργασίας. Τριάντα οκτώ ετών, από πατέρα Μαροκινό και μητέρα Γαλλίδα, γεννήθηκε στο Rabat, βουλευτής από το 2008 με τους Σοσιαλιστές και από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Hollande της έδωσε το «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο», της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο απασχόλησης.

Το όνομά της, Myriam, σημαίνει «Κυρά της Θάλασσας», αλλά για τους Γάλλους είναι το πιο μισητό πολιτικό πρόσωπο. Τι και αν οι ανατροπές σχεδιάστηκαν στα Ηλύσια Πεδία και στο Matignon; Όλοι ζητούν την κεφαλήν της επί πίνακι. Ποια, όμως, είναι η Γαλλίδα ομόλογος του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επίσης θα χρειαστεί να αναμετρηθεί με ανάλογες ανατροπές;

Όταν είχε ανακοινωθεί πριν από 6 μήνες η τοποθέτηση της στον υπουργείο Εργασίας, ο Nouvel Observateur την σκιαγραφούσε ως νέο αστέρα της πολιτικής σκηνής, με εξαίρετες επιδόσεις όσο ήταν η νεαρή «υπολοχαγός» της δημάρχου του Παρισιού, πολύ εργατική, απλή στην καθημερινή της ζωή, δημοφιλής στα προάστεια – γκέτο για τα προγράμματα υπέρ των τοξικομανών, των εγκαταλελειμμένων παιδιών, των ανήλικων παραβατών και των αστέγων. Την πολιτική αγιογραφία συμπλήρωναν οι χαρακτηρισμοί «καλή τεχνοκράτισσα», «υπέρμαχος της διαφάνειας και σε ο,τι αφορά την προσωπική οικονομική της κατάσταση», φιλόδοξη. Οι δημοσκοπήσεις, τώρα, δείχνουν ότι αριστεροί και δεξιοί ψηφοφόροι, με θηριώδη ποσοστά 80 – 90%, είναι έξαλλοι με την 38χρονη υπουργό.

Με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν λίγους μήνες, ο Hollande, που επιθυμεί να είναι πάλι υποψήφιος, αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δίλημμα: θα επιμείνει στην υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νομοθετήματος που θα στείλει ψηφοφόρους στο στρατόπεδο της Le Pen ή θα κάνει πίσω και θα φανεί ακόμη πιο αδύναμος στα μάτια των πολιτών, μειονέκτημα που του χρεώνουν σε όλα τα γκάλοπ; Το εύρος των κινητοποιήσεων θα κρίνει τις αποφάσεις του αλλά και την τύχη της δυναμικής Myriam. Μπορεί ο Πρόεδρος, για να σωθεί ο ίδιος, να πετάξει την Κυρά στη Θάλασσα.

wpid-wp-1457630307419.jpeg

Της Μαρίας Χούκλη

http://www.liberal.gr/arthro/36903/apopsi/maria-choukli/i-misiti-kura-tis-thalassas.html