Έκθεση καταπέλτης της Βουλής: Δεν αποκλείει χρεοκοπία και Grexit

wpid-wp-1438196770900.jpeg

Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία αναρτήθηκε στο ηλεκτρονικό ιστότοπο της με τον υπέρτιτλο «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν».

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε, καθώς επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά, εξηγώντας πως οι αιτίες δεν εντοπίζονται μόνο στις εκλογές, αλλά και στις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης και στο δημοψήφισμα.

Στην έκθεση αναφέρεται πως «η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας δεν ενισχύθηκε με την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, με τις τράπεζες κλειστές, την οικονομία σε ύφεση, τη δημόσια οικονομία σε ακαταστασία, την εμπιστοσύνη να έχει χαθεί (αν και όχι μόνο με ελληνική ευθύνη) και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) να αδειάζουν γρήγορα» και τονίζει πως «η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά».

Το γραφείο του Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή όχι μόνο δεν υιοθετεί την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης στη οποία επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή. Υποστηρίζει αντίθετα ότι «μια ταχεία κατάληξη σε συμφωνία με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας πάνω σε ένα πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της ελληνικής πλευράς και κοινωνίας ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία».

Οι δυσμενέστατες συνέπειες για την πορεία της οικονομίας λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας καταγράφονται αναλυτικά και στο κεφάλαιο για την Οικονομική Κατάσταση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι «η γρήγορη χειροτέρευση των τελευταίων μηνών πρέπει να αποδοθεί στις επιλογές πολιτικής» οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ανατραπεί ένας «μικρός μεν αριθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ ο οποίος υποδήλωνε ότι η οικονομία ανέκαμπτε και οι προβλέψεις για το 2015 ήταν αισιόδοξες καθώς υπέδειχναν ότι θα επιτυγχάνονταν ισχυρότερος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ».

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είχαν ως συνέπεια να εξαλειφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να καταρρεύσουν τα φορολογικά έσοδα, να συρρικνωθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες, αλλά και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να υποπέσει σε στασιμότητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αποτέλεσμα είναι ότι οι απώλειες του ΑΕΠ θα ανέλθουν το 2015 από 4 έως 10 δις ευρώ ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης που θα κυμανθεί από 2% έως 4%.

Συμπερασματικά οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την δυσοίωνη άποψη ότι «οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία».

Προκρίνουν για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και οπωσδήποτε κριτική επανεξέταση ιδεών που συνόδευσαν και πρακτικών που σημάδεψαν την πορεία προς την κρίση και εμπόδισαν την έξοδο από αυτή.

[www.tribune.gr]

pitsirikidotnet.gr

http://www.triklopodia.gr/ekthesi-katapeltis-tis-voulis-den-apoklii-chreokopia-ke-grexit/