Έλληνα, απευθύνομαι σε εσένα…

wpid-wp-1435750490005.jpeg

Έλληνα, απευθύνομαι σε εσένα, τον πολίτη που σύντομα θα αποφασίσει για το καβαφικό μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι.

Απευθύνομαι σε εσένα Έλληνα που έχεις να χάσεις ακόμη πράγματα από αυτή την τραγική εποχή της λιτότητας.

Οι εξαθλιωμένοι είναι αρκετοί Έλληνα, δεν φτάνουν όμως για να ακουστεί ένα βροντερό Όχι.

Αυτοί θα κάνουν το καθήκον τους, δεν έχουν να χάσουν πολλά πράγματα, μόνο τις τελευταίες ελπίδες που τους απέμειναν αν τελικά υπερισχύσει το Ναι.

Σε δύσκολες εποχές, Έλληνα, αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν δεν είναι οι βολεμένοι και οι εξαθλιωμένοι. Εκείνοι έχουν πάρει ήδη την απόφαση τους.

Αυτός που θα καθορίσει το αποτέλεσμα είσαι εσύ.

Τα ΜΜΕ, Έλληνα, σου λένε ότι το ερώτημα είναι ευρώ η δραχμή, ανοιχτές ή κλειστές τράπεζες, εργασία ή ανεργία. Τα τελευταία πέντε χρόνια Έλληνα χάσαμε σχεδόν τα πάντα, πολλοί θέλουν να μας πείσουν ότι σε λίγο θα τα χάσουμε όλα.

Η ερώτηση όμως Έλληνα είναι διαφορετική. Θέλεις να επιλέξεις σε ένα αργό θάνατο ή σε κάτι απροσδιόριστα διαφορετικό που κανείς δεν ξέρει ακόμη τι θα είναι;

Η αβεβαιότητα αυτή, ίσως είναι και η αφορμή για να αλλάξουμε ακόμη και την ίδια την Ευρώπη αλλά αυτό Έλληνα θα το δείξει η Ιστορία.

Δεν μπορώ να σου πω Έλληνα γιατί πρέπει να ψηφίσεις Όχι. Μπορώ να είμαι βέβαιος όμως ότι και εσύ θα νιώσεις ντροπή αν τελικά ψηφίσεις Ναι.

Γνωρίζω Έλληνα ότι είναι δύσκολο να ψηφίσεις το Όχι. Ο εργοδότης σου σε απειλεί με απόλυση, φοβάσαι ότι το δάνειο θα είναι ληξιπρόθεσμο και η τράπεζα θα σου πάρει το σπίτι, τα χρήματα δεν θα αρκούν για να συντηρήσεις την οικογένεια σου.

Τα όνειρα που δεν παύουμε να έχουμε, ακόμη και μέσα στην κρίση, αυτά τα τόσο διαφορετικά και μικρά όνειρα που πλέον είναι τόσο μακρινά σε εμποδίζουν να ψηφίσεις Όχι.

Θέλουν να ψηφίσεις Ναι Έλληνα, ένα εύκολο και δειλό Ναι για να γίνει αυτό που κρυφά παρακαλούσες χωρίς να το ομολογείς, να συμφωνήσουν και εάν χρειαστεί, να κατεβάσουμε το κεφάλι.

Όλοι μας το σκεφτήκαμε, Έλληνα, δεν είσαι ο μόνος.

Όλοι μας κάτι χάσαμε αυτά τα χρόνια και χάνουμε ακόμη και τώρα σε αυτές τις δύσκολες μέρες.

Δεν μπορούμε να είμαστε ήρωες, Έλληνα, δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς γενναίοι όταν έχουμε να χάσουμε και τα τελευταία που μας απέμειναν.

Αυτή την φορά χρειάζεται ένα λεπτό μόνο ευτυχώς για να δείξουμε την θέληση μας ώστε να αποδείξουμε και στους εαυτούς μας ότι τουλάχιστον δεν είμαστε δειλοί.

Το δημοψήφισμα ίσως ακυρωθεί, Έλληνα, είναι πολιτικοί και ασχολούνται με πολιτική.

Το αποτέλεσμα θα το ερμηνεύσουν ο καθένας διαφορετικά.

Η κυβέρνηση η αντιπολίτευση, οι δανειστές είναι παίχτες σε ένα παιχνίδι που θα καθορίσει τις ζωές μας στο μέλλον.

Οι πράξεις τους είναι σκόπιμες, το δημοψήφισμα επίσης.

Εσύ όμως, Έλληνα, θα έχεις κάνει το καθήκον σου, θα έχεις απορρίψει τον αργό θάνατο και την αυτοταπείνωση.

Ίσως αυτό το καβαφικό μεγάλο Όχι να μας καταβάλλει στην υπόλοιπη ζωή μας όπως υποστηρίζει ο ποιητής.

Ίσως, όμως, πρέπει να σεβαστούμε τους εαυτούς μας και να αποδείξουμε ότι έχουμε το απαιτούμενο θάρρος για να μας αποκαλούν Έλληνες.

Edmund

(Αγαπητέ Edmund, το βράδυ που ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε το δημοψήφισμα, είπα σε μια φίλη μου πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει να κάνει ούτε με το Μνημόνιο, ούτε με το ευρώ, ούτε με τίποτα από όλα αυτά. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι πολύ πιο απλό: Έλληνες ή χέστηδες; Να είσαι καλά.)

pitsirikos.net