ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ… «ΝΑΡΚΗ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ…

wpid-wp-1438925039180.jpeg

«Νάρκη» στη διαπραγμάτευση οι φόροι υπέρ τρίτων

Αμεση κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων ζητούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. «Τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ στα Ταμεία, μέσα σε ένα χρόνο. Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ΕΛΆΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΈΝΟ ΕΙΣΌΔΗΜΑ. Οριστική πρόταση καταθέτει η Αθήνα για τις πρόωρες.

Ως προαπαιτούμενο αντιμετωπίζει η «τετραμερής» των πιστωτών τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που αναμένεται να τινάξει τα ήδη πολύ κακά οικονομικά των Ταμείων στον αέρα.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι πόροι είναι σημαντικοί για τη λειτουργία Ταμείων όπως ο ΟΓΑ, το Ταμείο των νομικών και γενικότερα των αυτοαπασχολούμενων του ΕΤΑΑ, των δημοσιογράφων, των μετοχικών Ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των στρατιωτικών.

Σε πολλές δε, περιπτώσεις, η κατάργησή τους ενδέχεται να οδηγήσει σε… αφανισμό των συγκεκριμένων κλάδων, όπως οι δημοσιογράφοι ή ακόμη και οι αγρότες. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αφού η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μεταθέσει το θέμα για το ευρύτερο ασφαλιστικό του Οκτωβρίου.

Μια άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων πόρων, αναμένεται να αποβεί μοιραία για τα ταμεία, τα οποία όπως έδειξαν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν χθες, εμφανίζουν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου έλλειμμα 1,027 δισ. ευρώ. Συγκριτικά όμως με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, όπου είχε προκύψει πλεόνασμα 407 εκατ. ευρώ, διαπιστώνεται «τρύπα» 1,434 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.

Η κατάρρευση των εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και η πολύ μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης είναι οι βασικές αιτίες δημιουργίας του εν λόγω ελλείμματος, που καθιστά το ασφαλιστικό σύστημα σε δυσχερή θέση, πριν καλά καλά ανοίξει η συζήτηση για το μεγάλο ασφαλιστικό του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανήλθαν στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 στα 15,698 δισ. ευρώ, αντί για 18,191 δισ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με πέρσι, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατάφεραν να εισπράξουν 2,493 δισ. ευρώ λιγότερα. Καταγράφεται μείωση 13,7%, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι δύο μονάδες χαμηλότερη (25% τον φετινό Μάιο, αντί για 27% τον περσινό), άρα θα περίμενε κανείς να προκύψουν περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης της απασχόλησης.

Η «χαριστική βολή» στα έσοδα των Ταμείων δίνεται από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που είναι μικρότερη κατά 1,699 δισ. ευρώ φέτος, σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή μάλιστα, οι δαπάνες των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειώθηκαν στα 16,725 δισ. ευρώ, έναντι 17,784 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αγώνας δρόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Αγκάθι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εντός του 2016, καθώς το σχέδιο δράσης που κατέθεσαν σε τεχνικό επίπεδο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως… αιφνιδίασε τους δανειστές.

Και αυτό γιατί η ελληνική πρόταση αφορά στην εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό πλέγμα προστασίας στους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνδυάζοντας δράσεις και πολιτικές που δεν ακουμπούν μόνο στο θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπως αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας.

Πρόκειται στην πράξη, για μια σειρά δράσεων και πολιτικών που συνδυάζουν όλες τις επιτυχημένες εφαρμογές, όπως είναι η κάρτα σίτισης, η επιδότηση ενοικίου και η διανομή δωρεάν ρεύματος.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί – που σύμφωνα με ελληνικές πηγές φαίνεται πως προβληματίστηκαν από την πρόταση – ζητούν να εφαρμοστεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας, που σε πραγματικούς χρόνους θα εφαρμόζεται στις κάθε φορά ευπαθείς ομάδες. Στον πυρήνα αυτού, και στο ΠΛΑΊΣΙΟ της λήψης μέτρων για την αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης, εντάσσεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο οι θεσμοί συνδέουν και με την προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Οι συναντήσεις για το θέμα, που αναβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, σήμερα, ή το αργότερο αύριο.

Κατατίθεται σήμερα η τελική πρόταση για τις πρόωρες

Στο θέμα του ασφαλιστικού, η τελική πρόταση της Ελλάδας, με την οποία μπαίνει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κατατίθεται σήμερα στους εκπροσώπους των θεσμών. Μεγάλοι χαμένοι παραμένουν οι σημερινοί 50άρηδες, όμως η προσαρμογή δεν είναι τόσο βίαιη όσο προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση των πιστωτών.

Βάσει του σχεδιασμού, προστίθενται 3 έως 5 χρόνια στις ηλικίες 50-52 (από 4,5 – 6,5 που θέλουν οι δανειστές) το τρέχον εξάμηνο και αντίστοιχες αυξήσεις ορίων ηλικίας έως τις 31/12/2021, ώστε από 1/1/2022 όλοι να βγαίνουν με όριο ηλικίας τα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

http://hellasforce.com/2015/08/07/