Το γκρεμισμένο γεφύρι που μας ενώνει

wpid-wp-1438798690033.jpeg

Το γκρέμισμα του γεφυριού από τις θεομηνίες, το πρωινό της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε μια «πληγή» που όλοι στην Ηπειρο και σε ολόκληρη την Ελλάδα τη βίωσαν με τραυματικό τρόπο..
Eπί της ουσίας, η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας έχει ξεκινήσει. Χρειάζεται να γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις των έργων προετοιμασίας, αλλά η αισιοδοξία ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι είναι διάχυτη. Κι αν κάτι ξεχωρίζει σε αυτό το μεγάλο έργο είναι ότι κινητοποιεί από τα κάτω και συλλογικά φορείς, υπηρεσίες, πολίτες.

Αυτή τη φορά, και τουλάχιστον τώρα στην αρχή, δεν κάθονται όλοι στη γωνία, φωνάζοντας «πού είναι το κράτος;», αλλά παίρνουν την πρωτοβουλία, κρατικές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστήμονες και εθελοντές και κάνουν μαζί το πρώτο βήμα.

Γιατί το γκρέμισμα του γεφυριού από τις θεομηνίες, το πρωινό της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε μια «πληγή» που όλοι στην Ηπειρο και σε ολόκληρη την Ελλάδα τη βίωσαν με τραυματικό τρόπο. Και όλοι θέλουν να κλείσει γρήγορα αυτή η πληγή, όχι σαν ένα ακόμα «μεγάλο έργο», αλλά σαν μια υποχρέωση προς την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου.

Εκδήλωση

image

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο ΕΜΠ | EUROKINISSI
Πριν από μερικές μέρες στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα έγινε η εκδήλωση που είχε θέμα τη «Συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας». Στην κατάμεστη αίθουσα της «Πανηπειρωτικής», παρουσία του αναπλ. υπουργού Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του δημάρχου Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, και δεκάδων Ηπειρωτών της αποδημίας, παρουσιάστηκε το έργο που υλοποίησε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 26 καθηγητές και 40 ερευνητές του Πολυτεχνείου, έργο που θα στήσει ξανά στα πόδια του το γεφύρι.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ι. Γκόλιας, παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού την έκθεση της μέχρι τώρα συμβολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο και θα παρακολουθεί από κοντά τις διαδικασίες. Παράλληλα, ο κ. Ξυδάκης παρέδωσε στον περιφερειάρχη το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης και το Καταστατικό της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που θα τρέξει το έργο.

Δηλώσεις

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του από τα Γιάννενα ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αποτελεί τιμή για όλους τους Ηπειρώτες το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια συντονίζει ο καθηγητής Μ. Κορρές που έχει συμβάλει στην αναστήλωση του Παρθενώνα. Οπως τόνισε, η προμελέτη που παρουσιάστηκε από το ΕΜΠ είναι μια καινοτόμα πρόταση και κάθε εργασία είναι κοστολογημένη, ενώ η τελική μελέτη θα γίνει από ιδιώτες μελετητές.

Οπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Δημόσιο και όλες οι εργασίες, η προμήθεια υλικών, χρήση μηχανημάτων κ.ά. θα γίνουν από χορηγίες. Οι προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνται το επόμενο διάστημα είναι ο δρόμος πρόσβασης στο ποτάμι, γεωτρήσεις, συγκέντρωση των τμημάτων που έχουν πέσει στο ποτάμι κ.ά.

Στην ειδική σελίδα που έχει φτιάξει το ΕΜΠ (http://gefyri-plakas.ntua.gr) και εμπλουτίζεται με τις νέες εξελίξεις για το έργο, γίνεται κάλεσμα και σε εθελοντές να βοηθήσουν, ενώ διαβάζουμε ότι τον Απρίλιο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν τις εργασίες τους για την αναστήλωση του γεφυριού σε διεθνές συνέδριο στην Ταϊβάν και μεταξύ αυτών αναφέρθηκαν και στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για το Γεφύρι της Πλάκας, μέσω crowdsourcing, που οδήγησε στη δημιουργία τρισδιάστατου φωτορεαλιστικού μοντέλου του Γεφυριού. Αν το κεντρικό σύνθημα της σελίδας του ΕΜΠ είναι «Να «βάλουμε πλάτη» να σηκώσουμε ξανά το Γεφύρι της Πλάκας», φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη πολλοί που μπαίνουν μπροστά…

pitsirikidotnet.gr

http://www.efsyn.gr/arthro/gkremismeno-gefyri-poy-mas-enonei