Η Ευρώπη, στον αστερισμό της σημαίας

wpid-wp-1448699866638.jpeg

Ήταν στραβό το ευρωπαϊκό κλίμα, υπονομευμένο από την λιτότητα και το προσφυγικό, το έφαγαν και οι γάιδαροι με την εγκληματική τους επίθεση στο Παρίσι: κάνοντας μεγάλα, ιστορικών διαστάσεων, βήματα προς τα πίσω η Ευρώπη των ελευθεριών δίνει τη θέση της στον εθνικισμό.

Στη Γαλλία, η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει τις ΗΠΑ του Μπους μετά την 11η του Σεπτέμβρη. Στο τελευταίο επεισόδιο, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους να χρησιμοποιήσουν ένα σύμβολο για το οποίο η αριστερά (συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών) αδιαφορούσε επί δεκαετίες: οι πωλήσεις των γαλλικών σημαιών εκτοξεύθηκαν κατά 400% μετά το κάλεσμα του Γάλλου προέδρου, όπως και οι αιτήσεις κατάταξης στον γαλλικό στρατό, όπου η θητεία είναι εθελοντική.

Όπως έγινε το 2001, με τον, εξαιρετικά αντιδημοφιλή τότε, Αμερικανό πρόεδρο, η δημοτικότητα του Ολάντ απόδρασε από τα Τάρταρα και άρχισε να ανεβαίνει. Αν και είναι η ακροδεξιά της Λε Πεν που, βασικά, ευνοείται, η επαναφορά του Γάλλου προέδρου στο παιχνίδι τον ωθεί σε πολεμικές κραυγές, σε ένα κλίμα βέβαια «εθνικής ανάτασης»: «μακέλεψαν τους άνδρες και τις γυναίκες των οποίων το μοναδικό έγκλημα είναι ότι ήταν Γάλλοι ή ζούσαν στη χώρα μας», συμπέραινε το πρωτοσέλιδο άρθρο («Το ξύπνημα της Γαλλίας;») της χθεσινής Le Figaro,που ήταν ντυμένη και αυτή στη γαλλική σημαία.

Τέτοιου είδους εθνικές ανατάσεις, συχνά αντίδοτο στον φόβο, πηγαίνουν χέρι-χέρι με την περιστολή των ελευθεριών και τις διώξεις των λιγότερο «πατριωτών». Δύο από τους 58 πολίτες που προσήχθησαν την Κυριακή, επειδή  διαδήλωσαν παρά τον στρατιωτικό νόμο, τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ ένας δάσκαλος απειλήθηκε από την Δικαιοσύνη ότι,την επόμενη φορά, θα έχει να αντιμετωπίσει πρόστιμο 7.500 ευρώ και 6 μήνες φυλακή: ένα βίντεο στο youtube τον έδειχνε να συμμετέχει στην πορεία της Κυριακής.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η «Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες», αγνοώντας επιδεικτικά την πρόσφατη σχετική συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων. Ένα βασικό πρόσχημα που χρησιμοποιείται (και το οποίο κάποιοι ηλίθιοι Έλληνες δεν έπιασαν όταν λανσαρίστηκε),  είναι ότι 2 από τους τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου πέρασαν από την Ελλάδα: τα ΜΜΕ είναι γεμάτα από «ρεπορτάζ» για τους ελλιπείς ελληνικούς ελέγχους, θέμα στο οποίο το ράδιο France Inter αφιέρωσε προχθές 10 ολόκληρα λεπτά, παρουσιάζοντας έναν λιμενικό στη Λέρο που έλεγε ανωνύμως, ότι παρουσιάζονται προβλήματα στους ελέγχους. Και παραλείποντας φυσικά να αναφέρει, ότι το βασικό θέμα δεν είναι ότι οι τζιχαντιστές πέρασαν με πλαστά διαβατήρια από την Ελλάδα αλλά ότι έχουν γεννηθεί στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες (και μάλιστα τους έπιασαν σε έλεγχο της αστυνομίας αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση αλλά τους άφησαν).

Μέσα σε αυτό το ζοφερό ευρωπαϊκό περιβάλλον, η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας απέσυρε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κυβερνητικά κτίρια. Από εδώ και στο εξής, εξήγησε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, φανατικός θαυμαστής του ακροδεξιού Ούγγρου ομολόγου του, οι συνεντεύξεις «θα δίδονται με φόντο της πιο ωραίας σημαίας που υπάρχει, της πολωνικής». Ακόμη και η άλλοτε ανοιχτή Σουηδία μπήκε στο παιχνίδι, ανακοινώνοντας ότι θα περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί, ενώ από την FYROM μέχρι την Κροατία, ξαναχτίζεται το «φρούριο Ευρώπη». Παρά την πρόσφατη συμφωνία και αδιαφορώντας για τις συνεχείς παραστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που θυμίζει ότι η επιλογή προσφύγων με βάση την εθνικότητα παραβιάζει το διεθνές αναγνωρισμένο δικαίωμα κάθε ατόμου να ζητήσει άσυλο. (Οι μόνες τελικά συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται σε αυτόν τον αγγελικό κόσμο, είναι του Σόιμπλε και του eurogroup για την δημοσιονομική πειθαρχία).

Λίγα είναι τα καλά νέα, με την χαλάρωση κάποιων μέτρων λιτότητας στην Μεγάλη Βρετανία και τις ανάλογες εξελίξεις στη Πορτογαλία. Ίσως κάποια κέρδη και από μια πιθανή αύξηση τουριστών στην Ελλάδα, το καλοκαίρι. Μέχρι τότε όμως, θα κυλήσει πολύ νερό στο ιστορικό αυλάκι, ενώ η  Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε στρατόπεδο προσφύγων. Τους οποίους τον Σεπτέμβρη η κυρία Μέρκελ κάλεσε για γεύμα στο Βερολίνο, πριν φτάσει να παρακαλάει σήμερα, να τους συγκρατήσει ο Ερντογάν, ο οποίος είναι στα μαχαίρια με τον Πούτιν, τον οποίο φλερτάρει τώρα ο Ολάντ και λίγο ο Ομπάμα. Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος; αναρωτιόταν χθες αρθρογράφος στους New York Times.

image

http://tvxs.gr/news/ellada/i-eyropi-ston-asterismo-tis-simaias-toy-s-koylogloy