Η σκληρή αλήθεια για τους πνιγμούς

wpid-wp-1452890980634.jpeg

Με την κατηγορία «διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα» συνελήφθησαν, χθες, πέντε εθελοντές που βοηθούσαν πρόσφυγες εν πλω.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, όπως ανέφερε το ΑΠΕ, οι συλληφθέντες βρίσκονταν με σκάφος στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κοντά στη Λέσβο και ρυμουλκούσαν βάρκες με πρόσφυγες, «χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν, ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού Σώματος».

Τι νόημα βγάζετε από αυτή την είδηση; Τι σας φέρνει στον νου; Αν και πώς συνδυάζεται με τα καθημερινά ναυάγια και τους χιλιάδες πνιγμούς στο Αιγαίο;

Υπενθυμίζω λοιπόν, σε όλους μας την τραγική πραγματικότητα που αποφεύγουμε να σχολιάσουμε ή την απωθούμε εντελώς από το μυαλό μας, αλλά δυστυχώς συμβαίνει, επειδή το υπαγορεύουν οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες για τη θάλασσα.

Δηλαδή:

1. Εάν ένα οποιοδήποτε ξένο σκάφος εντοπιστεί στα χωρικά ύδατα της χώρας, τότε αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και να «αποτραπεί» από την Ακτοφυλακή ή το Πολεμικό Ναυτικό, ώστε αν δεν έχει άδεια να φύγει από τη θαλάσσια ελληνική επικράτεια. Συνεπώς το χωρίς άδεια διέλευσης ή προσέγγισης σε ελληνικό λιμάνι σκάφος απαγορεύεται να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο, οποιαδήποτε ακτή, ελληνικού εδάφους. Οι παραβάτες βεβαίως τιμωρούνται από τον νόμο.

2. Εάν ένα οποιοδήποτε ξένο σκάφος χωρίς άδεια, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, κινδυνεύσει να βυθιστεί και να πνιγούν οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, τότε οι ελληνικές αρχές οφείλουν να του παράσχουν κάθε βοήθεια, να διασώσουν τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στο σκάφος ή στη θάλασσα και να τους μεταφέρουν (πρωτίστως τους ανθρώπους φυσικά) ασφαλώς σε χώρους υποδοχής και υγειονομικής φροντίδας για τις προβλεπόμενες διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες.

Το αποτέλεσμα κατά συνέπεια από την ύπαρξη και την αυστηρή εφαρμογή αυτών των νόμων είναι το εξής τραγικό:

Διακινητές, πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας τα πιο πάνω ισχύοντα, οδηγούνται εξ ανάγκης στο να σχεδιάζουν και να προκαλούν οι ίδιοι τη βύθιση των σκαφών στα οποία επιβαίνουν εντός ελληνικών θαλασσών, διακινδυνεύουν συνειδητά τη ζωή τους, προσμένοντας να τους διασώσει το Λιμενικό και να φτάσουν σε μια ελληνική ακτή της επαγγελίας για να πάρουν άσυλο.

http://www.efsyn.gr/arthro/i-skliri-alitheia-gia-toys-pnigmoys