O Tσίπρας καθάρισε το ματσάκι

wpid-wp-1457093770979.jpeg

Η είδηση ότι η Deutsche Bank βρίσκεται υπό κατάρρευση κάτω από το βάρος 4 τουλάχιστο σκανδάλων που την συγκλόνιζαν, θα ξυπνούσε μεγαλύτερους εφιάλτες από τους αντίστοιχους της Lehman Brothers.

Ήταν Δευτέρα πρωί, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 που η ιστορική επενδυτική τράπεζα (είχε ιδρυθεί το 1850) κατέρρευσε κάτω από το βάρος ζημιών 60 δισ. δολαρίων, κυρίως από “τοξικά” προϊόντα. Ουσιαστικά το τι θα συνέβαινε είχε γίνει αντιληπτό, δύο μέρες πριν στις 13 Σεπτεμβρίου.

image

Ακόμη και τώρα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, πως οι αμερικανικές αρχές άφησαν την Lehman Βrothers να καταρρεύσει , προκαλώντας ένα ντόμινο σε χρηματοπιστωτικές εταιρίες σε  όλο τον κόσμο.

Μόνο που η Γερμανία δεν είναι Αμερική. Δείτε με πόση μαεστρία καθάρισαν το περίφημο σκάνδαλο της Volkswagen. Το πάθημα  της Siemens έγινε μάθημα στους Γερμανούς, έτσι ώστε τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται να έχουν και την απόλυτη οδό διαφυγής. Η οδός διαφυγής από τα σκάνδαλα που συγκλόνιζαν την Deutsche Bank περνάει από την Ειδομένη. Ο Τσίπρας και ο Μουζάλας σκηνοθετούν μια χολυγουντιανή παραγωγή με τους πρόσφυγες σε ρόλο πρωταγωνιστή και κομπάρσου. Είναι το νέο asset που θα επιτρέψει στην Μέρκελ να μην συντριβεί στις προσεχείς εκλογικές διαδικασίες.

Η βοήθεια του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεκτίμητη για την Μέρκελ. Οσο για τον Τσίπρα υπήρξε για εκείνη ένας απρόσμενος αντίπαλος στην διάρκεια του 2015. Παρά την συντριβή που υπέστη στη συνέχεια ο Ελληνας πρωθυπουργός, η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε το σθένος με το οποίο για μήνες ολόκληρους ο Τσίπρας υπερασπίστηκε τις αριστερές ιδεοληψίες του. Κανείς άλλος ευρωπαίος ηγέτης δεν στάθηκε με αυτό τον τρόπο απέναντι στην Γερμανίδα όταν εκείνη μάλιστα βρισκόταν στην απόλυτη παντοδυναμία της.

Η Μέρκελ ποντάρει στον Τσίπρα και για έναν ακόμη λόγο: Δεν έχει πειστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (και η χαζοΝΔ) θα μπορούσε να διαχειρισθεί καλύτερα από τον Τσίπρα την ελληνική κόλαση. Η Γερμανίδα γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα σκληροτράχηλο στρατό φανατικών χούλιγκανς της εξουσίας οι οποίοι μπορούν να καθυποτάξουν το πλήθος και κυρίως τα ΜΜΕ. Οι Γερμανοί χρεώνουν στους προκατόχους του Τσίπρα το γεγονός ότι δεν ακούμπησαν τους Ελληνες ολιγάρχες.

image

Η Μέρκελ παρακολουθεί με ικανοποίηση την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το σωληνάκι τού τμήματος του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας που βρίσκεται σε μια διαρκή σχέση διαπλοκής με τις ελληνικές κυβερνήσεις-παρότι η ελληνική διαπλοκή έχει γερμανικές ρίζες και ακολουθεί το γερμανικό πρότυπο απνευστί.

Η επενδυτική κοινότητα στο προηγούμενο διάστημα έζησε έναν εφιάλτη-θα γράψει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών  κ. Κωνσταντίνος Βέργος στο Liberal.gr- εκείνον της ενδεχόμενης κατάρρευσης της Deutsche Bank. Η τράπεζα στο προηγούμενο διάστημα ενεπλάκη σε τουλάχιστον τέσσερα σκάνδαλα, από τα οποία τα τρία είναι κορυφαία παγκοσμίως για τον τραπεζικό χώρο και ακόμη τον απασχολούν. Το σκάνδαλο του ξεπλύματος χρημάτων στη Ρωσία, όπου η εμπλοκή της τράπεζας ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 6 δισ. δολάρια, βεβαιωμένα.

Έπειτα ήταν το σκάνδαλο στο «φιξάρισμα», το ψεύτικο στήσιμο των τιμών εμπορευμάτων (commodities), αλλά και εκείνο του libor, όπου σε συνεργασία με άλλες τράπεζες που έχουν υπόδικα στελέχη στην Αγγλία κυριολεκτικά έστηναν σαν χαρτοκλέφτες τις τιμές επιτοκίων και τιμών εμπορευμάτων, καταστρέφοντας τις περιουσίες εκατομμυρίων επενδυτών και αξίες τρισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά δεν αναφέρονται στην προϊστορική εποχή των παγετώνων, πριν χιλιάδες χρόνια. Αφορούν σκάνδαλα που γινόντουσαν επί χρόνια και έγιναν αντιληπτά πέρσι, το 2015, όπου με ενέργειες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας ξηλώθηκε το πουλόβερ της διαπλοκής και τεράστιας απάτης.

Όλα αυτά μέχρι προχτές. Δύο ειδήσεις μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι αδικήσαμε την τράπεζα και τα στελέχη της. Η πρώτη είδηση είναι ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας έβγαλε ανακοίνωση ότι σταματάει απότομα οτιδήποτε ελέγχουν για εμπλοκή και το σκάνδαλο εμπλοκής της τράπεζας για το Libor και τα commodities θεωρείται… λήξαν! Ωσάν η «διερεύνηση για το σκάνδαλο» να είναι κάποια ταινία του… Σουλεϊμάν, δεν αφορά πραγματικά οικονομικά εγκλήματα εις βάρος εκατομμυρίων επενδυτών, οπότε «διακόπτουμε την παραγωγή της», γράφουμε «happy end», μοιράζουμε αναψυκτικά στους… θεατές που εξαπάτηση και και «διακόπτουμε οτιδήποτε έλεγχο κάναμε!

Η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει γάντι και  στον τρόπο δράσης των ελληνικών κυβερνήσεων στην διάρκεια της μεταπολίτευσης. Οι Γερμανοί θα έβρισκαν ανάμεσα στους Ελληνες πολιτικούς τούς πιο επιμελείς μαθητές τους.

image

http://kourdistoportocali.com/read-this/o-tsipras-katharise-matsaki/