Ούτε βήμα πίσω οι επιστήμονες με τη γραβάτα!

wpid-wp-1461178240016.jpeg

Την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις τους ενάντια στις προτάσεις της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ανέδειξαν σήμερα οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας σε συνάντησή τους στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων τόνισαν ότι, μετά από τρεις μήνες αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα σχεδιαζόμενα μέτρα, η κυβέρνηση δεν προέβη σε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Έθεσε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε μια προδήλως προσχηματική δημόσια διαβούλευση, αγνοώντας πλήρως τις εμπεριστατωμένες θέσεις και τα αιτήματα των επιστημονικών φορέων της χώρας, αναιρώντας κάθε κανόνα κοινωνικού διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων σημείωσαν ότι επί τρίμηνο και πλέον αντιδρούν και κινητοποιούνται ενάντια σε ένα καταστροφικό για τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την οικονομία και την κοινωνία σχεδιαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να εισακούονται.

Συγκεκριμένα σημειώνουν ότι:

Οι δικηγόροι της χώρας, με αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και απέχουν από όλα τα καθήκοντά τους από 12 Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τις 25 Απριλίου 2016,εκτός των υποθέσεων που υφίσταται κίνδυνος παραγραφής και παρέλευσης προθεσμιών.

Οι μηχανικοί της χώρας με απόφαση του ΤΕΕ απέχουν από τις αρχές Ιανουαρίου, από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κλπ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού.

Οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί με απόφαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αντιδρούν δυναμικά και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Ασφαλιστικό, ενώ με αποφάσεις τόσο του ΟΕΕ όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στήριξε εξαρχής τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων και καλεί τα μέλη του γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές της χώρας, όπως ολόκληρος ο νομικός κόσμος, αντιδρούν έντονα και έχουν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους η οποία συνεχίζεται.

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αντιδράσει έντονα και έχει συμμετάσχει δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τον ευαίσθητο χώρο που υπηρετεί και την ανάγκη διασφάλισης της υγείας των πολιτών.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ενώ οι αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βασίλης Αλεξανδρής και ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Αντώνης Μουζάκης τόνισαν τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στον επιστημονικό κόσμο της χώρας και στην κοινωνία και αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων που κλιμακώνονται.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής τόνισε ότι:
To Δικηγορικό Σώμα, με απόλυτη συνέπεια επί τρεις μήνες μετά την αρχική δημοσιοποίηση του ασφαλιστικού προσχεδίου διεκδίκησε το δικαίωμά του σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς,αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να σκληρύνει την στάση του και να αντισταθεί με την ίδια συνέπεια και σοβαρότητα στην προοπτική ψήφισης ενός νομοσχεδίου, το οποίο αφανίζει κατά απολύτως αποτελεσματικό τρόπο όλες τις γενιές των δικηγόρων που σήμερα σε όλη την Ελλάδα ασκούν το επάγγελμα τους. Η αντίσταση αυτή δεν έχει συντεχνιακά χαρακτηριστικά. Αντίθετα, είναι αντίσταση υπαρξιακού χαρακτήρα για τον κλάδο.
Πιστεύουμε ότι η θέση που πρέπει να διεκδικήσει ο Δικηγόρος, απαλλασσόμενος από το φορτίο που του επιβάλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι αυτή που αρμόζει και αξίζει στο λειτούργημά του. Είναι εκείνη, που ενισχύει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη. Από εδώ και πέρα, αν επιβληθούν και ψηφισθούν τελικώς τα μέτρα του επίμαχου νομοσχεδίου, θα περιοριστούν υπέρμετρα -και κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου- οι δυνατότητες αποτελεσματικής προβολής των δικαιωμάτων των πολιτών στα δικαστήρια.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα», ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε:
«Θεωρώ ότι τα κριτήρια, τα οποία πρέπει να θέτει ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να θεσπίσει νέα ασφαλιστικά μέτρα, δεν πρέπει να είναι του είδους «γραβάτες και μαντηλάκια». Ο υπουργός πρέπει να έχει την εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας καθώς και του ρόλου και της αποστολής των Δικηγόρων. Αν ο κ. Κατρούγκαλος ταυτίζει τους Δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα με γραβάτες και μαντηλάκια, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε λάθος χώρα, με λάθος υπουργό και λάθος αποφάσεις».

image