ΣΟΚ και δέος μετά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου

wpid-wp-1461183670642.jpeg

ΣΟΚ και δέος από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Στην κυριολεξία πάγωσε το Μέγαρο Μαξίμου και κάποιοι διαβλέπουν ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε δραματικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα με προσφυγή στις κάλπες.

Κύματα εκνευρισμού απελευθέρωσε στην Αθήνα η δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης την Τετάρτη ο οποίος -σύμφωνα με τον Αργύρη Παπαστάθη του ΒΗΜΑτος-περιέγραψε τη σειρά των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης ως εξής:

1. Πρώτα συμφωνία στο πακέτο, στα μέτρα, και στο θέμα των «προληπτικών μέτρων» ως 3,5 δισ. ευρώ (!) και

2. Μετά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η δήλωση αυτή η οποία έγινε πριν «στεγνώσει» το μελάνι από τις θετικές αναφορές του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, θεωρήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «απάντηση» κάποιων στο θετικό κλίμα που δημιούργησε νωρίτερα το «άνοιγμα» Γιούνκερ.

Μάλιστα στο καλό κλίμα είχαν συμβάλει και τα νέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ότι αρχίζει σε τεχνικό επίπεδο η επεξεργασία για τη διευθέτηση του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα με τη δήλωση του εν λόγω παράγοντα, ο οποίος είχε μιλήσει στο παρελθόν για τις διακοπές του σκι, δεν είναι η καθυστερημένη δρομολόγηση του θέματος του χρέους.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι o αξιωματούχος (φαίνεται να) επιμένει στη σκληρή γραμμή της προκαταβολικής νομοθέτησης του έξτρα πακέτου των 2,7 ως 3,5 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το θέμα του χρέους.

Οπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης η απαίτηση για τη νομοθέτηση μιας αναλυτικής λίστας με τα πρόσθετα μέτρα «εν αναμονή» είναι κίνηση υπονομευτική μεταξύ άλλων και για την προοπτική ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Δηλώσεις «φαρμάκι»

Ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις στην Αθήνα θα μπορούσε να στηθεί ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα χωρίς όμως να το θεωρεί ο ίδιος πιθανό!

Το καλύτερο σενάριο που «βλέπει» ενόψει της Παρασκευής είναι να έρθουν κοντά όλες πλευρές σε κάποια βασικά σημεία της αξιολόγησης. Ωστόσο, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα λέγοντας ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των Θεσμών!

Για το χρέος, τέλος, είπε ότι υπάρχουν «τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Θεσμούς, τα κράτη μέλη και τους υπόλοιπους αναφορικά με τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη».

Βέβαια ο ίδιος σχολίασε από την άλλη πλευρά ότι είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση με βάση ένα περιορισμένο σετ μεταρρυθμίσεων και αγνοώντας το ΔΝΤ και το θέμα του χρέους, οπτική που αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» για την Ελλάδα.

image