Ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται πρώην υπουργός ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης της διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το καυτό υλικό που τεκμηριώνει με αδιάσειστα στοιχεία την εμπλοκή του πρώην υπουργού, o οποίος με τις ενέργειές του ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ παραβίασε και τον νόμο περί μεσαζόντων φτάνοντας σε σημείο να εξελιχτεί σε αντιπρόσωπο ενός προϊόντος που ο ίδιος επέβαλε στο νευραλγικό τομέα της υγείας.
Πώς στήθηκε η απάτη
Το σκάνδαλο αρχίζει από το 2015, όταν εταιρεία συνδεδεμένη με τον πρώην υπουργό πήρε βεβαίωση λειτουργίας Ιδιωτικού Διαγνωστικού Κέντρου.
Η εταιρεία αυτή όλως περιέργως απέκτησε άδεια λειτουργίας και συνακόλουθα όλως παρανόμως συνήψε σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Γιατί σύμφωνα με τον νόμο οι εταιρείες που έχουν δικαίωμα να υπογράψουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικούς φορείς είναι μόνο τα διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών, όπου γίνονται δεκτοί οι ασθενείς από γιατρό με ειδικότητα βιοπαθολογίας ή κυτταρολογίας ή παθολογοανατομικής.
Όπως επίσης απεικονίσεων από γιατρό με ειδικότητα ακτινοδιαγνωστικής και πυρηνικής ιατρικής με γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας.
Υπερτιμολόγηση 650%
Το K.E.Σ.Υ. κοστολόγησε τη μέθοδο της «διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο» με το ίδιο Κ.Ε.Ν. της χειρουργικής αρθροσκόπησης (1.500 ευρώ), και όχι ως διαγνωστική ιατρική πράξη, παρότι στην περίπτωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο ουδεμία χρήση και υπηρεσίες χειρουργείου απαιτούνται, ούτε αναισθησία, ούτε νοσήλια ελάχιστης διάρκειας 2 ημερών. Ειδικότερα, τελείως αυθαίρετα και παραβιάζοντας τις κείμενες διατάξεις που προβλέπουν μετά από εκτίμηση των Δ/νσεων Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα ιατρεία πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και να κοστολογηθεί σαν ιατρική πράξη και όχι ως Κ.Ε.Ν. με κωδικό M22A της χειρουργικής αρθροσκόπησης, το Κ.Ε.Σ.Υ. έσπευσε να γνωμοδοτήσει ότι «δεν πρόκειται για νέα ιατρική μέθοδο αλλά για την ήδη υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο της αρθροσκόπησης, με μόνη διαφορά της εξέλιξης των αναλωσίμων και εργαλείων που καθιστούν την πράξη απολύτως ιδίας επιστημονικής διαδικασίας, ιδίων επιστημονικών ενδείξεων, ιδίας επιστημονικής ακρίβειας και αξιοπιστίας με τη μέχρι σήμερα διαγνωστική αρθροσκόπηση, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή σε νόμιμο ιατρείο και είναι ασφαλής.
Ως προς την κοστολόγηση, εφόσον παραμένει διαγνωστική αρθροσκόπηση, ισχύει ό,τι και στα Κ.Ε.Ν. των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων».
Λήστευαν τα Ταμεία
Το αποτέλεσμα είναι μια ιατρική πράξη κόστους 200 ευρώ (ως εναλλακτική διαγνωστική μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας) να εξομοιωθεί αυθαίρετα με Κ.Ε.Ν. και να κοστολογηθεί 1.500 ευρώ σε βάρος του ασφαλιστικού ταμείου και με απόλυτο όφελος του ιδιώτη ιατρού που εισπράττει σχεδόν ακέραιο το εν λόγω κονδύλι, αφαιρουμένου του μικρού κόστους των αναλωσίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι: Η ιατρική πράξη της «διαγνωστικής αρθροσκόπησης εντός του ιατρείου» κοστολογείται στις ΗΠΑ από το Medicare/2013 δηλ. τον αντίστοιχο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μόνο 479 δολάρια (354 ευρώ) για τον ώμο (CPT 29805) και 603 δολάρια (446 ευρώ) για το γόνατο (CPT 29870), όταν για την ίδια ακριβώς πράξη η συγκεκριμένη εταιρεία κατάφερε σκανδαλωδώς να αμείβεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με 1.500 ευρώ ανά πράξη!!!
Επίσης να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το μηχάνημα της διαγνωστικής αρθροσκόπησης Vision Scope, το οποίο αποκλειστικά έχει φέρει η εταιρεία που συστεγάζεται στο γραφείο του πρώην υπουργού, έχει κόστος σήμερα μόνο 32.000 δολάρια (30.000 ευρώ) και τα αναλώσιμα (βελόνες) ανά ιατρική πράξη μόνο 400 δολάρια (370 ευρώ). Δηλαδή, η συγκεκριμένη επένδυση με το Κ.Ε.Ν. στα 1.500 ευρώ αποσβένονται σε μόλις… 26 επισκέψεις. Να σημειωθεί ότι ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. κοστολογεί αντίστοιχες διαγνωστικές ενδοσκοπικές εξετάσεις με θεραπευτική παρέμβαση με αμοιβές μέσου όρου 100 ευρώ. Π.χ.: ενδοσκόπηση παχέος εντέρου με βιοψία και αφαίρεση πολυπόδων κοστολογείται 105 ευρώ, ενώ η μαγνητική τομογραφία π.χ. γόνατος κοστολογείται 180 ευρώ με μηχανήματα που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Προφανώς, κανείς άλλος γιατρός δεν μπορεί να φέρει το μηχάνημα της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο (Vision Scope) από τις ΗΠΑ, αλλά μόνο μέσω του εδώ… τοπικού αντιπροσώπου. Αλλά και να το φέρει ή αν χρησιμοποιήσει παρόμοιο άλλης εταιρείας δεν θα μπορεί, έχοντας ιατρείο και όχι «διαγνωστικό εργαστήριο», να αμείβεται όπως ο γιατρός από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Από τα παραπάνω εγείρονται πολλά ζητήματα νομιμότητος ως προς την κοστολόγηση της πράξης κ.λ.π., και για τον λόγο αυτόν ήδη από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Υγείας διερευνάται η υπόθεση αυτή με στόχο την επαναφορά της νομιμότητας όπου αυτή παραβιάζεται.
axiaplus.g
Πηγή