Ο ψηλόσωμος Walid Abu-Suud άφησε στον doorman του Αστέρα Βουλιαγμένης ένα φιλοδώρημα 20 ευρώ και χαμογελώντας σχολίασε:
-Eσείς εδώ στην Ελλάδα καθυστερείτε πολύ…
Φυσικά το σχόλιο δεν αφορούσε τον κατά τ΄άλλα ευγενέστατο υπάλληλο του ξενοδοχείου αλλά την ελληνική γραφειοκρατία. Ο κ. Suub είναι ένας από τα δύο νέα αφεντικά της Χερσονήσου και έφτασε ως εδώ για να ξαναγηθεί στον παράδεισο που αγοράζει αντί 400.000.000 εκατ. ευρώ.
Μία από τις νέες βίλες που θα χτισθούν προορίζονται για τον ίδιο. Ο κ. Suub από το Κουβέιτ είναι ο διαχειριστής της νέας ιδιοκτήτριας AGC Equity Partners που μέσω του fund Jermyn Street Real Estate Fund IV LP θα ελέγχει τα 300 στρέμματα του μοναδικού city resort της Ευρώπης, έχοντας κάθε λόγο να αντιμετωπίζει με σνομπισμό τους βρωμοΕλληνες που ξεπουλάνε το φιλέτο της χώρας τους για φιλοδώρημα. Στελέχη του γραφείου Αθήνας της AGC Equity Partners είναι ο Γιώργος Κουτούκης, η Βίβιαν Σαρτζετάκη και η Χρύσα Κωνσταντοπούλου.
Ο Abu-Suud είναι πρώην στέλεχος της JP Morgan και έχει διατελέσει και επικεφαλής της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ, την Kuwait Investment Office. Διετέλεσε όμως και επικεφαλής της Kuwait Petroleum Corporation (KPC) στην οποία επέβλεπε επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 14 δισ. Δολαρίων. Κατά τη θητεία του στην AGC, ο Abu-Suud έχει ολοκληρώσει deals όπως η αγορά του Citi Tower στο Λονδίνο, ενός από τα υψηλότερα κτίρια στο Canary Wharf, το νέο χρηματοοικονομικό κέντρο της Αγγλίας, έναντι τιμήματος 1 δισ. στερλινών. Έχει όμως άριστες σχέσεις και με την Ρωσία όπου το 2012 έτρεξε μια από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε κοινοπραξία (26,4%) με την ιταλικών συμφερόντων μονάδα παραγωγής ενέργειας Enel OGK-5 που φτιάχτηκε εκεί.
Ο Philip Ammerman είναι ο Βρετανός σύμβουλος που έκανε όλη τη δουλειά με το business plan, τις επαφές με το ελληνικό δημόσιο και όχι μόνον.
Ο Philip Ammerman ζει κάπου ανάμεσα στην Λεμεσσό και τον Γέρακα και σύμφωνα με τα Παραπολιτικά αρθρογραφεί σε προσωπικό του blog με την ονομασία Φίλιππος ο Αττικός «αναμεταδίδοντας» περίεργες θέσεις για τη χώρα και του πολιτικούς της στο αγγλόφωνο κοινό ανά τον κόσμο. Εργάζεται για την βρετανική συμβουλευτική εταιρείας Navigator Consultin. Και οι δυο έχουν συναντηθεί το τελευταίο διάστημα επανειλημμένως με τον Τούρκο μεγαλομέτοχο της Jermyn Street Ferit Sahenk.
Πως “Τούρκοι” είναι όμως οι ισχυρές οικογένειες της Τουρκίας, όπως εκείνη που κατάγεται και ο Ferit Sahenk;
Διαβάστε το ενδιαφέρον κείμενο του Νίκου Χειλαδάκη (ΟΟΔΕ.blog) που ακολουθεί για να διαπιστώσετε τι είδους παιγνίδια παίζει η Ιστορία.
Oταν τον Ιούνιο του 2009 ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την γενέτειρα του το χωριό Ποταμιά στην περιοχή της Ριζούντας του Πόντου, ένα αρχαίο ελληνικό χωριό, κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση ότι έχει έλληνες ρίζες. Τότε δημοσιεύτηκαν και τα ιστορικά αρχεία της κοινότητας, όπου αποδεικνύονταν ότι η οικογένεια του Ερντογάν κατάγονταν από οικογένεια χριστιανών γενιτσάρων που είχε εξισλαμιστεί. Μάλιστα η εφημερίδα Radikal είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά: «Tayyip Erdoğan kendisi de Rum kökenlidir», ομολογόντας ουσιαστικά πως ο Ερντογάν εχει μάλον ρωμαίικη καταγωγη.
Όμως η περίπτωση του Πόντιου Ερντογάν δεν είναι η μοναδική. Πριν από χρόνια και ένας άλλος πρώην Τούρκος πρωθυπουργός ειχε κατηγορηθει για ελληνoποντιακή καταγωγή. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2010, ειχε αποκαλυφτεί, πάλι από την εφημερίδα Radikal, ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ που κατάγεται από την Τραπεζούντια του Πόντου, είναι ποντιόφωνος και μάλιστα μαζί με τον αδελφό του, Τουργκούτ Γιλμάζ, αλλά και με την γυναίκα του, Μπερνά, μιλούσε στην ποντιακή γλώσσα. Το εκπληκτικό είναι πως το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να… τον παρακολουθούν για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έλεγε στις μεταξύ τους ιδιωτικές συνομιλίες, ενώ είχε φακελωθεί σαν …ελληνικής ποντιακής καταγωγής.
O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, κατηγορήθηκε ότι είναι αρμενικής καταγωγής. Η αποκάλυψη αυτή έγινε σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην τουρκική πρωτεύουσα από τον ίδιο τον δήμαρχο της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκσέλ. Ο Γκιοκσέλ στην εκπομπή αυτή υποστήριξε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι αρμενικής καταγωγής και ότι αυτό το γεγονός το έχει αποκρύψει για ευνόητους λόγους, δηλαδή για να μην επηρεαστεί η πολιτική του καριέρα. Μάλιστα ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας έδωσε και στοιχεία για την μητέρα του Κιλτσντάρογλου, που ονομάζονταν Γιεμούς Χανούμ, και η οποία ήταν Αρμένισα από την περιοχή του Τούντζελι. Γεγονός είναι πως ο Κιλιτσντάρογλου είναι Αλεβίτης, δηλαδή δεν είναι ορθόδοξος μουσουλμάνος και κατά καιρούς οι Αλεβήτες στην Τουρκία έχουν κατηγορηθεί ότι είναι κρυπτοχριστιανοί.
Αλλά αρμενικής καταγωγής είχε κατηγορηθεί ότι είναι και ο πρώην πρόεδρος της σημερινής Τουρκίας, ο Αμντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος κατάγεται από την Καισάρεια. Σύμφωνα με τις μέχρι πρότινος πληροφορίες ο Γκιούλ ήταν αραβικής καταγωγής, δηλαδή μουσουλμανικής. Ο βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, Canan Arıtman είχε υποστηρίξει ότι ο Γκιούλ κατάγεται από παλιά αρμενική οικογένεια της Καισαρείας που είχε αλλαξοπιστήσει πριν από μερικές δεκαετίες. Η δήλωση αυτή έγινε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητούσε για το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας. Ο Canan Arıtman υποστήριξε ότι ο θείος του Γκιούλ, Ahmet Şatoğlou και η μητέρα του, δηλαδή η γιαγιά του Γκιούλ, ήταν αρμένικης καταγωγής.
Η ίδια άποψη για μη τουρκική καταγωγή, (αλήθεια ποιος είναι Τούρκος στην σημερινή Τουρκία;), έχει απασχολήσει στο παρελθόν την τουρκική δημοσιότητα για τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, (υποστηρίχτηκε ότι έχει αρμενική καταγωγή), την Ταντσού Τσιλέρ, (ότι είναι Ντονμές, δηλαδή Εβραία εξισλαμισμένη), όπως και για τους Ισμαήλ Τζεμ και Κεμάλ Ντερβίς. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος και αυτό δείχνει την πλαστότητα της τουρκικής ταυτότητας όπως την κατασκεύασε ο επίσης αμφισβητήσιμης καταγωγής, πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ.
Αλλά ενδιαφέρον είναι πως και στην όλη ιστορική διαδρομή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το μεγαλύτερο μέρος της ελίτ που κυβέρνησε αυτή την αχανή αυτοκρατορία, είναι ελληνικής καταγωγής, όπως ομολογείτε σήμερα μετά από πολλούς δισταγμούς και από τους ίδιους τους Τούρκους. Αυτό είναι πράγματι ένα σημαντικό κεφάλαιο γιατί έτσι ξαναγράφεται η ιστορία με τελείως διαφορετικούς όρους από αυτούς που ήθελε να επιβάλει ο Κεμάλ Ατατούρκ, περί απόλυτης τουρκικότητας όλης της αυτοκρατορίας. Για την επιβεβαίωση αναφέρουμε δειγματικά μόνο μερικούς Οθωμανούς σουλτάνους, ελληνικής καταγωγής, για να μην αναφερθούμε στον Μωάμεθ τον Πορθητή, για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με την πραγματική θρησκευτική του ταυτότητα.
Ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Πρώτος, (1590–1617). Η μητέρα του ήταν η Ελληνίδα Χαντάν Σουλτάν. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη σύζυγος του σουλτάνου Μεχμέτ του τρίτου.
Ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Τρίτος, (1673-1736), γιος της Ελληνίδας Εμετουλάχ Ραμπία, το ελληνικό της όνομα Ευφημία, κόρη Ελληνορθόδοξου ιερέα από την Κρήτη.
Ο Βαγιαζήτ ο Πρώτος, (1354–1403), γιος της Ελληνίδας Γκιουλτσιτσέκ χανούμ, συζύγου του Μουράτ του πρώτου.
Ο Βαγιαζήτ ο Δεύτερος, (1447–1512), γιος της Ελληνίδας ΓκιουλΜπαχάρ από την Τραπεζούντα, γνωστής στον Πόντο σαν η Ρωμιά Σουλτάνα.
Ο περίφημος Πρώτος μεγάλος ναύαρχος του Οθωμανικού Στόλου, Χαιρεντίν Βαρβαρόσα, ήταν από την Μυτιλήνη και η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ονομάζονταν Κατερίνα.
Ο Μουράτ ο Πρώτος, (1360–1389), γιος της Νιλουφέρ Χατούν που ήταν η βυζαντινή πριγκηπέσα Ελένη.
Ο Μουράτ ο Τέταρτος, (1612–1640), γιος της Ελληνίδας Κιοσέμ Σουλτάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία.
Ο Μουσταφά ο Πρώτος, (1591–1639), γιος επίσης της Ελληνίδας Χαντάν Σουλτάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Ελένη.
Ο Μουσταφά ο Δεύτερος, (1664–1703), γιος της Ουματουλάχ Ραμπία, Ελληνίδα από την Κρήτη που το πραγματικό της όνομα ήταν Ευφημία.
Ο Οσμάν ο Δεύτερος, (1604–1622), γιος της Ελληνίδας Μαχφιρουζέ Σουλτάν, που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία.
Σελίμ ο Πρώτος, γιος της Ελληνίδας Γκιουλμπαχάρ Σουλτάν. Ο πατέρας του ο Βαγιαζήτ ο Πρώτος ήταν μισός Έλληνας από την μητέρα του Αμίνα Γκιουλμπαχάρ που ήταν από ελληνική οικογένεια που είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Έτσι ο Σελίμ ο Πρώτος ήταν κατά τρία τέταρτα ελληνικής καταγωγής.
Ο περίφημος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής από τον πατέρα του ήταν σε μεγάλο βαθμό ελληνικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του ήταν χριστιανή από την Κριμαία.
Εκτός από αυτούς υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος αξιωματούχων, βεζίρηδων, πολιτικών, διπλωματών ακόμα και θεολόγων, όπως ο αιρετικός Σεΐχης Μπεντρεντίν, (1359–1420), ο οποίος ήταν από ελληνική οικογένεια εξισλαμισμένη Οθωμανών, που ήταν ελληνικής καταγωγής. Όλο αυτό το περίγραμμα κατατρέχει μέχρι σήμερα την τουρκική ιστορία σαν μια μεγάλη «σκιά» ταυτότητας αλλά και συνείδησης. Αυτό φαίνεται και από την πεισματική άρνηση της επίσημης Τουρκίας να αναγνωρίσει αυτή την αλήθεια.
Η «σκιά» αυτή φαίνεται πως πέρασε και στον σύγχρονο τουρκικό λαό, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως μετατράπηκε σε ένα άτυπο πόλεμο ταυτότητας στην τουρκική ηγεσία και ελίτ, με συχνές απροσδόκητες αποκαλύψεις που πραγματικά εκπλήσσουν κάθε ουδέτερο παρατηρητή. Οι αποκαλύψεις αυτές για την ίδια την ταυτότητα της σημερινής Τουρκιάς, προκαλούν σεισμικές δονήσεις στο μεγαλοπρεπές, αλλά γυάλινο με πολλές ρωγμές, σύγχρονο οικοδόμημα της τουρκικής δημοκρατίας.
Πηγή