Σε συνθήκες φτώχειας 3,8 εκατ. Έλληνες -Κόβουν βασικά είδη διατροφής

wpid-wp-1476740409778.jpeg

Την απόλυτη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας μετά από έξι μνημονιακά χρόνια καταγράφουν δυο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μετά από τρία μνημόνια και εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και ρυθμίσεις, πάνω από το 1/3 της Ελληνικής κοινωνίας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του 2015 που παρουσίασε η Eurostat πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη φτώχεια.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008!

Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, στο 23,7% που αντιστοιχεί συνολικά σε 118,8 εκατ. άνθρωποι!

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω συνθήκες:

Α) Έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Β) Στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις.

Γ) Ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδοιας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.

Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, είναι μόνο Βουλγαρία (41,3%) και Ρουμανία (37,3). Στον αντίποδα βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (16,8%), η Δανία και η Γαλλία (17,7%).

Περικοπές και τα βασικά…

Τα συγκλονιστικά ευρήματα της Eurostat αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των νοικοκυριών της χώρας σε άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Σύμφωνα με αυτή τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πλέον κόψει τις δαπάνες και σε βασικά είδη διατροφής!

Συνολικά η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυρών, σύμφωνα με την έρευνα, σε ήδη παντοπωλείου έχει μειωθεί την επταετία 2009-2015 κατά 16,3% ενώ συγκεκριμένα η δαπάνη σε τρόφιμα κατά 12,5%!

Το 2009 το μέσο νοικοκυριό δαπανούσε μηνιαία σε είδη παντοπωλείου 444 ευρώ ενώ το 2015 δαπάνησε 371 ευρώ, δηλαδή 73 ευρώ λιγότερο. Και όλα αυτά όταν τα τελευταία χρόνια ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί κατά πέντε μονάδες από το 19% στο 24% και όταν έχουν προστεθεί μια σειρά από έμμεσους φόρους στο προϊόντα.

Συνολικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τη διατροφή μειώθηκαν κατά 23,4% την πενταετία 2009-2015. Επίσης οι καταναλωτές, προκειμένου να καλύψουν τη βασικές ανάγκες σε φαγητό στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές εναλλακτικών προϊόντων (π.χ. κοτόπουλο αντί για μοσχάρι), σε μικρότερες συσκευασίες και αξιοποίηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Με άλλα λόγια μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας στερείται πλέον βασικών ειδών διατροφής η επιλέγει να βγάλει από το διατροφολόγιο του, συγκεκριμένες τροφές!

Όπως σημειώνουν μάλιστα στελέχη κοινωνικών φορέων, αν δεν υπήρχαν τα εκατοντάδες συσσίτια ανά την ελληνική επικράτεια που συντηρούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες η κατάσταση θα ήταν ακόμα δραματικότερη.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°






Πηγή