Γενική ανυπακοή στα στεγαστικά δάνεια.. Πάνω από 15 δις προστατεύει ο Νόμος Κατσέλη

tsipras_autias

Εμφραγμα» στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν οι επικίνδυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης και οι τραπεζίτες βλέπουν με τρόμο τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται γεωμετρικά, τις ρυθμίσεις να σκάνε και τον σχεδιασμό μείωσης των προβληματικών δανείων να τινάζεται στον αέρα. Παρά τις προσπάθειες των τραπεζιτών να επιταχύνουν τις κινήσεις αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, σε μια χρονιά που θα αποτελέσει τη βάση για τα ευρωπαικά stress tests – τα οποία συνδέονται πλέον με το ρίσκο του bail in – ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμιτίσει την οικονομία.
To oρόσημο των stress tests δεν είναι τυχαίο: αν δεν πιαστούν οι στόχοι του 2017, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν στα stress test του 2018 από θέση αδυναμίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αφού για όποια τράπεζα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση και δεν έχει ιδιωτικά κεφάλαια, η χρήση κρατικών κεφαλαίων συνδεέται με bail in.
Εάν η χώρα μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης, έκρηξη της ανεργίας και εκμηδένιση των περιουσιών των ελλήνων φθάσει σε εκ νέου μπροστά στο φάσμα του κουρέματος καταθέσεων, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα έχει πετύχει να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα και όποια ευκαιρία ανάκαμψης της οικονομίας θα έχει η χώρα.
Οι έλληνες πολίτες της που κάλυψαν με κεφάλαια των μνημονίων τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, θα κληθούν να υποστούν μια νέα καταστροφή.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δίνουν ανησυχητικά σήματα, ως προς τον ρυθμό των νέων ρυθμίσεων και την αποτελεσματικότητα όσων έχουν διενεργηθεί κατά τους προηγούμενους μήνες. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδόν κατά 700 εκατ. ευρώ, ανακόπτοντας την πορεία μείωσης ή επιβράδυνσης που είχε καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες.
Περίπου το 80% της παραπάνω αύξησης προήλθε από ρυθμισμένα δάνεια, τα οποία, λόγω της αβεβαιότητας ή της αδυναμίας των δανειοληπτών, σταμάτησαν να εξυπηρετούνται. Έτσι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επηρεάστηκαν σε μικρό βαθμό, το δε απόθεμά τους μειώθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ, χάρη σε ισόποσες διαγραφές.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι υποχώρησε σημαντικά, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο ρυθμός σύναψης νέων ρυθμίσεων, εξέλιξη που προβληματίζει τις τράπεζες, ιδιαίτερα όσον αφορά στη συμπεριφορά δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Τα κόκκινα στεγαστιικά δάνεια που έχουν βρει καταφύγιο στο νόμο Κατσέλη φθάνουν το ποσό των 9,3 δισ. ευρώ, και αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στη συγκεκριμένη κατηγορία. Συνολικά τα δάνεια που τελούν σε καθεστώς νομικής προστασίας και τα οποία, σύμφωνα με τις τράπεζες, περιλαμβάνουν μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών, ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο (πριν από τις προβλέψεις) στεγαστικών δανείων των τραπεζών που δεν εξυπηρετούνται διαμορφώθηκε στα τέλη Μαρτίου σε 27,7 δισ. ευρώ όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για μείωσή τους στα 27,3 δισ. ευρώ. Κατόπιν αυτού, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων διαμορφώθηκε στο 42,2% έναντι στόχου να υποχωρήσει στο 41,4%.
Αντιστοίχως, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια (υπόλοιπο των τραπεζών πριν από τις προβλέψεις) διαμορφώθηκαν στα 21 δισ. ευρώ από στόχο για 20,6 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης στο 32% αντί για 31,3%.
Η αναστροφή στη θετική πορεία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν ο κύριος λόγος για την αστοχία των τραπεζών σε επίπεδο NPLs. Πέραν της σημαντικής εισροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, προβληματίζει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το ένα στα τρία μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αφορά σε δανειολήπτη που έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.
Με βάση την Έκθεση της ΤτΕ για τους Επιχειρησιακούς Στόχους των Τραπεζών το πρώτο τρίμηνο 2017 οι τράπεζες πέτυχαν το στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (τα NPEs μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο και διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ. ευρώ), αλλά απέτυχαν στο στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τα NPLs έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ, περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο).
Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αφορούν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ενώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) περιλαμβάνονται δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και δάνεια αβέβαιης είσπραξης χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης, ανεξαρτήτως ημερών καθυστέρησης.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη